Membuat kawan di aplikasi

(SeaPRwire) –   Dengan di AS, banyak orang mungkin memerlukan beberapa kawan lagi untuk bergantung kepada. Data kaji selidik mencadangkan bahawa —mungkin kerana hubungan yang kuat adalah salah satu —tetapi . Kira-kira sama sekali.

Masuk aplikasi. , , , dan banyak lagi janji untuk membantu orang membuat kawan secara dalam talian. Banyak berfungsi seperti aplikasi temu janji: anda membina profil yang merangkumi gambar dan bio, kemudian menggesa melalui profil orang lain sehingga anda mendapati seseorang yang kelihatan sebagai padanan yang berpotensi. Jika anda memilih satu sama lain, anda boleh memulakan percakapan.

Walaupun ada persamaan, aplikasi persahabatan tidak mengambil alih dengan cara yang sama telah. Temuduga dalam talian kini , tetapi hanya . (, bagaimanapun, mencadangkan amalan itu adalah signifikan lebih biasa di kalangan dewasa Gen Z.)

Jeffrey Hall, pengarah Makmal Hubungan dan Teknologi di Universiti Kansas, menyatakan masih ada stigma bertemu kawan secara dalam talian, seperti yang ada dengan temu janji dalam talian pada hari-hari awalnya. Anggapan biasa ialah “jika anda seorang individu normal, anda seharusnya tidak mengalami masalah membuat kawan,” kata Hall. Tetapi sebenarnya, “ia sukar untuk membuat kawan.”

Aplikasi persahabatan boleh membantu jika anda menggunakannya dengan betul. Inilah apa yang pakar kata untuk buat.

Fikirkan matlamat anda

Adakah anda mencari kawan terbaik? Seorang ? Seorang ibu bapa lain untuk bersatu semasa waktu bermain? Dapatkan butiran tentang apa yang anda mahukan, dan biarkan hasrat itu menentukan aplikasi mana yang anda guna, cadangkan Miriam Kirmayer, seorang pakar psikologi klinikal dari Montreal yang mengkaji persahabatan orang dewasa.

Beberapa platform diarahkan kepada kumpulan tertentu orang—seperti untuk ibu dan untuk orang dewasa 50 tahun ke atas—manakala beberapa tapak, seperti , menyambung orang melalui minat yang sama. Menggunakan perkhidmatan terkhusus ini (atau sekurang-kurangnya menjadi jelas tentang apa yang anda cari dalam bio profil anda) mungkin membantu anda mencari kawan yang menambah kepada kalendar sosial anda dengan cara tepat yang anda mahukan, kata Kirmayer.

Jadilah diri anda—dan jelaskan

Apabila anda membina profil anda, ia menggoda untuk cuba menarik perhatian ramai. Tetapi Danielle Bayard Jackson, pakar persahabatan yang bekerja dengan Bumble untuk Friends, mengatakan pendekatan itu sering menipu.

“Saya kadang-kadang melihat orang menulis, ‘Saya suka brunch dan perjalanan dan muzik,’ dan saya berkata, ‘Gadis, siapa yang tidak?'” kata Jackson. “Beritahu album kegemaran sepanjang masa anda, hidangan yang boleh anda makan setiap hari, cerita perjalanan gila. Inilah perkara-perkara yang membuat anda boleh diingati dan memberi kami beberapa petunjuk tentang peribadi dan sejarah anda.” Menjadi khusus juga meningkatkan peluang anda menyambung dengan orang yang betul dan memberi potensi kawan bahan yang lebih baik untuk memulakan perbualan, katanya.

Bertemu secara peribadi seawal mungkin

persahabatan hanya dalam talian cenderung kurang bermakna berbanding hubungan muka ke muka. Jadi jika anda mencari ikatan rapat, elakkan terperangkap dalam fasa menghantar mesej. “Satu-satunya cara anda akan pernah membangunkan hubungan yang kuat adalah memerangi kecanggungan pertemuan pertama,” kata Hall.

Dan ya, pertemuan pertama mungkin agak canggung. Secara budaya, kita mempunyai harapan yang lebih jelas bagaimana hubungan romantis bermula dan berkembang berbanding kita mempunyai untuk hubungan persahabatan, yang boleh mengambil banyak bentuk yang berbeza. “Akibatnya,” kata Hall, “tiada skrip” untuk sesuatu seperti temu janji persahabatan.

Untuk mengurangkan tekanan, Jackson mengesyorkan membuat pertemuan pertama anda ringkas dan berorientasikan aktiviti—mungkin bertemu untuk kopi dan menelusuri kedai buku selama satu jam, atau memeriksa pameran muzium bersama-sama. “Ia rasa kurang tertekan berbanding duduk berhadapan seperti temu janji,” katanya.

Cari cara yang menyeronokkan untuk mengekalkannya

Ia boleh sukar untuk mengekalkan momentum apabila anda berjaya berhubung dengan seseorang baru tetapi belum tepat di tahap “kawan” lagi. Untuk melepasi, Jackson mengesyorkan berbual melalui mesej terus, teks, atau mesej suara di antara bertemu secara peribadi untuk membantu perkara menjadi lebih semula jadi apabila anda bertemu. Menghantar pautan ke artikel atau podcast adalah cara mudah untuk mengekalkan perbualan berkembang.

Kirmayer juga mengesyorkan mencari aktiviti yang secara semula jadi berulang, kerana ia mengambil masa dan kesinambungan untuk mengukuhkan ikatan. ( mencadangkan ia mengambil kira-kira 50 jam bersama untuk pergi dari kenalan ke kawan.) Ini mungkin bermakna menjemput kawan baru ke kelab buku anda, merancang untuk menghadiri kelas latihan yang sama setiap minggu, atau menetapkan tarikh berdiri untuk mengulas rancangan TV yang disukai oleh kedua-dua orang.

Ingat kawan yang anda sudah ada

Selain aplikasi gaya temu janji yang membantu membuat kawan baru, pelbagai perkhidmatan janji untuk menghidupkan semula atau mengukuhkan ikatan sedia ada. Aplikasi seperti dan , contohnya, menggalakkan anda untuk terus berhubung dengan orang yang dicintai, manakala membantu anda dengan mudah menukar mesej video.

Hall mengatakan aplikasi ini mungkin hebat untuk orang yang mahu terus berhubung tetapi hanya memerlukan dorongan untuk berbuat demikian. Tetapi ia tidak semestinya membantu dengan halangan psikologi, seperti rasa perlu atau mengganggu dengan menghubungi atau tidak tahu apa yang harus dikatakan. Ini adalah isu biasa: penyelidikan psikologi mencadangkan orang sering tetapi menganggarkan berapa banyak orang menghargai menerima mereka—dan bahawa banyak orang .

Adalah baik untuk mengingat bahawa kita adalah pengkritik terburuk kita sendiri, kata Kirmayer. “Keinginan nombor satu yang saya dengar dalam kerja saya tentang persahabatan adalah bahawa orang mahu kawan mereka akan mengambil inisiatif lebih kerap,” katanya. “Ia jauh lebih biasa untuk mahukan bahawa kawan kita akan menghubungi lebih kerap berbanding mahukan bahawa kawan kita akan berhenti.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.