(SeaPRwire) –   Sejak Instagram menukar algoritmanya pada tahun lalu untuk memberi keutamaan kepada video jenis pendek berinspirasi TikTok, beberapa telah cuba meletakkan diri mereka sebagai waris misi asal Instagram: berkongsi foto bersama rakan. BeReal, Grainery dan Glass telah mencapai tahap kejayaan yang berbeza dalam usaha mereka untuk menjadi hab sosial visual.

Kini datang pesaing lain: Lapse. Aplikasi UK secara dasarnya menukar telefon anda menjadi kamera buang dan kemudian membenarkan anda berkongsi gambar-gambar sering kabur itu beberapa jam kemudian dengan kumpulan kecil rakan. Pada 13 Nov, Lapse menduduki tangga ketiga untuk aplikasi percuma iPhone teratas di AS, mengatasi TikTok dan Google. Ia juga menduduki carta aplikasi App Store dalam kategori foto dan video.

Semasa Instagram dan TikTok memberi galakan kepada pengguna untuk meluaskan pengikutan dan mendapat perjanjian iklan, Lapse berjaya dengan mengambil laluan sebaliknya: ke arah pengalaman yang mungkin lebih autentik, bukan bermain permainan, di antara orang yang sebenarnya mengenali dan menyukai antara satu sama lain. Walaupun pengaruh besar yang telah mendapat manfaat daripada Instagram seperti Kylie Jenner, telah menuntut perubahan sebegini: “Hentikan cuba menjadi TikTok,” beliau menulis kepada Instagram tahun lalu. “Saya hanya mahu melihat gambar comel rakan-rakan saya.”

Tetapi sama ada formula ini dapat membangunkan model perniagaan yang mampan untuk Lapse dan aplikasi serupa yang lain kekal dipertikaikan. Lapse sudah menerima kritikan untuk taktik pertumbuhannya, yang memaksa pengguna baru untuk menjemput rakan-rakan baru ke platform sebelum mereka boleh mengambil sebarang gambar.

“Terdapat perasaan di udara bahawa dinamik pengikut-pengikut Instagram sebenarnya tidak berfungsi,” kata , seorang usahawan dan ahli teknologi. “Jadi orang telah memberi tumpuan kepada mengecilkan siapa yang diikuti untuk kembali ke kumpulan kecil. Tetapi saya fikir Lapse menggunakan strategi pertumbuhan yang benar-benar memburukkan.”

Fungsi pertama Lapse ialah kamera titik-dan-tembak, diilhamkan oleh kamera filem buang. Anda tidak boleh memasukkan zoom atau menambah penapis. Selepas anda mengambil gambar, ia “diproses” dalam “bilik gelap” selama beberapa jam. Gambar yang akhirnya muncul tidak boleh disunting sama sekali. Seperti gambar filem sebenar, ini sering kabur dan berdebu.

Tetapi banyak orang lebih suka estetik itu, yang menarik rasa nostalgia dan membuat gambar terasa lebih klasik serta segera. “Ia agak menjadi alat kamera utama saya, yang agak tidak masuk akal, kerana ia hanya berbulan satu,” kata Luke Yun, pengarah kandungan bebas berpangkalan di Los Angeles. “Tetapi apabila saya mahu mengambil gambar yang baik dan saya tahu Lapse akan berjaya, saya akan mengeluarkannya dan menggunakannya.”

Lapse juga mengambil kesempatan daripada ciri baru iPhone yang dilancarkan tahun lalu, yang membolehkan pengguna menambah widget terus pada skrin kunci telefon. Pengguna kini boleh mengakses kamera Lapse dengan satu sentuhan pada telefon.

Aplikasi kamera lain, seperti Huji, menawarkan kualiti gambar berinspirasi filem yang serupa. Apa yang membezakan Lapse ialah unsur median sosialnya. Sebaik sahaja gambar “dibangunkan”, anda boleh memilih sama ada menyimpannya secara peribadi atau berkongsi dengan rakan-rakan. Gambar berkongsi kemudian akan muncul dalam aliran rakan-rakan anda. Tiada “suka” dalam aplikasi; hanya tindak balas emoji dan komen.

“Keutamaan besar ialah kami tidak mahu mencipta rasa persaingan di platform ini,” kata pengasas Lapse Ben Silvertown, yang mencipta aplikasi itu pada 2021 bersama adiknya Dan. “Rangkaian sosial sedia ada telah mencipta persekitaran yang begitu tekanan.”

Sifat berbanding longgarnya merupakan salah satu sebab mengapa Abbie Flake, seorang jurugambar dan pelajar universiti di University of Central Arkansas, terus menggunakan aplikasi itu sejak dia memuat turunnya pada September. Dia menggunakannya terutamanya untuk berkongsi kenangan dengan kumpulan kawan tertentu. “Ia mengurangkan sebahagian daripada pengubahsuaian Photoshop atau pemprosesan berlebihan yang boleh dilihat pada beberapa laman media sosial lain, yang memberi anda persepsi palsu tentang orang,” katanya. “Lapse memberi saya perasaan lebih sihat di mana ia kurang tentang mendapat perhatian atau status, dan lebih tentang kenangan sebenar.”

Walaupun Lapse berjaya dalam beberapa bulan kebelakangan ini, ia juga menyekat sesetengah pengguna potensi kerana taktik promosinya yang agresif. Sesiapa yang mahu menyertai perlu memberikan aplikasi akses kepada kenalan mereka, dan kemudian menjemput lima kawan mereka yang belum ada dalam aplikasi itu. Dalam jemputan itu, Lapse memasukkan teks pesanan yang bersemangat tentang Lapse, seperti “betapa comelnya ini.”

Dan Silvertown mengakui kritikan itu, dan berkata syarikat itu sedang mempertimbangkan untuk mengeluarkan keperluan itu, walaupun ia boleh menjejaskan jumlah muat turun kasar syarikat. “Jika kami mengambil ketukan dalam jangka pendek untuk muat turun atau kehilangan kedudukan di App Store, kami selesa dengan itu, jika ia membenarkan kami membina produk yang lebih baik dalam jangka panjang yang pengguna sukai lebih lagi,” katanya.

Cabaran seterusnya Lapse akan menjadi membangunkan model perniagaan yang kekal. Syarikat itu dibantu pada 2021 oleh ; ia kini sepenuhnya percuma untuk pengguna dan tidak memperoleh pendapatan. Aplikasi foto lain, seperti Dispo dan , melambat dalam pertumbuhan selepas fasa pertumbuhan awal yang meletup-letup dengan hebat. Dan Dan Silvertown telah berkata dalam wawancara bahawa beliau mahu Lapse mengelakkan model monetisasi berasaskan iklan sepenuhnya.

Dan Silvertown memberitahu TIME bahawa aplikasi itu mungkin akan melaksanakan “sesuatu sepanjang garis ciri berbayar” pada masa hadapan. “Tetapi ia bukan keutamaan untuk masa kini,” katanya. “Kami mempunyai beberapa pelabur hebat yang selari dengan kami dalam fakta bahawa keutamaan nombor satu untuk masa ini harus membina produk hebat dan mendapatkannya kepada sebanyak mungkin orang.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)