Micheal Ward in The Beautiful Game

(SeaPRwire) –   The Beautiful Game adalah filem fiksyen tentang kejohanan yang sangat nyata, yang selama dua dekad, telah menyatukan beratus-ratus orang untuk kejohanan. Lakonan Bill Nighy sebagai janda yang berduka yang meluahkan dirinya ke dalam menjadi jurulatih sebagai cara untuk mendapatkan makna dari hidupnya, filem itu, keluar pada 29 Mac, bertujuan untuk memulakan kesedaran tentang kejohanan sebenar dan menukar persepsi penonton tentang orang tanpa rumah dan orang.

Dalam filem itu, Mal (Nighy) adalah jurulatih lama pemain bola sepak tanpa rumah Inggeris. Pemain yang dilatihnya melihat kejohanan Piala Dunia Tanpa Rumah sebagai . Orang yang menyertai kejohanan itu telah , sedang dalam pemulihan, atau pemohon suaka. Sebagai contoh, pemain Inggeris bernama Nathan (Callum Scott Howells) adalah penagih heroin yang ibunya telah diberitahu untuk tidak bercakap dengannya lagi. Yang lain, Cal, (Kit Young) meninggalkan anaknya sendirian selama 48 jam semasa dia pergi beramai-ramai. Semasa kejohanan, ada satu pertemuan manis untuk mengikuti, kerana Jason (Sheyi Cole) dalam pasukan Inggeris mempunyai kasih sayang kepada pemain wanita Amerika Syarikat Rosita (Cristina Rodlo) dan dua pergi berlari kencan untuk mengekalkan kesihatan untuk permainan.

Bill Nighy in The Beautiful Game

Pembikin filem juga membintangi bekas alumni sebenar Piala Dunia Tanpa Rumah yang bermain untuk pasukan Amerika Syarikat. Di antara mereka ialah Lisa Wrightsman, yang melatih pasukan Amerika Syarikat pada Piala Dunia Tanpa Rumah Amerika Syarikat yang pertama di Sacramento pada tahun 2023 dan bermain dalam Piala Dunia Tanpa Rumah di Rio de Janeiro pada tahun 2010. Bermain #3, dia adalah salah seorang pelakon tambahan dalam pasukan AS, yang menjaringkan gol ke arah akhir dalam perlawanan menentang pasukan Inggeris untuk tempat ketiga.

Wrightsman berkata dia paling berkaitan dengan pemain Inggeris Vinny (Micheal Ward), yang jurulatih Mal mengambil untuk pasukan pada awal filem, kerana dia menunjukkan kemahiran bola sepaknya kepada kumpulan pemain bola sepak kanak-kanak. Sama seperti Vinny pernah mempunyai kerjaya bola sepak profesional yang menjanjikan yang jatuh, Wrightsman bermain bola sepak di Sacramento State. Apabila dia kehilangan peluang untuk bermain secara profesional, dia tidak dapat melihat masa depan lain. Dia menjadi ketagih dadah dan alkohol, mendarat di penjara apabila dia mencapai titik terendah. Semasa berada di kemudahan hidup bersih, dia bertemu pengurus kes dan kumpulan lelaki berlatih untuk kejohanan Bola Sepak Jalanan USA, disokong oleh salah satu organisasi perkhidmatan sosial yang merujuk pemain ke Piala Dunia Tanpa Rumah. Dia menikmati Piala Dunia Tanpa Rumah Rio, dan akhirnya membuat kerjaya daripada mengajar bola sepak kepada masyarakat berisiko. Kini dia membantu menjalankan bab Sacramento Street Soccer USA, yang memperkenalkan bola sepak kepada belia miskin.

Wrightsman berharap penonton akan melihat transformasi yang boleh berlaku apabila orang yang rentan diberi peluang yang betul. Seperti yang dia huraikan perasaan menjadi pemain dalam Piala Dunia Tanpa Rumah dan bagaimana ia memberinya pandangan baru tentang hidup: “Kami semua takut mati, dan kami tidak mahu bermasalah, tetapi tidak ada yang benar-benar melihat masa depan menjadi menarik. Anda hanya seperti, Saya tidak mahu mati lagi. Piala Dunia Tanpa Rumah memberi saya visi tentang hidup [bahawa] saya bersemangat tentang. Dan jika ini adalah hasil saya menjadi teguh dan melakukan perkara-perkara yang baik, saya akan melakukan lebih banyak perkara-perkara itu.”

Seorang atlet yang Wrightsman telah menaja dalam kapasiti pemulihan juga muncul dalam The Beautiful Game: Angela Draws, yang memakai #4 jersi dalam filem, boleh dilihat bermain bola sepak dengan pemain pasukan Amerika Syarikat dan menyokong dengan penuh semangat di pinggir padang. Draws bertemu Wrightsman di kemudahan hidup bersih ketika dia pulih dari ketagihan dadah, dan Wrightsman mengambilnya untuk bermain. Draws tidak pernah bermain bola sepak di luar sekolah rendah, tetapi dia mengatakan ini adalah sebab mengapa dia tidak kembali ke ketagihan selama 12 tahun. Selepas bersaing dalam Piala Dunia Tanpa Rumah 2014 di Santiago, Chile, dia kini bekerja sebagai jurulatih peribadi di Sacramento.

Secara keseluruhannya, dia berharap filem Netflix akan memberi inspirasi kepada orang untuk bersikap lebih baik kepada orang tanpa rumah dan orang yang pulih dari ketagihan. “Anda tidak pernah tahu ajaib di dalam seseorang yang tidur di jalanan,” katanya. Anda tidak pernah tahu kecantikan atau potensi yang mereka miliki. Kami bukanlah keadaan kami. Kami bukanlah perkara terburuk yang pernah kami lakukan.”

Piala Dunia Tanpa Rumah seterusnya dijadualkan pada 21-28 September di Seoul, Korea Selatan, menampilkan pasukan dari 49 negara ahli.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.