(SeaPRwire) –   Ekonomi China tidak berjalan dengan baik pada tahun 2023. yang dikeluarkan pada bulan ini menunjukkan bahawa ekonomi terbesar kedua dunia—yang diramalkan oleh para ahli ekonomi akan pulih selepas langkah-langkah pencegahan COVID-19nya dilonggarkan pada Disember 2022—prestasinya kurang memuaskan dalam hampir setiap petunjuk ekonomi.

Untuk menghidupkan semula ekonomi yang lemah, pentadbiran Presiden Xi Jinping memperkenalkan beberapa inisiatif baru pada tahun 2024, termasuk langkah-langkah untuk mengurangkan cukai dan merangsang pertumbuhan. Tetapi bertindak sebagai penentang yang kelihatan sentiasa hadir kepada kenaikan ekonomi China adalah satu set dasar ambisius oleh Parti Komunis China (CCP) yang bertujuan untuk memperbaiki atau melindungi masyarakat China, yang dalam beberapa tahun kebelakangan ini cenderung datang dengan beberapa kesan sampingan yang tidak diingini.

Dalam satu kes yang memalukan, usaha China untuk mengawal kecanduan remaja terhadap permainan video pada bulan lepas telah menimbulkan spekulasi tentang sekatan akan datang terhadap syarikat-syarikat permainan video terbesar China dan menggoncang pasaran saham sehingga pihak berkuasa terpaksa mengumumkan secara tergesa-gesa satu hari kemudian bahawa mereka akan mengkaji semula draf peraturan yang baru diperkenalkan itu.

Matlamat ambisius seperti ini, yang diperincikan oleh jabatan-jabatan di seluruh kerajaan untuk selari dengan visi Xi terhadap masyarakat ideal, kini semakin bertentangan dengan usaha kerajaan untuk menghidupkan semula ekonomi China yang goyah.

Menyedari masalah ini, minggu lepas, pengarah Jabatan Ekonomi Kebangsaan dan Pelan Pembangunan Kebangsaan, Yuan Da, berkata dalam satu sidang akhbar bahawa “kepentingan mengukuhkan koordinasi dasar menjadi lebih ditekankan,” dan beliau berjanji bahawa agensinya akan bekerja lebih baik untuk mengkaji cadangan untuk “dasar bukan ekonomi” untuk memastikan ia tidak “mempunyai kesan mengecilkan terhadap ekonomi.”

“Kini kerajaan mempunyai beberapa objektif untuk dicapai,” kata Adam Y. Liu, profesor pembantu di Sekolah Dasar Awam Lee Kuan Yew di Singapura kepada TIME. “Apabila anda mempunyai beberapa objektif jelas, kadang-kadang objektif ini tidak semestinya selari antara satu sama lain.”

Liu percaya pertentangan dasar berterusan ini berpunca daripada pengumpulan kuasa berlebihan dan keinginan, oleh pegawai-pegawai tempatan yang menguatkuasakan dasar-dasar sedemikian, untuk kelihatan setia kepada kehendak pemimpin tertinggi China, tidak kira kos ekonomi.

“Ia benar-benar lebih tentang menunjukkan kesetiaan. Kadang-kadang, walaupun ia tidak membuat apa-apa makna ekonomi, ia membuat banyak makna politik untuk melakukan perkara-perkara yang tidak masuk akal secara ekonomi.”

Berikut adalah beberapa cara di mana China secara tidak sengaja telah merosakkan ekonominya sendiri dalam usaha untuk mengutamakan keutamaan bukan ekonomi.

Permainan Video

Pada Disember, Suruhanjaya Penerbitan dan Penerangan Kebangsaan (NPPA), yang mengawal selia sektor permainan video China, mengumumkan satu set peraturan bertujuan untuk mengawal permainan dalam talian, termasuk menetapkan had perbelanjaan dan melarang permainan memberi ganjaran kepada pemain yang log masuk setiap hari—langkah terbaru dalam siri sekatan terhadap industri permainan video dalam beberapa tahun kebelakangan ini kerana pihak berkuasa cuba menangani kecanduan permainan dan video di kalangan belia.

Tetapi serangan, yang mendapat momentum pada tahun 2021, telah datang dengan akibat ekonomi yang serius terhadap industri permainan video bernilai berbilion dolar China, yang menyaksikan jumlah hasilnya mengecut buat kali pertama pada tahun 2022. Draf peraturan yang diumumkan pada bulan lepas juga telah mencetuskan kepanikan di kalangan pelabur yang bimbang tentang serangan teknologi lain yang menyerupai tahun 2021. Segera selepas peraturan itu diumumkan, saham jatuh untuk dua syarikat permainan video terbesar China, Tencent dan NetEase, yang menyaksikan hampir AS$80 bilion dihapuskan daripada nilai gabungan mereka.

Pihak berkuasa bergegas untuk mengawal kepanikan itu. NPPA mengeluarkan kenyataan satu hari kemudian berjanji untuk “mengkaji semula dan memperbaiki” draf peraturannya. Pihak berkuasa juga dengan cepat meluluskan 105 permainan domestik, yang dipetik oleh media negara Global Times sebagai isyarat sokongan untuk industri permainan video negara itu. Pada awal Januari, ketua Jabatan Propaganda CCP, yang menyelia NPPA, dilucutkan jawatan, lapor Reuters.

