Mental Health Food

(SeaPRwire) –   Kita adalah apa yang kita makan, seperti pepatah yang berkata. Tetapi mungkin lebih tepat untuk mengatakan anda rasa bagaimana anda makan, kerana bidang psikiatri pemakanan yang berkembang mencadangkan diet anda memainkan peranan penting dalam kesihatan mental anda.

Campuran makanan dan nutrien yang betul mungkin berfungsi sebagai perisai terhadap tekanan, kebimbangan, depresi, dan pelbagai isu psikologi lain, . , misalnya, bahawa orang yang mengikuti diet —satu yang berat sebelah buah-buahan, sayuran, kacang, minyak zaitun, dan ikan—cenderung mempunyai risiko rendah untuk depresi berbanding orang yang tidak. Mengisi piring anda dengan makanan seperti ini mungkin lebih baik untuk kesihatan mental berbanding sokongan sosial, pemacu psikologi yang diketahui, mengikut dari 2017.

Mungkin tidak ada kaitan yang segera antara apa yang masuk ke perut anda dan apa yang berlaku di otak anda. Tetapi “manusia adalah satu sistem yang kompleks, terintegrasi secara kompleks,” kata Felice Jacka, pengarah bersama Pusat Makanan dan Mood di Universiti Deakin Australia dan penulis pertama kajian 2017. “Badan dan otak…berkomunikasi secara berterusan.”

Memang, terdapat banyak bukti untuk mencadangkan bahawa . Dan kini, pihak berkuasa kesihatan terkemuka, termasuk , mengakui bahawa pemakanan memainkan peranan penting juga.

“Hippocrates sudah menyedari ini beribu-ribu tahun yang lalu. Beliau membuat kaitan antara usus dan otak,” kata Dr. Uma Naidoo, pengarah pemakanan dan gaya hidup psikiatri di Hospital Am Massachusetts dan penulis Calm Your Mind with Food. Kini, sains moden sedang mengejar.

Penyelidik masih belajar tentang bagaimana makanan mempengaruhi kesihatan mental, tetapi kelihatan bahawa mikrobiom usus memainkan peranan penting. Trilion mikrob hidup di sistem pencernaan anda, bekerja untuk menguraikan komponen makanan yang anda makan dan berinteraksi dengan bahagian tubuh lain sepanjang jalan, Jacka menjelaskan. Sama seperti mereka menyuburkan badan fizikal, makanan yang kaya nutrien menyuburkan mikrob di usus anda, yang diterjemahkan kepada pelbagai manfaat – termasuk, penyelidikan mencadangkan, kesihatan mental yang lebih baik. pada tikus menghubungkan jenis bakteria yang ditemui dalam makanan seperti yoghurt dengan tahap tekanan yang lebih rendah, dan potensi risiko kebimbangan dan depresi yang lebih rendah, kelihatannya kerana keupayaannya untuk mengatur bahagian sistem imun.

Usus juga mempunyai garis terus berkomunikasi dengan otak melalui saraf vagus, yang berjalan dari batang otak ke usus besar. Neurotransmitter pengatur suasana, termasuk serotonin yang membuatkan hati gembira, dihasilkan di usus. Dan sekali usus mengeluarkannya, saraf vagus “bertindak seperti sistem mesej teks dua hala yang membolehkan neurotransmitter pergi ke depan dan ke belakang, naik dan turun, setiap masa,” Naidoo menjelaskan.

, sesetengah penyelidik bahkan telah mencadangkan bahawa mineral zinc, yang terdapat dalam makanan termasuk tiram dan kacang, mungkin meningkatkan tahap protein yang menggalakkan pertumbuhan baru otak, yang mungkin membawa kepada fungsi kognitif dan kesihatan mental yang lebih baik, kata Dr. Drew Ramsey, profesor madya psikiatri di Universiti Columbia dan penulis Eat to Beat Depression and Anxiety. Dengan makan dengan baik, “anda memberi sel-sel otak anda semua nutrien yang mereka perlukan untuk tumbuh dan subur,” katanya.

Ingin mengetahui lebih lanjut tentang bagaimana kita makan dan minum sekarang? Dapatkan panduan dari pakar:

Jacka tidak terlalu preskriptif tentang apa yang harus dan tidak boleh dimakan untuk kesihatan mental terbaik. Tetapi secara umum, beliau mencadangkan mengorientasikan diet anda di sekitar pelbagai makanan berbasis tumbuhan, seperti buah-buahan, sayuran, kacang, kacang, herba dan bijian utuh, dan menghadkan kerap makan makanan sangat pemproses, seperti cip, kuih dan makanan ringan berpaket.

Bagaimana dan di mana anda makan juga penting, kata Ramsey. Ramai orang membina senarai belanja mereka terutamanya berdasarkan harga dan kemudahan penyediaan yang paling murah. Tetapi membangunkan kaitan emosi dengan makanan, sama ada dengan membeli di pasar petani di mana anda boleh bertemu orang yang menanamnya atau dengan melambatkan dan , boleh menyuburkan minda dan jiwa serta badan, beliau menambah. “Melalui hubungan kita dengan makanan,” kata Ramsey, “kita boleh membina komuniti.”

Jika anda sedang mencari makanan khusus yang meningkatkan suasana hati, ini adalah apa yang sains mencadangkan anda letakkan dalam senarai belanja anda.

Apa yang harus dimakan untuk kesihatan mental yang lebih baik

Asid lemak omega-3: Walaupun kebanyakan penyelidikan masih awal, bahawa makan makanan kaya asid lemak omega-3 – termasuk makanan laut, kacang dan minyak tumbuhan – sekurang-kurangnya beberapa kali seminggu boleh memperbaiki gangguan suasana hati seperti depresi dan gangguan bipolar.

Sayuran kubis: Sayuran termasuk kepala kubis, brokoli, kubis dan terung mengandungi sebatian yang mengurangkan radang, yang berkaitan dengan pelbagai masalah kesihatan termasuk kebimbangan dan kemurungan. Dalam , orang yang makan beberapa hidangan sayuran kubis setiap hari melaporkan tahap tekanan yang jauh lebih rendah berbanding orang yang makan kurang.

Makanan fermentasi: Terkenal kerana menyuburkan mikrob usus anda, makanan fermentasi seperti yoghurt biasa, kimchi dan sauerkraut adalah kuasa besar untuk meningkatkan sambungan otak-badan. mencadangkan makan dua hingga tiga hidangan sehari berkaitan dengan pengurangan yang diukur dalam tekanan dan gejala depresi.

Rempah: Kayu manis, saffron, kunyit, lada hitam dan rempah lain kaya dengan antioksida, mengandungi sebatian anti-radang dan meningkatkan metabolisme, yang juga mungkin meningkatkan kesihatan mental. Kapan-kapan anda menyediakan makanan, Naidoo mengesyorkan mencapai rempah untuk menambah perasa, berbanding garam atau gula.

Kacang dan sayuran berdaun: Beberapa penyelidikan mencadangkan —jadi makan makanan kaya mineral ini, seperti kacang, bayam dan sawi, mungkin membantu menenangkan fikiran.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.