Keputusan Xi Jinping untuk tidak menghadiri Kumpulan Dua Puluh (G20) buat kali pertama sejak beliau menjadi presiden pada 2013 menandakan perubahan kelakuan berbanding November lepas, apabila beliau memperlihatkan dirinya sebagai seorang negarawan dengan tanggungjawab untuk “berbaik-baik dengan negara lain.” Perunding China juga berisiko kelihatan kecil hati dalam cubaan menghalang kemajuan India, mengambil pendirian terhadap isu-isu kecil seperti penggunaan frasa Sanskrit oleh Modi dan cadangan AS untuk menganjurkan perhimpunan G20 pada 2026. Global Times, sebuah akhbar yang bersekutu dengan Parti Komunis, menggelar AS “hanya peniru” atas rancangan infrastruktur Timur Tengahnya.

Sebagai pukulan lanjut kepada Beijing, Perdana Menteri Itali Giorgia Meloni memberitahu Perdana Menteri Li Qiang di tepi barisan sidang kemuncak bahawa negaranya merancang untuk menarik diri daripada BRI sambil terus berhasrat mengekalkan hubungan mesra, menurut seorang sumber yang mengetahui perkara itu tetapi meminta untuk tidak dinamakan. Dalam sidang akhbar selepas G20, Meloni berkata beliau bercakap dengan Li, yang mewakili China semasa ketiadaan Xi, mengenai BRI tetapi keputusan belum dibuat.

Ketika memasuki sidang kemuncak, Perdana Menteri British Rishi Sunak menuduh China bertindak sebagai brek kepada kemajuan menuju kenyataan bersama. Pada satu ketika dalam perbincangan di sebalik pintu tertutup, Beijing membangkitkan isu capaian semikonduktor dalam perbincangan mengenai tindakan iklim, menurut sumber yang mengetahui perbincangan itu. Ini mendorong Penasihat Keselamatan Negara Jake Sullivan — pendokong utama kawalan eksport cip dan teknologi cip AS ke China — untuk mengutuk “idea memegang iklim sebagai tebusan” untuk isu yang tidak berkaitan.

Li memberitahu para pemimpin bahawa G20 “memerlukan kesatuan dan bukan perpecahan, kerjasama dan bukan konfrontasi,” lapor Agensi Berita Xinhua China. Ini menyusul komen yang dipaparkan beberapa jam lebih awal oleh sebuah kumpulan pemikir China yang bersekutu dengan agensi perisikan negara tertinggi negara itu, yang mengkritik India kerana “mensabotaj suasana kerjasama” di G20 dengan menekankan agendanya sendiri.

Tetapi China akur kepada bantahannya terhadap komunikasi, dan India menerima pujian daripada semua kumpulan atas rundingan kompromi. Sumber yang mengetahui perbincangan berkata terobosan berlaku selepas India, Indonesia, Brazil dan Afrika Selatan secara bersama mengemukakan cadangan bahasa yang menerangkan peperangan itu.

“Konsensus ini sendiri menunjukkan peranan diperkukuh India sebagai pemangkin dipercayai dunia yang pahit berpecah mengenai isu-isu geopolitik seperti peperangan Ukraine,” kata Swasti Rao, rakan kajian di Pusat Eropah dan Eurasia di Institut Manohar Parrikar untuk Kajian Pertahanan dan Analisis. “Tidak syak lagi kuasa pertengahan ingin mengekalkan susunan ekonomi global sebagai multipolar dan tidak jatuh ke dalam permainan dominasi Cina.”

Walaupun bahasa akhir mengenai Ukraine membuat sesetengah sekutu AS berasa tidak senang, menyokong kompromi itu membentang peluang yang lebih besar untuk bersefahaman dengan demokrasi utama di Global Selatan yang pada akhirnya berfungsi sebagai negara ayunan penting apabila datang kepada peperangan Rusia dan isu-isu dunia yang lain. Pemimpin G7 secara terbuka memuji hasilnya, dengan Sunak menegaskan bahawa bahasa yang diterima pakai adalah “sangat kuat” dan bahawa “Rusia benar-benar terasing.”

‘Adil dan berkekalan’

Bagi AS, sebarang langkah yang mengukuhkan India dan menguatkan demokrasi lain di Global Selatan membantu menandingi pengaruh China dan Rusia, terutamanya apabila datang kepada seruan G20 untuk “keamanan yang komprehensif, adil dan berkekalan” di Ukraine. Pada bulan Mei di Kumpulan Tujuh di Jepun, AS dan sekutunya bergelut untuk meyakinkan Modi, Lula dan Joko Widodo Indonesia untuk berpihak dengan mereka mengenai Ukraine, walaupun Presiden Volodymyr Zelenskiy membuat penampilan mengejut. Zelenskiy tidak dijemput untuk berucap di G20 India.

Seorang pegawai kanan Kesatuan Eropah berkata persetujuan itu secara berkesan menyelamatkan G20 sebagai forum global terakhir yang menghimpunkan kuasa utama dunia. Selain itu, pegawai itu berkata, ia membantu menjembatani jurang antara G-7 dan pasaran membangun, yang kini menjadi rakan kongsi dalam memegang Rusia bertanggungjawab.