(SeaPRwire) –   Pada awal pagi 1 Jun 2022, Alex Karp, CEO syarikat analisis data Palantir Technologies, menyeberangi sempadan antara Poland dan Ukraine dengan berjalan kaki, bersama-sama lima rakan sekerjanya. Sebuah pasangan Toyota Land Cruiser yang sudah lusuh menanti di seberang. Dikawal oleh pengawal bersenjata, mereka bergegas ke jalan raya yang kosong ke Kyiv, melalui bangunan yang sudah rosak oleh artileri, jambatan yang rosak oleh artileri, sisa-sisa trak yang terbakar.

Mereka tiba di ibu negara sebelum waktu malam berkurung perang. Keesokan harinya, Karp ditemani ke dalam kubu berkubu istana presiden, menjadi ketua syarikat besar Barat pertama untuk melawat sejak serangan Rusia tiga bulan sebelumnya. Dalam satu pusingan kopi ekspreso, Karp memberitahu Zelensky bahawa dia bersedia untuk membuka pejabat di Kyiv dan menggunakan perisian data dan kecerdasan buatan Palantir untuk menyokong pertahanan Ukraine. Karp percaya mereka boleh bekerjasama “dengan cara yang membenarkan David mengalahkan Goliath moden.”

Dalam sfera CEO teknologi teratas, Karp adalah tokoh yang tidak biasa. Pada usia 56 tahun, dia adalah seorang yang kurus dengan gaya rambut kelabu berantakan yang memberikannya kesan seorang saintis yang eksentrik. Dia mempunyai Ijazah Kedoktoran Falsafah dari sebuah universiti Jerman, di mana dia belajar di bawah teori sosial terkenal Jürgen Habermas, dan ijazah undang-undang dari Stanford, di mana dia menjadi kawan dengan ahli modal ventura kontroversi dan pengasas bersama Palantir Peter Thiel. Selepas Palantir menjadi unicorn paling rahsia di teknologi, Karp memindahkan syarikat itu ke Denver untuk melarikan diri dari “monokultur” Lembah Silicon, walaupun biasanya bekerja dari sebuah kandang di New Hampshire apabila tidak bepergian.

Ukraina tidak pasti apa yang harus difikirkan tentang lelaki yang membuat janji besar di seberang meja kayu yang kaya hiasan itu. Tetapi mereka mengenali reputasi syarikat itu, menurut Menteri Transformasi Digital Ukraine Mykhailo Fedorov, yang hadir dalam mesyuarat pertama itu. Dinamakan sempena batu-batu ajaib dalam The Lord of the Rings, Palantir menjual aura yang sama tentang kesemuatahuan. Dibiakkan sebahagiannya oleh pelaburan dari lengan modal ventura CIA, ia membina perniagaannya dengan menyediakan perisian analisis data kepada Imigresen dan Eksekutif Kastam Amerika Syarikat (ICE), FBI, Jabatan Pertahanan, dan berbagai-bagai agensi perisikan asing. “Mereka adalah pembekal senjata AI abad ke-21,” kata Jacob Helberg, pakar keselamatan kebangsaan yang berkhidmat sebagai penasihat dasar luar kepada Karp. Di Ukraine, Karp memberitahu saya, dia melihat peluang untuk memenuhi misi Palantir untuk “mempertahankan Barat” dan untuk “menakutkan lawan kita.”

Ukraine juga melihat peluang. Pada mulanya didorong oleh keputusasaan, kata Fedorov, 33 tahun. Dengan Rusia mengancam untuk menjatuhkan kerajaan demokratik yang dipilih rakyat Zelensky dan menduduki negara itu, Kyiv memerlukan semua bantuan yang boleh didapat. Tetapi segera, pegawai kerajaan menyedari mereka mempunyai peluang untuk membangunkan sektor teknologi negara mereka sendiri. Dari ibu negara Eropah ke Lembah Silicon, Fedorov dan pegawai-pegawai kanannya mula mempromosikan medan pertempuran Ukraine sebagai makmal untuk teknologi tentera terkini. “Misi besar kami adalah untuk menjadikan Ukraine makmal R & D teknologi dunia,” kata Fedorov.

Kemajuan telah menjadi menakjubkan. Dalam tempoh setahun setengah sejak pertemuan awal Karp dengan Zelensky, Palantir telah menanamkan dirinya dalam kerja harian kerajaan asing dalam peperangan cara yang belum pernah berlaku sebelumnya. Lebih separuh daripada enam agensi Ukraine, termasuk kementerian pertahanan, ekonomi dan pendidikan, menggunakan produk syarikat itu. Perisian Palantir, yang menggunakan AI untuk menganalisis imej satelit, data sumber terbuka, rakaman drone dan laporan dari darat untuk menyajikan pilihan tentera kepada pemerintah, “bertanggungjawab kebanyakan sasaran di Ukraine,” menurut Karp. Pegawai Ukraine memberitahu saya mereka menggunakan analisis data syarikat itu untuk projek yang jauh melampaui maklumat kecerdasan medan pertempuran, termasuk mengumpul bukti jenayah perang, membersihkan periuk api dan menyusun semula pelarian yang terpaksa berpindah.

