The TIME 100 Climate Time Magazine cover

(SeaPRwire) –   Pada tahun 2023, China Hongqiao Group, salah satu pengeluar aluminium terbesar di dunia, menutup kapasiti penyulingan sebanyak 1.5 juta tan dan memindahkannya ke seluruh negara—mematikan bekalan elektrik arang batu dan menyambung semula ke . Dengan sendirinya, langkah ini dijangka akan mengurangkan pencemaran karbon daripada penyulingan tersebut sebanyak 30%.

Ini adalah jenis keputusan perniagaan yang tidak mungkin terbayangkan beberapa tahun lalu, dan contoh dramatik ke arah tren penting: perniagaan mengambil tindakan terus untuk memerangi perubahan iklim.

Menyelesaikan perubahan iklim memerlukan gaya kepimpinan perniagaan yang berani dan baru. Ia juga memerlukan —anggaran terkini berbeza antara $3 trilion hingga $5 trilion setahun sepanjang dekad akan datang—ke dalam penyelesaian praktikal yang mengurangkan pelepasan, memulihkan alam semula jadi, dan meningkatkan kualiti hidup. Ahli sains telah mengenal pasti masalah dan boleh menilai pilihan kita; aktivis dan penganjur boleh meningkatkan perbualan; tetapi perniagaan seringkali berada pada kedudukan terbaik untuk sebenarnya melaksanakan penyelesaian di atas tanah, dalam skala besar.

Ini mula berlaku. Undang-undang Perubahan Iklim Amerika Syarikat, yang dianggap sebagai undang-undang berkaitan iklim paling penting pernah, mewakili lebih kurang $370 bilion dalam pelaburan sepanjang dekad akan datang, dan generasi baru pemimpin perniagaan mengambil kesempatan atas insentifnya untuk membina produk, perkhidmatan, dan syarikat yang lebih baik. Tetapi sayangnya, perniagaan masih bergerak terlalu perlahan, dan kebanyakan orang tidak mempunyai sebarang maklumat bahawa transformasi ini dalam perdagangan, undang-undang, dasar, teknologi, kepimpinan masyarakat, dan sains sedang berlaku.

Sebenarnya, kesan greenhushing—syarikat secara senyap tidak mahu bercakap mengenai tindakan mereka terhadap perubahan iklim dan alam semula jadi, kerana takut akan pengkritikan awam yang teruk—lebih kuat daripada yang dijangka ketika membuat senarai ini. Contoh tindakan perniagaan sebenar sukar didapati, malah di kalangan pakar iklim. Tetapi, apabila kami mencari, kami mendapati berbilang contoh memberangsangkan bagaimana pemimpin perniagaan memacu tindakan positif sekarang—malah dalam industri pencemaran terburuk seperti , pembuatan, , dan tenaga.

Untuk mengenal pasti mereka yang benar-benar membawa perubahan, penyunting TIME menghabiskan berbulan-bulan dengan pakar iklim dalaman kami di TIME CO2 (Isabella Akker, Bee Hui Yeh, Simon Mulcahy, Shyla Raghav, dan Andrew Wu) menyemak pencalonan daripada seluruh ekonomi. Selari dengan pemikiran saintifik dan ekonomi terkini, kami memberi keutamaan kepada calon daripada lima sistem paling penting untuk perubahan: tenaga, alam semula jadi, kewangan, budaya, dan kesihatan. Kami memberi nilai kepencapaian boleh diukur, boleh diskala dan lebih baru berbanding komitmen dan pengumuman. Akhirnya, senarai TIME 100 Iklim pertama menghasilkan tiada contoh sempurna tunggal tindakan iklim yang lengkap, tetapi berbilang individu membuat kemajuan signifikan dalam memerangi perubahan iklim dengan mencipta nilai perniagaan. Kami meminta mereka bercerita tentangnya, berharap kata-kata mereka akan mendorong orang lain untuk berbuat demikian.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)