A Group Of Italian Americans In A Street Of Little Italy

(SeaPRwire) –   Pada kempen pilihan raya, bekas Presiden Donald Trump telah bersumpah untuk melaksanakan “pengusiran besar-besaran” dalam sejarah AS, termasuk menyerang orang berdasarkan ideologi politik mereka. Walaupun kenyataan sedemikian adalah ekstrem, terdapat alasan untuk pengusiran besar-besaran terhadap pembangkang politik dan teknologi sudah ada, sekiranya Trump mengambil semula jawatan presiden dan cuba melaksanakannya. Selama satu abad yang lalu Amerika Syarikat telah membina sistem pengawasan yang rumit yang akan membantu mewujudkan rancangan Trump menjadi kenyataan. Dari pengawasan hingga pengumpulan data dan pengesanan, kerajaan telah membina rejim besar-besaran untuk cuba mengetahui siapa dan di mana semua orang berada—dengan akibat yang sangat buruk terutamanya bagi bukan warganegara.

Pendekatan ini untuk memantau dan mengumpul maklumat tentang imigran berakar umbi dalam perubahan dalam polis dan teknologi pengawasan yang bersatu pada akhir abad ke-19. Ketika itu, pihak berkuasa cuba menangani apa yang banyak di kalangan kerajaan panggil “koloni” imigran, kawasan di mana bahasa Inggeris jauh dari menjadi bahasa paling kerap digunakan.

Di tempat-tempat seperti Mulberry Bend di Lower East Side Manhattan, polis cuba mengawal landskap dan mereka yang tinggal di situ. Pada tahun 1895, bandar merobohkan seluruh blok itu dan menukarnya ke taman terbuka di mana hampir mustahil untuk bersembunyi dari pihak berkuasa undang-undang. Ia merupakan tunjuk perintah ke atas populasi yang terdiri terutamanya dari imigran baru dari Itali, Eropah Timur, dan Asia Timur yang dianggap suram dan tidak diketahui seperti kumpulan lorong sempit yang membentuk Bend.

Polis terus mencari cara lain untuk mempinggirkan, menindas dan mengawal masyarakat ini dengan mendakwa kebimbangan bahawa jenayah, radikalisme politik dan seksualiti yang melawan norma boleh subur dalam masyarakat dan ruang yang tidak diketahui oleh polis. Polis menggunakan kedua-dua pengawasan dan keganasan untuk mengendalikan masyarakat imigran putih, untuk memaksa mereka bertindak “Amerika”. Sebagai Pesuruhjaya Polis NYPD untuk tahun 1904, William McAdoo menulis, polis melakukan “kerja yang jauh lebih penting, sejauh masa depan warganegara berkenaan, berbanding mana-mana pegawai lain di negara ini.”

Dan jadi, NYPD mengkaji cara untuk menundukkan masyarakat imigran dalam dua dekad pertama abad ke-20. Mereka mewujudkan skuad dan mengisi mereka dengan orang yang telah dilahirkan bertutur dalam bahasa asing dan menggunakan mereka ke dalam masyarakat mereka sendiri sebagai perisik dan mata-mata. Tetapi akhirnya, jabatan mendapati pendekatan ini tidak boleh dipercayai dan tidak mampan.

Segera satu penyelesaian datang dari teknologi yang digunakan di luar negara. Pada tahun 1910-an Raymond Fosdick, bekas pentadbir polis New York City, bepergian ke seluruh dunia atas duit keluarga Rockefeller untuk mengkaji masalah polis Amerika. Beliau menyimpulkan bahawa sistem maju dan meluas Eropah untuk pengumpulan maklumat dan pengurusan adalah masa depan polis. Beliau membawa kembali ke Amerika Syarikat kisah bagaimana jabatan polis Berlin mempunyai rekod ke atas beratus-ratus ribu individu yang dipercayainya sangat meningkatkan keupayaan polis Jerman untuk mencari dan mengenal pasti orang berdasarkan satu set maklumat seperti alamat, sejarah keluarga, rekod jenayah, rekod tentera, dan sebagainya. Jika kebakaran telah dinyalakan di kawasan tertentu, dengan sedikit siasatan detektif di jalanan, polis boleh silang rujuk kawasan itu dengan orang dengan sejarah pembakaran dan mencipta senarai suspek yang mungkin.

