(SeaPRwire) –   Kebanyakan orang berfikir bahawa konsep kesetaraan adalah idea moden. Terutamanya, rakyat Amerika gemar menyatakan Perisytiharan Kemerdekaan dan kata-kata Jefferson bahawa “semua manusia dicipta sama”. Di sini, mereka menganggap, adalah idea radikal yang baru, prinsip yang universal dalam skopnya, walaupun Pengasas tidak mengaplikasikannya sepenuhnya ketika itu. Ahli akademik pula berbeza pendapat tentang tarikh muktamad asalnya. Tetapi mereka juga umumnya bersetuju bahawa kesetaraan adalah ciptaan terkini. Seperti yang dinyatakan oleh David Graeber dan David Wengrow dalam buku terlaris mereka , sebelum abad ke-17 dan ke-18, konsep kesetaraan sosial “secara sederhananya tidak wujud.”

Sebenarnya, bagaimanapun, konsep itu telah wujud selama lama. Jefferson mengakui bahawa Perisytiharan itu menarik daripada sumber-sumber yang bermula sejak zaman purba yang telah membentuk “akal biasa” abad ke-18. Thomas Paine, yang mengetahui sesuatu tentang akal biasa, bersetuju. “Kesamarataan manusia, jauh daripada menjadi doktrin moden, adalah yang tertua dalam rekod,” katanya dalam buku Rights of Man, mencatatkan bahawa “kisah penciptaan Musa yang terkandung dalam Pentateuch sepenuhnya konsisten dengan “kesatuan atau kesamarataan manusia.” Pada tahun 1776, Rakan-rakan Pengasas yang rapat, Duke Perancis Louis Alexandre de La Rochefoucauld, menambah dalam suratnya Lettre d’un banquier de Londres à M. bahawa hujah bahawa “semua manusia dicipta sama” adalah kebenaran lama agama. Apa yang difahami oleh pemerhati abad ke-18 ini adalah apa yang terlalu banyak orang telah lupa atau gagal melihat: kesetaraan mempunyai sejarah panjang. Dengan menggali warisan agamanya dan pra-revolusinya, kita boleh melihat legasi ambigu yang telah ditinggalkannya untuk masa depan.

Sebenarnya, kebanyakan agama-agama di dunia membangunkan idea tentang kesetaraan. Tetapi di AS, tradisi Yahudi dan Kristian yang melakukan yang terbanyak untuk menubuhkan asasnya yang mendalam. Seperti yang dinyatakan oleh rabbi dan cendekiawan Joshua A. Berman, Pentateuch, lima buku pertama Alkitab Ibrani, menubuhkan asas-asas perintah sosial, politik dan agama baru “berasaskan ideal egalitarian”. Perjanjian asal Allah dibuat dengan umat Yahudi, tanpa membezakan kelas atau kasta. Itu menanam benih prinsip kesamarataan di hadapan undang-undang, dan ia meninggikan lelaki dan wanita biasa, yang difahami sebagai anak-anak Allah.

Ahli sejarah falsafah politik lain, seperti David Lay Williams dan Eric Nelson telah mendakwa bahawa peruntukan-peruntukan yang terperinci dalam Alkitab Ibrani untuk pembebasan hamba, penebusan tanah, dan pengampunan hutang pada selang waktu sabbatikal dan tahun Jubilee adalah mekanisme untuk mengekang ketidaksamarataan sosial. Dan bahawa ahli-ahli rabbinikal yang mengulas undang-undang tanah Alkitab memberikan kebenaran ilahi kepada pengagihan harta yang sama yang kemudian diperuntukkan oleh Kristian. Satu tokoh seperti itu, ahli falsafah Republikan abad ke-17 James Harrington, yang karyanya memberi pengaruh mendalam kepada Pengasas, berhujah panjang lebar dalam risalahnya The Commonwealth of Oceana bahawa “Kesamarataan harta menyebabkan kesamarataan kuasa.” Titiknya adalah bahawa kesamarataan harta yang kasar adalah asas yang sebenar-benarnya republik yang seimbang. Seperti yang dinyatakan oleh John Adams dalam surat kepada peguam dan ahli politik James Sullivan pada tahun 1776, “Harrington telah menunjukkan bahawa kuasa sentiasa mengikuti harta… Satu-satunya cara yang mungkin untuk mengekalkan keseimbangan kuasa di pihak kebebasan yang sama dan kebaikan awam adalah untuk membuat pemerolehan tanah mudah untuk setiap ahli masyarakat.”

Untuk memastikan, perasaan egalitarian seperti itu mempunyai pelbagai sumber. Preseden klasik dan Kristian tidak kurang pentingnya, dan dalam kes “semua manusia dicipta sama”, hutangnya mendalam.

