Demonstrators Take Part In The Second Annual Womens March Chicago

(SeaPRwire) –   Pada Rabu, selepas prestasi yang kecewa dalam pilihan raya primer Super Selasa, Nikki Haley—untuk memenangi pertandingan primer presiden—mengumumkan bahawa beliau menggantungkan kempen beliau. Apabila beliau berbuat demikian, beberapa akan tentu mengingati beliau, seperti yang dinyatakan dalam rencana konservatif, sebagai “contoh pemberdayaan wanita.” Tetapi beliau tentu sahaja bukan satu-satunya. Hanya dalam minggu pertama Februari, Tulsa, Okla., mengadakan “”; majalah Woman’s Day menampilkan “”; dan syarikat Bechtel mengumumkan “” di Arab Saudi. Kini, dengan Bulan Sejarah Wanita berlangsung penuh berahi, contoh pemberdayaan wanita kelihatan hampir di mana-mana, muncul secara kerap dalam kisah tentang politik, perniagaan, dan budaya popular.

Carian Google cepat tentang istilah itu akan menghasilkan lebih daripada 17 juta ketemuannya. Pelbagai laman sesawang senaraikan “,” “,” dan “.” Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mempunyai “” untuk kesamarataan di tempat kerja, dan lebih daripada 8,000 syarikat telah menyokong mereka. Pemberdayaan telah menembusi budaya Amerika, dari lorong-lorong politik tinggi hingga dunia hiburan, di mana selebriti seperti Beyoncé dan Taylor Swift memenangi pujian untuk memberdayakan peminat wanita.

Pemberdayaan telah menjadi perkataan yang lazim digunakan sebahagian besarnya kerana ia sukar untuk ditentang. Ia adalah istilah yang licin dan memberi perasaan baik yang boleh diadaptasikan oleh pelbagai pihak—dengan matlamat yang berbeza—kepada agenda masing-masing. Ia membenarkan mereka untuk merujuk kepada kemajuan untuk wanita tanpa menjelaskan apa yang dimaksudkan dengan kemajuan itu. Ia bahkan membenarkan politikus yang kebanyakan feminis arus perdana akan mendakwa gagal memperjuangkan hak wanita, seperti Haley, untuk bermandi dalam cahaya popularnya.

Sejarah ringkas perkataan “pemberdayaan” mendedahkan bahawa ia bermula sekurang-kurangnya pada abad ke-17. Tetapi walaupun warisannya yang panjang, ia mendapat kemasyhuran dengan mengejutnya—pada tahun 1980-an—apabila ahli psikologi mengumumkan “model pemberdayaan” dan melakukan, seperti yang dinyatakan dalam judul buku, “.”

Matlamat mereka adalah untuk mengurangkan kawalan paternalistik yang dilakukan oleh pakar dan sebaliknya menumbuhkembangkan penyertaan orang-orang yang kurang beruntung dalam politik tempatan. Pemberdayaan cukup luas sehingga ia boleh menjadi sikap, proses, atau tingkah laku. Ia boleh didaftarkan sebagai penolakan individu terhadap kelemahan, pembangunan kemahiran yang diperoleh, atau kuasa politik kolektif dalam pilihan raya bandar tempatan. “Pemberdayaan,” pada tahun 1984, adalah “sukar untuk ditakrifkan secara positif kerana ia mengambil bentuk yang berbeza dalam orang yang berbeza dan konteks.”

Menjelang tahun 1990, “pemberdayaan” telah menarik perhatian pakar leksikon William Safire, yang menampilkannya dalam kolum mingguannya “On Language” dalam majalah New York Times Magazine. Safire menggambarkannya sebagai istilah yang baru “” dengan daya tarikan merentasi spektrum ideologi. Beliau mendapatinya di kiri, dengan akarnya dalam gerakan protes 1960-an “kuasa untuk rakyat”, dan beliau melihatnya di kanan, di mana Setiausaha Perumahan dan Pembangunan Bandar, Jack Kemp, seorang konservatif terkemuka (dan kemudian calon naib presiden Republikan), adalah, menurut Safire, “Tuan Pemberdayaan” dalam cabang eksekutif.

Menjelang masa Safire menulis kolumnya, pemberdayaan telah bekerja ke beberapa konteks khusus di luar politik negara. Di kalangan aktivis hitam, “pemberdayaan masyarakat” menandakan kuasa tempatan. Koalisi untuk Pemberdayaan Masyarakat Brooklyn, contohnya, bekerja untuk memilih calon hitam ke pejabat. Istilah “pemberdayaan masyarakat” kadang-kadang juga merujuk kepada pembangunan ekonomi, mempromosikan perniagaan milik hitam di kawasan hitam, dan penyertaan warga dalam pendidikan kanak-kanak, perumahan awam, dan pencegahan jenayah.

