Yaakov Weissmann walks in Tel Aviv on Oct. 16, 2023.

Dua hari selepas peperangan Israel-Hamas meletus pada 7 Oktober, Yaakov Weissmann berusia 83 tahun telah berpindah dari rumahnya berhampiran Gaza di selatan Israel – di mana 23 ahli keluarganya tinggal – ke sebuah apartmen di rumah orang tua di kawasan yang lebih selamat tenggara Tel Aviv. Antara pengalaman dipindahkan dan menonton liputan tawanan Israel dipisahkan dari keluarga mereka oleh Hamas, dia mengalami perasaan deja vu yang menyakitkan.

“Apabila saya melihat Hamas mengambil sebagai tebusan orang tua, kanak-kanak, wanita, imej ini membuat saya teringat kembali ke Holocaust dan semua kanak-kanak yang kehilangan ibu bapa mereka, tidak pernah melihat mereka lagi,” kata Weissmann, yang tidak pernah melihat bapanya lagi selepas diambil oleh Nazi di Perancis semasa Perang Dunia II, kepada TIME dalam panggilan video pada 25 Oktober, bertutur dalam bahasa Perancis melalui penterjemah.

Weissmann adalah salah satu daripada kira-kira 120,000 mangsa Holocaust di Israel. Semuanya adalah orang tua dan banyak memerlukan bantuan. Hari ini, beberapa masih tinggal di bandar-bandar yang dipindahkan atau sebahagiannya dipindahkan kerana mereka tidak mempunyai tempat lain untuk pergi, menurut Gabriel Sod, Pengarah Hubungan Kerajaan di pejabat Israel UJA Federation, salah satu organisasi amal yang memberikan bantuan kepada mangsa Holocaust. Mangsa Holocaust telah menemui kesukaran mendapatkan makanan atau ubat-ubatan kerana banyak kedai-kedai dan klinik doktor ditutup semasa beberapa minggu peperangan. Begitu juga benar bagi semua warga tua Israel, tetapi beban emosi ke atas mangsa boleh terasa berbeza: Walaupun peperangan Israel-Hamas – yang telah mengorbankan lebih daripada 1,400 orang Israel – tidak boleh dibandingkan dengan apa yang mereka alami pada 1930-an dan 1940-an, ketakutan, kesakitan, dan gangguan kepada kehidupan seharian yang menjejaskan orang Israel sekarang telah meninggalkan banyak mangsa Holocaust memikirkan trauma yang berterusan mereka.

“Ini adalah masa yang sukar bagi seluruh Israel – berapa lagi untuk mangsa Holocaust yang telah melihat apa yang yang lain hanya boleh membayangkan?” kata Gideon Taylor, Presiden Persidangan Tuntutan Orang Yahudi Terhadap Jerman (Claims Conference), yang memberikan pampasan kepada mangsa Holocaust dan geran kepada agensi perkhidmatan sosial di seluruh dunia.

Chairperson of the Center Organizations of Holocaust Survivors in Israel Colette Avital, left, and Holocaust survivor Rose Moskowitz, right, light a Memorial Torch during the Fifth World Holocaust Forum at Yad Vashem in Jerusalem, on Jan. 23, 2020.

Pertubuhan bukan kerajaan dan amal di seluruh dunia telah memulakan sokongan kepada kumpulan di lapangan yang bekerja dengan populasi ini. Claims Conference telah menyisihkan kira-kira $7.5 juta untuk jagaan mangsa Holocaust selepas peperangan bermula. Pertubuhan perkhidmatan sosial yang disokongnya termasuk Latet dan Yayasan untuk Faedah Mangsa Holocaust, yang menyediakan pakej jagaan makanan dan barang keperluan peribadi. Pertubuhan yang membantu mangsa Holocaust di Amerika Syarikat sedang mengumpul dana untuk rakan sejawat mereka di Israel, seperti pertubuan bukan kerajaan The Blue Card di Bandar Raya New York, yang sedang mengumpul wang untuk Yayasan Kebajikan Mangsa Holocaust.

