(SeaPRwire) –   Satu kajian terkini mendapati bahawa kekayaan purata rumah tangga orang putih adalah kira-kira enam kali lebih tinggi daripada keluarga orang Hitam di Amerika Syarikat pada tahun 2022. Walaupun angka-angka khusus telah berbeza-beza sepanjang tahun, tiada penafian bahawa jurang kekayaan perkauman itu adalah besar dan berterusan.

“Sering kali kerangka itu adalah, ‘Oh, kita belum sampai ke mana yang kita mahu, tetapi kita sedang bergerak ke sana,’” kata Dedrick Asante-Muhammad, naib presiden keadilan ekonomi perkauman, penyelidikan dan pembangunan tenaga kerja di Pertubuhan Kredit Pemulihan Komuniti Kebangsaan kepada TIME. “Dan selama 20 tahun, saya telah berusaha untuk menekankan, ‘Tidak, kita tidak.’” Ini tidak bermakna, bagaimanapun, ketidaksetaraan ini adalah nasib yang ditentukan atau bahawa orang tidak berusaha untuk menarik perhatian terhadap isu ini dan memperbaiki keadaan.

Asante-Muhammad adalah salah seorang daripada 18 orang yang telah dipilih oleh TIME untuk senarai barunya Closers, orang-orang yang memimpin usaha untuk menutup jurang kekayaan perkauman, terutamanya jurang yang besar antara isi rumah orang Hitam dan orang putih. Penyunting TIME menghabiskan berbulan-bulan menyelidik dan menerima cadangan, dari kakitangan penyuntingan sendiri dan Persatuan Inovasi Hitam, rakan pengetahuan kami dalam projek ini, dan senarai akhir yang diterbitkan pada 1 Februari untuk memulakan Bulan Sejarah Hitam menekankan pemimpin Hitam yang bekerja ke arah matlamat ini melalui perniagaan, pembuatan dasar, penjagaan kesihatan, hiburan, dan lebih lagi.

Untuk cerita muka hadapan, Issa Rae – yang muncul dalam dua filem baru-baru ini dinominasikan untuk Filem Terbaik, Barbie dan American Fiction – berbicara tentang bekerja untuk memperbaiki keadaan di Selatan L.A. sambil menguruskan pelbagai usaha kreatif dan perniagaannya, semuanya dengan matlamat lebih besar. “Saya menyedari bahawa saya perlu berjaya secara ekonomi untuk dapat membuat perubahan,” katanya. Beliau juga jujur tentang cabaran yang dihadapinya kerana industri itu mengurangkan kos dan, menurut pandangannya, menarik diri dari janji untuk meningkatkan keragaman dan perwakilan.

Bergabung dengannya dalam senarai itu ialah pereka fesyen Aurora James, pengasas label Brother Vellies; pada tahun 2020, beliau melancarkan Fifteen Percent Pledge untuk menggalakkan pengedar menyediakan sekurang-kurangnya 15% ruang rak untuk perniagaan milik Hitam. Sejak itu, beliau telah memperoleh komitmen daripada 29 syarikat di seluruh dunia untuk secara kolektif menyediakan lebih daripada 600 jenama milik Hitam pada rak mereka, mengalihkan $14 bilion pendapatan kepada perniagaan milik Hitam dalam proses itu.

Dalam dunia sukan, berkat usaha terutamanya daripada Pengarah Eksekutif Persatuan Pemain Kolej Kebangsaan Ramogi Huma, atlet kini boleh mendapatkan wang dengan memanfaatkan hak Nama, Imej dan Kesamaan mereka daripada hanya menjana pendapatan untuk sekolah mereka. “Dia adalah nurani pergerakan itu,” kata Sen. Cory Booker, yang juga ditampilkan dalam senarai itu untuk usahanya membawa pelaburan ke kawasan berpendapatan rendah Hitam dan berkulit perang. Booker lama menyokong idea dan inisiatif bertujuan menutup jurang kekayaan perkauman, termasuk menyokong bon bayi, ciptaan rakan Closers Darrick Hamilton dan William Darity.

Walaupun sejarah, ekonomi dan demografi bermakna jurang kekayaan perkauman tidak sama di seluruh dunia, ia juga tidak dapat dianggap sebagai isu yang hanya berlaku di Amerika Syarikat. Melalui platformnya PretaHub, Adriana Barbosa sedang membina pasaran yang lebih adil untuk usahawan Diaspora Afrika di Brazil dan luar. Di UK, Rebecca Ajulu-Bushell memimpin Yayasan 10,000 Interns, yang telah mencipta 5,000 tempat kerja untuk pelajar dan graduan Hitam atau kurang upaya di lebih 700 syarikat dalam tempoh tiga tahun sahaja.

Usaha itu berterusan, tetapi seperti yang dikatakan Huma memikirkan perjuangannya selama puluhan tahun, “Jika anda berasa anda berada di pihak yang benar dalam sejarah, jangan menyerah.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.