Pengesahan itu mempunyai akar yang dalam dalam sekolah falsafah Stoik purba, yang memberi pengaruh kuat kepada awal Kristian. Stoik menyatakan persamaan asas manusia, yang difahami sebagai warga dalam polis (“bandar”) yang dikongsi, iaitu cosmos (“alam semesta”). “Kosmopolitanisme” mengikut secara semula jadi daripada premis Stoik, seperti juga pernyataan St. Paul yang terkenal dalam suratnya kepada orang Galatia dan orang Kolosia bahawa di mata Tuhan tidak ada Yahudi atau Yunani, hamba atau merdeka, lelaki atau wanita, orang barbar atau orang Scythia dalam Kristus Yesus. Semua adalah satu.

Dan semua dicipta sama. Ia adalah pemikiran Stoik yang biasa, yang menemui jalan ke undang-undang Rom, ditranskripsikan oleh ahli undang-undang Ulpian. “Berkenaan dengan undang-undang alam semula jadi,” membaca dalam kod undang-undang besar yang disusun di bawah maharaja Justinian, “semua manusia adalah sama.” Bapa-bapa awal gereja bersetuju, mengesahkan dengan satu suara bahawa manusia bebas dan sama dalam sifat asal mereka. Apabila Paus Gregory yang Agung menyaksikan dalam ulasan berpengaruhnya terhadap Buku Hiob pada abad keenam bahawa “Omnes homines natura aequales genuit” (“Semua manusia dicipta sama oleh sifat.”), beliau meringkaskan berabad-abad pemikiran Kristian.

Tetapi ada masalah. Ulpian dan Stoik tidak melihat konflik antara kesamarataan semula jadi dan ketidaksamarataan yang sangat nyata di dunia Rom. Ini termasuk perhambaan, yang difahami oleh orang Rom sebagai akibat sah dari penawanan dalam perang. Kristian juga. “Hamba, taatilah tuanmu di bumi,” nasihat St. Paul, “dengan takut dan gementar,” dalam terjemahan yang terkenal dari Alkitab Raja James. Gregory, yang sebagai paus memiliki orang-orang hamba, juga memanggil kesamarataan dalam konteks perhambaan, institusi yang tidak berniat untuk dicabar. Akibat dosa asal, yang merosakkan kesamarataan penciptaan, bukan semua boleh sama. Itulah cara dunia. Dan begitulah ia kekal selama berabad-abad.

Berulang kali dinyatakan oleh Kristian, katolik dan Protestan, serta oleh teori undang-undang semula jadi dari Francisco Suárez dan Roberto Bellarmino ke Thomas Hobbes dan John Locke, pengesahan bersama bahawa “semua manusia dicipta sama” hidup selesa bersama pemahaman bahawa bukan semua dimaksudkan untuk diperlakukan sama dalam kehidupan. Itu juga adalah sebahagian daripada akal biasa abad ke-18.

Dan yet juga benar bahawa bermula pada abad ke-17, Kristian radikal cuba memberi kata-kata itu lebih kuasa. Dalam ketidaktentuan Revolusi Inggeris, Leveller dan Puritan John Lilburne mengumumkan dalam risalah 1646 The Freeman’s Freedom Vindicated, bahawa “setiap manusia dan wanita perseorangan yang pernah bernafas di dunia sejak [Adam dan Hawa] adalah dan telah oleh sifatnya semua sama dan serupa dalam kuasa, kemuliaan, kuasa dan kebesaran, tiada daripada mereka mempunyai (oleh sifatnya) sebarang kuasa, dominion, atau kuasa majistret, satu sama lain.” Perbezaan dalam kuasa hanya boleh menjadi sah apabila diberikan oleh “persetujuan bebas” – yang bererti bahawa mereka mesti diletakkan untuk undian.

Orang Amerika pada abad ke-18 mengambil perhatian. Dan walaupun mereka, seperti sanak saudara Inggeris mereka, terus mengira pelbagai pengecualian kepada kesamarataan umum manusia – terutamanya wanita, orang asli, dan hamba – hati nurani Kristian dicetuskan, memacu usaha untuk menyelaraskan semula kesamarataan penciptaan dengan kesamarataan fakta.

Memang, hampir tidak sempat tinta di Perisytiharan kering apabila menteri hitam pertama yang ditahbiskan di Amerika, veteran revolusi , memanggil apa yang dilihatnya sebagai pertentangan antara manusia yang dicipta sama dan hak yang tidak sama. Beliau disertai pada abad ke-19 oleh kumpulan Kristian yang kurang senang daripada kebanyakan pendahulu mereka. Mereka mendesak untuk mengakhiri perdagangan hamba dan perhambaan itu sendiri, dan meluaskan hak yang sama kepada wanita dan orang keturunan Afrika. Pewaris terbesar mereka tidak lain daripada , secara wajar seorang pastor, yang memahami bahawa jika Tuhan telah mencipta manusia sebagai sama, maka bekerja untuk memulihkan mereka kepada kesempurnaan penciptaan mereka adalah pekerjaan yang beragama.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)