Kumpulan derma Yahudi UJA Federation biasanya menyumbang $40 juta kepada pertubuhan amal Israel setiap tahun, dan dalam dua minggu pertama peperangan, sudah memperuntukkan $35 juta. Kumpulan perkhidmatan sosial yang UJA Federation berikan geran termasuk L’Ma’anam, yang membantu menyambungkan mangsa Holocaust di kawasan Laut Mati dengan doktor dan jururawat, termasuk pakar perubatan berpencen. Kerana mangsa sukar pergi ke pusat di mana mereka boleh bercakap dengan seorang terapis, UJA Federation memberikan geran kepada Amcha supaya ia boleh menubuhkan talian perbualan untuk menyediakan kaunseling psikologi secara jarak jauh. Dan sejak peperangan bermula, staf muzium dan pusat pendidikan Yad Vashem, yang membantu mangsa Holocaust merekodkan kenangan perang mereka, kini melawat rumah mangsa yang mereka kerjakan untuk membawa apa-apa bekalan yang mereka perlukan dan menemani mereka.

“Saya tidak dapat berhenti menangis,” kata Colette Avital, 84, pengerusi Pusat Organisasi Mangsa Holocaust di Israel yang berpangkalan di Tel Aviv, yang masih ingat bapanya dipukul oleh mereka apabila dia masih kanak-kanak di Romania. “Orang-orang yang hari ini berusia 80-an dan 90-an…semua imej masa lalu datang kembali. Mereka mengalami mimpi buruk, jika mereka boleh tidur malam.”

Naftali Fürst in his home in Haifa, on Jan. 20, 2020.

Menonton keluarga mereka berjuang untuk mencari keselamatan semasa peperangan Israel-Hamas telah meninggalkan banyak daripada mereka merasa tidak berdaya. Dalam panggilan video pada 26 Oktober, Naftali Fürst berusia 91 tahun, mangsa Holocaust di Haifa yang tinggal di kem tahanan selama tiga tahun semasa Perang Dunia II, berkata dia dalam keadaan panik pada 7 Oktober kerana cucunya dan cicitnya kehilangan perkhidmatan telefon dan elektrik di Kfar Aza di selatan Israel dan menghabiskan jam di tempat perlindungan bom. Mereka kemudian tinggal bersama anaknya, tetapi keluarga itu berkabung atas ibu bapa menantunya, yang beliau kata terbunuh pada hari itu di Kfar Aza. Apabila orang bertanya kepada Fürst bagaimana beliau dapat terselamat dari Holocaust, beliau sentiasa berkata, “Saya memerlukan banyak keberuntungan.” Beliau bersyukur kerana cucunya dan cicitnya juga beruntung. Tetapi beliau merasa masa depan masih tidak menentu. “Kami sangat sedih dan tidak berasa selamat kerana kami tidak tahu apa yang akan berlaku esok atau dalam separuh jam lagi,” kata Fürst dalam bahasa Ibrani. “Saya bukan lagi muda sekarang. Saya berusia 91 tahun…Saya tidak fikir saya akan perlu mengalami trauma seperti ini lagi.” Fürst juga antara banyak Yahudi yang mempersoalkan sama ada Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu layak untuk jawatan pemimpin masa peperangan, dengan berhujah, “Ada orang yang berkata ia tidak betul bagi saya bercakap negatif tentang negara saya, tetapi ini cara saya rasa dan saya tidak peduli siapa yang mendengarnya.”

Rena Quint, 87 tahun, mangsa di Jerusalem yang kehilangan seluruh keluarganya dalam Holocaust, berkata menonton liputan televisyen peperangan itu telah mengingatkan beliau kembali ke mayat yang dilihatnya di kem tahanan Bergen Belsen dan dipisahkan daripada ibunya di ghetto di Poland. Tetapi beliau enggan berlindung. Memikirkan 12 cicitnya berkhidmat sebagai askar simpanan dalam Tentera Pertahanan Israel, beliau pergi ke kuil agama tempatan dan mengikat tzitzit, tepi doa pada kain kafan untuk askar. “Saya, pada usia 87 tahun, tidak boleh berlari kesana kemari, tetapi saya boleh duduk dan mengikat ini bersama-sama,” katanya dalam panggilan video pada 24 Oktober. Dia telah membuka bilik tidur tambahan untuk seorang wanita rumah selatan Israel terbakar. “Saya tidak akan dapat terselamat sebagai kanak-kanak kecuali orang menjaga saya, yang membersihkan kutu saya, yang memegang tangan saya ketika saya berjalan dalam salji,” katanya. “Jika mereka membantu saya, maka saya perlu membantu orang lain.”

-Dengan laporan tambahan oleh Anna Gordon/London