Earth Day Diversity

(SeaPRwire) –   Dahulu saya fikir orang optimis adalah orang yang naif dan orang pesimis adalah orang yang bijak. Pesimisme kelihatan seperti ciri penting untuk menjadi seorang saintis: asas sains ialah mencabar setiap keputusan, memecahkan teori untuk melihat mana yang kuat.

Kemajuan sains boleh menjadi sangat perlahan: minda terbaik boleh mengabdikan seluruh hidup mereka untuk satu soalan dan tetap tidak mendapat apa-apa. Mereka berbuat demikian dengan harapan terdapat kemungkinan tercetusnya satu terobosan. Kemungkinannya mereka akan menjadi orang yang menemui ia adalah tipis, tetapi ada peluang. Peluang itu akan hilang jika mereka menyerah.

Walaupun begitu, pesimisme masih kedengaran bijak dan optimisme kedengaran bodoh. Saya sering berasa malu untuk mengakui saya seorang optimis. Saya membayangkan ia akan menurunkan saya beberapa tingkat dalam penilaian orang lain. Tetapi dunia benar-benar memerlukan lebih banyak optimisme. Masalahnya ialah orang mengkategorikan optimisme sebagai “optimisme buta”, kepercayaan tanpa asas bahawa semua akan menjadi lebih baik.

Optimisme ialah melihat cabaran sebagai peluang untuk membuat kemajuan; ia mempunyai keyakinan bahawa terdapat perkara yang boleh kita lakukan untuk membuat perbezaan. Kita boleh membentuk masa depan, dan kita boleh membina masa depan yang hebat jika kita mahu.

Sebab pesimis sering kedengaran bijak ialah kerana mereka boleh mengelakkan diri daripada “salah” dengan memindahkan kotak sasaran. Apabila seorang pembawa kesengsaraan meramalkan dunia akan berakhir dalam lima tahun, dan ia tidak berlaku, mereka hanya memindahkan tarikh itu. Ahli biologi Amerika Paul R. Ehrlich—penulis buku 1968 The Population Bomb—telah melakukan ini selama dekad. Tetapi ramalannya salah.

Jangan kesalahfahaman kritikan dengan pesimisme. Kritikan adalah penting untuk seorang optimis yang berkesan. Kita perlu meneroka idea untuk mencari yang paling menjanjikan. Kebanyakan pereka yang mengubah dunia adalah optimis, walaupun mereka tidak mengenalpasti diri sebagai satu. Tetapi mereka juga sangat kritikal: tiada seorangpun yang memecahbelahkan idea Thomas Edison, Alexander Fleming, Marie Curie, atau Norman Borlaug lebih daripada mereka sendiri.

Jika kita mahu menangani masalah alam sekitar dunia dengan serius, kita perlu lebih optimis. Kita perlu percaya ia mungkin untuk menangani masalah ini. Dan jika kita berbuat demikian, kita boleh menjadi generasi pertama yang mencapai dunia mampan.

is an activist group in Germany, the name implying that our unsustainability will push us to extinction. To force their government into action, some of the group went on a month-long hunger strike in August 2021. It wasn’t a half-hearted effort: several ended up in hospital. They’re not the only ones who feel this way.

Tetapi saya mahu mengambil sudut pandangan sebaliknya. Saya tidak fikir kita akan menjadi generasi terakhir. Buktinya menunjuk ke arah sebaliknya. Saya fikir kita boleh menjadi generasi pertama. Kita mempunyai peluang untuk menjadi generasi pertama yang meninggalkan alam sekitar dalam keadaan lebih baik daripada kita dapati.

Ya, itu kedengaran sukar dipercayai. Saya akan jelaskan mengapa. Di sini saya menggunakan istilah “generasi” secara longgar. Saya berasal daripada generasi yang akan ditakrifkan oleh masalah alam sekitar kita. Saya masih kanak-kanak apabila perubahan iklim benar-benar muncul dalam radar. Kebanyakan dewasa saya akan dihabiskan dalam tengah-tengah peralihan tenaga besar-besaran. Saya akan melihat negara-negara berpindah daripada bergantung sepenuhnya kepada bahan api fosil untuk bebas daripadanya.

Tetapi, tentu saja, terdapat beberapa generasi yang terlibat dalam projek ini. Terdapat beberapa di atas saya—ibubapa dan datuk nenek saya—dan beberapa di bawah saya, anak-anak masa depan (dan mungkin cucu) saya. Generasi sering dikelirukan antara satu sama lain: generasi tua disalahkan kerana merosakkan planet; generasi muda digambarkan sebagai histeria dan tidak puas hati. Apabila diteliti, kebanyakan kita mahu membina dunia yang lebih baik, di mana anak-anak dan cucu kita boleh makmur. Dan kita semua perlu bekerjasama untuk mencapainya.

Optimisme mendesak bukanlah tentang mengalihkan pandangan daripada krisis iklim yang dihadapi kita. Ia tentang menghadapinya, bukan dari sudut ‘penghadangan kerosakan’ tetapi dengan visi jelas tentang masa depan yang boleh kita bina. Satu yang tidak sahaja menghentikan pemanasan secara mengejut tetapi membina dunia yang lebih baik untuk kita – semua kita – dan spesies yang kita kongsi planet ini.

Itu tidak akan berlaku sendiri. Ia sesuatu yang perlu kita berjuang untuk.

Excerpted from by Hannah Ritchie. Copyright © 2024 by Hannah Ritchie. Used with permission by Little, Brown Spark, an imprint of Little, Brown and Company. All Rights Reserved.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.