Di kalangan pakar pengurusan, “pemberdayaan pekerja” mempunyai makna yang sangat berbeza. Ia adalah cara bagi penyelia untuk menggalakkan bawahan mereka. Ia bertujuan untuk meningkatkan semangat, memotivasi, memberi insentif, memberi tenaga, dan akhirnya meningkatkan produktiviti. Tetapi ia berbuat demikian tanpa secara fundamental mempersoalkan hierarki tempat kerja, atau skala gaji, di mana bawahan masih kekal bawahan.

Menjelang akhir 1990-an, terdapat, menurut , ratusan penerbitan yang membincangkan pemberdayaan pekerja, dan beberapa syarikat—Polaroid, Boeing, Visa, dan United Airlines, untuk menamakan beberapa—telah mengambil amalan pemberdayaan pekerja. Ini biasanya melibatkan kerja berpasukan dan sedikit keputusan bersama. Pada ketika itu, pengkritik melihat program pemberdayaan sebagai “” oleh pengurusan, di mana pekerja tidak mempunyai “apa-apa kawalan sebenar” ke atas kerja mereka. Program-program itu adalah mandat korporat, dikeluarkan dari atas, di mana pengurusan mengekalkan kawalan walaupun ia mengajar pemberdayaan dan berpura-pura berkongsi kuasa.

Hari ini frasa “pemberdayaan wanita” telah “pemberdayaan masyarakat” dan “pemberdayaan pekerja.” Ia juga mendapat kemasyhuran pada tahun 1980-an dan 1990-an.

Dalam lingkungan pembangunan antarabangsa, ia adalah sebahagian daripada pergerakan yang lebih besar yang cuba memasukkan wanita miskin ke dalam program ekonomi yang sebelum ini mengabaikan mereka. Rangkaian feminis kiri di Selatan Global, seperti DAWN (Pembangunan Alternatif dengan Wanita untuk Zaman Baru), menunjukkan kelompok seperti SEWA (Persatuan Wanita Bebas Kerja) Ahmedabad, India, sebuah kesatuan perdagangan untuk peniaga jalanan, pekerja rumah, dan yang lain dalam ekonomi informal, sebagai kunci kepada pemberdayaan wanita. Tetapi bahasa pemberdayaan dengan cepat menyebar ke birokrasi teknokratik, termasuk Bank Dunia, di mana pemberdayaan wanita adalah tambahan kepada program pinjaman yang diketuai dari atas, menawarkan pinjaman kecil kepada wirausahawan wanita.

Menjelang tahun 1990-an frasa itu muncul berulang kali dalam penerbitan bahasa Inggeris di seluruh dunia.

Hari ini, seperti sebelumnya, konsep pemberdayaan cukup lentur untuk mengambil bentuk yang disukai penyokongnya. Bagi sesetengah orang, ia membayangkan wanita memenangi kuasa untuk mempersoalkan hierarki sosial yang lama dan mencapai kesamarataan substantif. Bagi yang lain pula, walaupun ia hanya berdiri untuk memberi wanita perasaan kuasa—peningkatan semangat kadang-kadang dirangka sebagai keyakinan diri—atau pinjaman kecil atau pekerjaan bergaji rendah.

Dan ketidakjelasan istilah itu membantu menjelaskan mengapa pemberdayaan wanita masih begitu kerap dirujuk. Ia boleh merujuk kepada kuasa wanita pekerja memenangi melalui perundingan kolektif, atau ia boleh merujuk kepada kemandirian pergerakan naik dengan usaha sendiri. Ia juga boleh menandakan bahawa perhatian awam kepada wanita terkemuka, seperti Nikki Haley, memberi kuasa kepada wanita lain, walaupun ia adalah .”

Variasi pemberdayaan yang berbeza ini, dengan visi yang berbeza, perlu mengingatkan kita bahawa kilauan positif pemberdayaan boleh menyembunyikan sebanyak yang didedahkan. “Pemberdayaan” hanya mempunyai makna apabila kita melihat di luar istilah pop dan bertanya tepat bagaimana, siapa, dan apa yang dicadangkan untuk diubah.

Joanne Meyerowitz ialah profesor sejarah dan kajian Amerika Arthur Unobskey di Universiti Yale dan felo awam Voices Project OpEd.

Dibuat oleh Sejarah membawa pembaca di luar tajuk berita dengan rencana ditulis dan disunting oleh sejarawan profesional. . Opini yang dinyatakan tidak semestinya mencerminkan pandangan editor TIME.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.