Ia jauh dari satu-satunya syarikat teknologi membantu usaha perang Ukraine. Raksasa seperti Microsoft, Amazon, Google dan Starlink telah bekerja untuk melindungi Ukraine dari serangan siber Rusia, memindahkan data kerajaan penting ke awan dan mengekalkan negara itu terhubung, dengan komitmen beratus-ratus juta dolar untuk pertahanan negara. telah menyediakan alatnya kepada lebih daripada 1,500 pegawai Ukraine, yang telah menggunakannya untuk mengenal pasti lebih daripada 230,000 orang Rusia di tanah mereka serta kolaborator Ukraine. Syarikat Amerika dan Eropah kecil, banyak tertumpu pada drone autonomi, juga telah menubuhkan pejabat di Kyiv. Ini membawa pemuda Ukraine untuk menamakan sebahagian daripada ruang kerja berkongsi yang sesak di bandar itu “Mil-Tech Valley”.

Perang sentiasa memacu inovasi, dari busur silang ke internet, dan pada zaman moden industri swasta telah membuat sumbangan penting kepada terobosan seperti bom atom. Tetapi kolaborasi antara syarikat teknologi asing dan angkatan bersenjata Ukraine, yang mengatakan mereka mempunyai jurutera perisian dikerahkan dengan setiap batalion, sedang menggerakkan jenis eksperimen baru dalam AI tentera. Hasilnya ialah percepatan “perubahan paling penting dalam ciri perang yang pernah direkodkan dalam sejarah,” kata Jeneral Mark Milley, bekas Ketua Turus Gabungan, kepada wartawan di Washington tahun lalu.

Ia boleh sukar dilihat dari jauh. Menurut semua laporan, perang di Ukraine telah berlarutan kepada kebuntuan, dengan kedua-dua belah pihak menggempur dengan senjata abad ke-20 seperti artileri dan kereta kebal. Beberapa orang melihat tuntutan terobosan teknologi tinggi dengan skeptisme, dengan mengatakan perang usaha dan daya yang sedikit terkesan oleh penggunaan alat AI. Tetapi Ukraine dan sekutu sektor swastanya mengatakan mereka bermain game panjang: mencipta makmal perang untuk masa depan. Ukraine “adalah tanah ujian terbaik untuk semua teknologi terbaru,” kata Fedorov, “kerana di sini anda boleh menguji mereka dalam keadaan nyata.” Kata Karp: “Terdapat perkara yang boleh kita lakukan di medan perang yang tidak boleh kita lakukan dalam konteks domestik.”

Jika masa depan peperangan sedang diuji beta di atas tanah di Ukraine, keputusannya akan memberikan kesan global. Dalam konflik yang dijalankan dengan perisian dan AI, di mana lebih banyak keputusan tentera mungkin akan diserahkan kepada algoritma, syarikat teknologi berkemungkinan besar akan memainkan peranan penting sebagai pemain bebas. Mereka yang bersedia bergerak cepat dan mengabaikan norma undang-undang, etika atau peraturan mungkin akan mencapai terobosan terbesar. Pegawai keselamatan kebangsaan dan pakar memberi amaran bahawa alat-alat baru ini berisiko jatuh ke tangan lawan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 


Dalam bulan-bulan sejak pertemuan sulit pertama Karp dengan Zelensky, pegawai kanan Palantir telah jatuh ke rutin yang familiar dalam lawatan mereka ke Ukraine. Pada bulan Oktober, saya bertemu dengan pekerja Palantir berpangkalan di London di lapangan terbang Krakow, Poland. Kami dijemput oleh dua kereta perisai, diberi kit perubatan kecemasan “sekiranya berlaku apa-apa,” dan dibawa ke sempadan dengan Ukraine. Tiada lagi apa yang disebut salah seorang eksekutif kepada saya sebagai “rasa Kalashnikov antara lutut.” Kami melaju melalui sekatan sempadan, di mana rekrut muda Ukraine tidur dalam hujan ringan. Selepas berpuluh-puluh perjalanan sebegini, pekerja Palantir mempunyai snek stesen minyak kegemaran mereka di jalan raya panjang ke Kyiv; pemandu kegemaran mereka (seorang bekas askar khas besar Poland yang dikenali sebagai Kuda membawa kami dengan kelajuan menakutkan); dan kedai kopi khasiti kegemaran mereka di sekitar ibu negara. Kini, lobi hotel bintang lima Kyiv penuh dengan pasukan keselamatan cuba minum bir secara tidak mencolok sambil menunggu warga asing