Mulberry Bend

Teknik pengawasan sedemikian mempunyai daya tarikan kepada polis di AS. Mereka berjuang dengan tahap kepercayaan rendah terhadap polis di kawasan imigran. Dan idea-idea ini menarik tengah-tengah gelombang sains sosial dengan penekanan mereka ke atas analisis statistik, kepakaran perubatan, dan usaha metodik untuk mencari “punca akar” masalah sosial.

Polis London menawarkan satu penyelesaian lain: cap jari. Angkatan tentera British telah memperkenalkan penggunaan teknologi ini dalam tanah jajahan luar negara mereka di mana budaya dan bahasa berbeza antara polis dan yang dipolisi. Alat pengawasan ini menakjubkan para wartawan Amerika yang kagum bagaimana teknologi itu mungkin merevolusikan kerja detektif. “Ia tidak perlu,” membaca satu akhbar Kansas “untuk mengetahui umur, warna kulit, atau apa-apa keadaan kehidupan seseorang untuk mendedahkan identiti mereka melalui kaedah cap jari.”

Keupayaan cap jari untuk mengenal pasti seseorang tanpa polis perlu bercakap atau memahami orang itu adalah sebahagian daripada daya tarikannya, terutamanya di bandar dan kawasan dengan bilangan imigran yang besar. Satu pendekatan berdata untuk pengawasan menjanjikan untuk meratakan blok bandar secara berkesan seperti pembinaan semula, setidak-tidaknya dalam mata polis. Jika cap jari seseorang telah dijumpai di tapak jenayah, dan polis dapat menghubungkan cap jari itu ke fail, ia tidak penting apa bahasa yang digunakan oleh orang itu atau berapa asing budayanya kelihatan kepada polis.

Menjelang tahun 1920-an, teknologi pengawasan sedemikian telah menjadi sebahagian daripada aparatus penguatkuasaan imigra si federal yang muncul. Pengekalan fail jenayah terhadap individu di negara lain menjadi sumber yang dipuji untuk menimbulkan prosiding pengusiran. Dalam dekad berikutnya, pihak berkuasa cuba mendapatkan fail jenayah di negara lain untuk mewujudkan pengusiran imigran Eropah serta Mexico.

Sejak itu, jabatan polis dan agensi persekutuan bekerja sama dalam usaha mereka untuk memeluk pengawasan dan teknologi sebagai alat utama untuk mengawal masyarakat. Seawal tahun , kamera keselamatan menjadi cara pemantauan langsung pelbagai lokasi sekaligus dengan cara yang tidak memerlukan penonton berada di atas tanah secara fizikal. Dan pendekatan ini kepada polis mempunyai akibat bagi imigran, terutamanya dalam dua dekad terakhir apabila penguatkuasaan imigra si telah meningkat dan kerap melibatkan koordinasi dengan polis tempatan. Negeri California hanya menyimpan data dari peranti yang menjejak pergerakan kenderaan dengan agensi luar negeri, yang telah menimbulkan kebimbangan penyokong hak asasi imigran selama beberapa waktu.

Tentu sahaja, gaya polis bergantung kepada pengawasan ini mempunyai akibat ke atas semua penduduk dalam sebuah masyarakat, seperti yang boleh dilihat dalam kisah tentang polis menghubungi Amazon untuk, pada tahun , atau menghubungi polis tanpa sebarang penglibatan awam. Mereka sedang membina atas rejim polis yang mahu menghapuskan interaksi manusia dan menggantikannya dengan sesuatu dengan kurang pembolehubah—sesuatu yang menyeluruh, diatur cara dan dibina atas semangat ketidakpercayaan dan permusuhan.

Ia bukan kebetulan bahawa pendekatan ini berakar umbi dalam polis bandar abad ke-19, apabila polis berminat untuk mencari cara mengawal masyarakat yang majoritinya terdiri daripada imigran, dan yang mereka dapati tidak teratur sosial dan budaya. Mereka menjalankan kerja itu tanpa persetujuan masyarakat atau penyertaan. Dan sejarah itu jelas bahawa kawalan, bukan keselamatan, adalah tujuan sebenar.

Matthew Guariglia adalah sejarawan tentang kaum, etnik, polis dan teknologi. Bukunya, kini tersedia dari Duke University Press. Made by History membawa pembaca di luar tajuk berita dengan artikel yang ditulis dan disunting oleh sejarawan profesional. .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)