Portrait Of Henry Kissinger

(SeaPRwire) –   Setia kerajaan luar pertama Amerika Syarikat, Henry Kissinger, akan kemungkinannya diingati kebanyakannya untuk perkhidmatannya sebagai seorang diplomat pada tahun 1960-an dan ’70-an, sebagai penasihat kepada Presiden, atau sebagai pemegang rekod kontroversi mengenai hak asasi manusia, berdasarkan sokongannya untuk kempen seperti serangan udara Amerika Syarikat yang membunuh beribu-ribu orang awam semasa Perang Vietnam.

Tetapi perkhidmatan awam yang paling banggakan beliau sendiri adalah satu yang sangat berbeza. Walaupun jarang mahu bercakap mengenainya, Kissinger membantu membebaskan kem tahanan Nazi.

Ketika itu, Kissinger berusia 22 tahun, seorang Sarjan Jerman kelahiran Amerika Syarikat dalam tentera darat. Walaupun beliau kemudian berkata bahawa menjadi tentera membantunya – ke mana beliau berhijrah sebagai remaja, sebelum menukar namanya daripada Heinz kepada Henry – berjuang di Jerman membuat akarnya terlalu nyata.

“Pada 10 April [1945], hanya beberapa hari sebelum penangkapan sel tidur Gestapo, Kissinger menatap Holocaust secara langsung apabila beliau dan anggota tentera darat ke-84 yang lain terserempak kem tahanan Ahlem,” Niall Ferguson menulis dalam biografinya , di mana Ferguson menerbitkan semula dua halaman refleksi Kissinger mengenai hari itu.

“Saya melihat pondok, saya pemerhati muka kosong, mata mati,” Kissinger menulis. “Anda bebas sekarang. Saya, dengan seragam saya yang disetel, saya telah hidup dalam kotoran dan kemelaratan, saya tidak dipukul dan ditendang. Jenis kebebasan apa yang boleh saya tawarkan? Saya melihat kawan saya memasuki salah satu pondok dan keluar dengan air mata di matanya. ‘Jangan masuk sana. Kami terpaksa menendang mereka untuk memberitahu yang mati daripada yang hidup.'”

Pengalaman itu, beliau menulis, menggambarkan “kemanusiaan abad ke-20”, pada masa di mana definisi hidup dan mati kelihatan kabur.

Lebih daripada enam dekad kemudian, semasa skrin filem dokumentari tentang kem itu, Angels of Ahlem, beliau berkata melihat mangsa adalah “salah satu pengalaman paling mengerikan dalam hidup saya.” Beliau tahu bahawa jika keluarganya tidak melarikan diri dari Jerman pada 1938, beliau juga boleh menjadi mangsa Holocaust. Ia adalah satu realisasi yang akan membentuk pandangan dunianya untuk dekad-dekad akan datang.

Beliau kemudian menulis kepada bapanya, untuk menerangkan bahawa beliau percaya ia penting untuk adil cukup untuk membuktikan demokrasi berfungsi, tetapi “kejam” kepada mereka yang bertanggungjawab atas tindakan sedemikian.

Dan, apabila beliau menjadi Setiausaha Negara pada 1973, beliau berkata bahawa apa yang kisah peribadinya telah ajarinya: “Tiada negara di dunia di mana boleh dibayangkan seorang lelaki asal saya berdiri di sini bersebelahan dengan Presiden Amerika Syarikat. Dan jika asal saya boleh menyumbang apa-apa kepada formula kita dasar, ia adalah pada usia awal saya telah melihat apa yang boleh berlaku kepada masyarakat yang berdasarkan kebencian dan kekuatan dan ketidakpercayaan,” katanya. “Amerika Syarikat tidak pernah setia kepada dirinya kecuali ia bermakna sesuatu di luar dirinya. Ketika kita bekerja untuk dunia yang aman dengan keadilan, belas kasihan dan kemanusiaan, kita tahu bahawa Amerika Syarikat, dalam memenuhi aspirasi terdalam manusia, memenuhi apa yang terbaik di dalamnya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.