(SeaPRwire) –   Di tengah pelbagai peraturan kebangsaan, pelbagai pihak dan global yang berbeza mengenai kecerdasan buatan (AI), ia boleh menjadi sukar untuk menilai semua peraturan yang mengawal—atau cuba untuk—teknologi yang muncul.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu sedang cuba mengatasi kekeliruan itu, dengan badan penasihatnya sendiri untuk mengeluarkan satu set cadangan bagi pengawalan AI. Badan penasihat barunya, terdiri daripada 39 ahli dari pelbagai negara dan sektor, mula bekerja pada musim gugur lalu untuk memberikan cadangan mengenai bentuk dan fungsi agensi antarabangsa baru bagi pengawalan AI. Kumpulan itu telah mengeluarkan satu “Kerajaan AI untuk Kemanusiaan,” yang mencadangkan pelbagai langkah untuk memperkukuh pengawalan AI dan cadangan mengenai penerapan AI beretika, pertanggungjawaban, dan membuat AI lebih inklusif.

Pengerusi kumpulan yang bertanggungjawab menyusun peraturan PBB mengenai AI memberi amaran pada Selasa bahawa jenis cadangan ini akhirnya perlu menjadi mengikat jika tidak mahu mereka terhakis kepentingan. “Kami mempunyai kesahan pertubuhan PBB… kami sedang membina kepercayaan itu; piagam PBB, undang-undang antarabangsa, dan hak asasi manusia,” kata Carme Artigas, pengerusi kanan badan penasihat PBB mengenai AI dan bekas menteri digitalisasi dan kecerdasan buatan Sepanyol. Memberi penekanan kepada pertanggungjawaban, beliau menambah: “Apa jua yang kami lakukan mesti mengikat, jika tidak ia tidak membuat apa-apa makna.”

Artigas mengeluarkan amaran itu semasa perbincangan panel di Kemuncak Kerajaan Sedunia di Dubai, yang menyatukan beberapa ahli kumpulan penasihat PBB untuk berkongsi pandangan mereka dan dimoderasi oleh penyunting eksekutif TIME Naina Bajekal. Badan itu akan menerbitkan laporan akhirnya nanti tahun ini, mengikuti proses perundingan awam berterusan, sebelum Kemuncak Masa Depan PBB.

Menteri AI, ekonomi digital dan aplikasi kerja jarak jauh UAE, , menyambut usaha PBB untuk menulis satu set cadangan global yang mengimbangi optimisme dan pesimisme terhadap kesan teknologi itu. “PBB telah menjadi contoh peranan dalam menggerakkan dan menjana konsensus, dalam memastikan peraturan sesuai dengan tujuan, dan dalam menjadi pragmatik,” kata Al Olama, yang menjadi menteri AI pertama dunia pada tahun 2017. “Terdapat banyak orang yang menakutkan, terdapat banyak orang yang pesimis, dan terdapat banyak orang yang buta terhadap peluang dan optimisme. Tetapi melihat keseimbangan itu menyegarkan.”

Bagi negara-negara Afrika yang tidak diwakili dalam badan antarabangsa tinggi lain yang sedang mencari pengawalan AI, seperti Kumpulan 7 dan Kesatuan Eropah, proses PBB membawa peluang terbaik untuk duduk di meja membincangkan piawaian untuk teknologi itu, kata Philip Thigo, penasihat AI kepada kerajaan Kenya dan ahli kumpulan penasihat PBB. “Banyak negara di Selatan Global tidak sebahagian daripada ekosistem pengawalan global ini,” kata Thigo. “Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu kekal satu-satunya sistem berbilang pihak global yang mewujudkan peluang bagi negara-negara di Selatan Global.”

Terdapat keperluan mendesak, tambah Thigo, bagi pembangunan AI mempertimbangkan perbezaan bahasa dan budaya untuk memastikan bahawa bukan sahaja Utara Global mendapat manfaat daripada teknologi itu. Menjadi asas sistem AI semasa ialah kuantiti besar data terutamanya dalam bahasa Inggeris dari Amerika Utara, menunjukkan Amandeep Gill, duta setiausaha agung PBB mengenai teknologi. Ini mengeluarkan sebahagian besar dunia, katanya. “Ia tidak bermoral, dan juga isu praktikal, memandangkan keperluan untuk pelbagai data.”

Gill memberi amaran kepada bilik penuh pegawai kerajaan dan pemimpin perniagaan dari seluruh dunia bahawa AI tidak hanya akan mengubah dunia teknologi, tetapi juga amalan pengawalan itu sendiri. Dan beliau menekankan pentingnya mencapai keseimbangan antara melindungi daripada keburukan sementara melindungi ruang untuk inovasi yang boleh memberikan manfaat yang luar biasa. “Kita tidak mahu terlalu banyak mengawal,” katanya. “Tetapi jika kita tidak menguruskan situasi pengawalan dengan baik, maka kita akan kehilangan kepercayaan orang ramai.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.