Anti-Rasuah

Kempen ganas Xi terhadap rasuah telah menjadi salah satu tanda tangan kepresidenannya, menghukum berjuta-juta orang selama dekad kebelakangan ini kerana pemimpin tertinggi China berjanji akan membersihkan unsur-unsur rasuah di seluruh peringkat birokrasinya tanpa mengira sama ada mereka berpangkat tinggi atau rendah. Kempen itu tidak menunjukkan tanda-tanda melambat, dengan Xi menekankan bulan ini bahawa pembersihan rasuah akan dipertajam di seluruh industri utama seperti kewangan, farmasi dan infrastruktur.

Walaupun pihak berkuasa mendakwa usaha ganas untuk menumpaskan rasuah adalah penting, pakar-pakar telah lama memperingatkan bahawa ia datang dengan kos yang besar, termasuk menghalang projek-projek baru daripada dilaksanakan kerana takut disangka rasuah dan penurunan dalam sektor-sektor yang ditargetkan. Kempen anti-rasuah China telah menyebabkan kesan besar di seluruh ekonominya, sejak awal lagi: satu anggaran oleh Bank of America Merrill Lynch pada tahun 2014 meletakkan kosnya pada AS$100 bilion; dan hanya pada tahun lepas, serbuan terhadap rasuah dalam sektor kesihatan China telah menghapuskan nilai pasaran saham kesihatan.

Anti-Pengintipan

Tengah-tengah ketegangan politik yang semakin meningkat dengan AS, China pada Julai melaksanakan undang-undang anti-pengintipan baru yang bertujuan untuk menghadkan konsultansi asing kerana takut memberikan rahsia negara. Tetapi dengan betapa luas undang-undang itu diformulasi, ia secara berkesan melumpuhkan firma-firma bertugas memberikan maklumat dan intelijen yang diperlukan kepada syarikat-syarikat asing yang berharap untuk menanam modal di negara itu dan memperburuk lagi alam perniagaan yang sudah genting.

Walaupun kesan undang-undang itu belum dapat diukur sepenuhnya, ia dilaksanakan ketika asas pelaburan asing sudah buruk. Statistik kementerian perdagangan menunjukkan bahawa pelaburan asing tunggal sebenar yang digunakan untuk tahun 2023 adalah 1.1 trilion yuan (AS$155 bilion), 8% lebih rendah daripada tahun 2022, walaupun pesanan konsisten daripada perdana menteri dan jurucakap ekonomi China Li Qiang bahawa negara itu terbuka untuk perniagaan.

“Sesiapa yang sedang melihat untuk menanam modal di sana perlu sedikit bimbang,” kata Ketua Eksekutif JPMorgan & Chase Jamie Dimon dalam ucapan di Davos 2024. “Risiko/ganjarannya berubah secara dramatik.”

Nol-COVID

Pada awal wabak COVID-19 pada tahun 2020, dasar China—terkenal dengan penguncian luas, pengasingan populasi, dan program ujian massal—dielu-elukan sebagai strategi pengurungan jangkitan paling cekap. Tetapi selepas pentadbiran Xi enggan membuat sebarang penyesuaian, walaupun virus itu menjadi endemik di seluruh dunia, dasar itu menjadi bencana bagi negara itu sendiri.

Pada satu ketika, langkah-langkah itu menyebabkan kesukaran bagi keluarga untuk mendapatkan bekalan makanan dan menghalang tindak balas kepada kebakaran dan kecemasan lain. Sesetengah penduduk dipaksa dikuarantin, dan protes meletus di beberapa bandar kerana penduduk tidak dapat bekerja disebabkan dasar kesihatan yang kaku. Ketidakpuasan mencapai puncaknya pada November 2022, dengan tunjuk perasaan yang jarang berlaku dalam bentuk bantahan politik awam di China.

Pembatalan mengejut datang pada Disember 2022, apabila pentadbiran Xi akhirnya . Tetapi kesan ekonomi bertahun-tahun penguncian masih dirasai, terutamanya ekonomi yang merosot.

Pendidikan Swasta

Syarikat-syarikat tuisyen swasta menjadi sangat popular ketika puncak wabak COVID-19. Walaupun industri bernilai $150 bilion itu memanfaatkan harapan remaja untuk berjaya dalam peperiksaan kemasukan universiti tahunan gaokao (ujian kemasukan universiti kebangsaan) pada bulan Jun, pentadbiran Xi percaya ia juga mengeksploitasi kebimbangan ibu bapa bahawa hanya dengan ijazah universiti anak mereka boleh berjaya dalam hidup.

Pada Jun 2021, kerajaan secara tiba-tiba melarang tuisyen berasaskan keuntungan, bahkan mengharamkan mereka daripada mengiklankan perkhidmatan mereka sehingga satu tahap. Tetapi larangan itu, yang bertujuan untuk mengurangkan kos penjagaan anak di tengah-tengah krisis kelahiran dan juga untuk mengawal keuntungan membengkak syarikat-syarikat pendidikan, memaksa banyak syarikat pendidikan swasta ke dalam merah. Syarikat pendidikan terbesar China, TAL Education, muflis berikutan penyusunan semula itu, menambah kepada bilangan penganggur yang sudah menggunung.

Larangan itu juga akhirnya gagal untuk menghentikan tuisyen berasaskan keuntungan: satu kajian mendapati, mengambil kesempatan terhadap keputusan ibu bapa untuk meningkatkan markah ujian gaokao anak-anak mereka, dengan harga yang jauh lebih mahal.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.