(SeaPRwire) –   Musim akhir yang dinantikan ramai daripada siri TV The Crown, yang mengeluarkan empat episod pertamanya pada 16 Nov, mengambil masa dengan kemalangan kereta yang menyaksikan Putera Diana (Elizabeth Debicki) dan Dodi Fayed (Khalid Abdalla) terbunuh oleh paparazzi di Paris, dan sebahagian besarnya menangani hubungannya. Apabila cerita melompat lapan minggu sebelum kemalangan, drama itu lebih mengupas hubungan keluarga diraja yang bergejolak dengan media, dalam kes ini amalan menyusup para jurugambar tabloid semasa tempoh penting dalam budaya tabloid British. Ia juga menggambarkan penggunaan sengaja peluang gambar untuk membentuk persepsi awam secara umum.

Salah seorang paparazzo yang digambarkan dalam siri ini ialah Mario Brenna, seorang jurugambar Itali yang mendapat kemashyuran melalui kerjanya dengan rumah fesyen mewah dan gambar masyarakat Mediterranean tinggi. Tetapi momen menentukan kerjaya Brenna tiba apabila beliau menangkap gambar pertama Diana dan Dodi berpelukan di atas kapal layar di lepas pantai Sardinia pada musim panas 1997.

Penonton diperkenalkan kepada Brenna (lakonan oleh Enzo Cilenti) dalam episod 2 semasa temu bual di atas kerusi tentang profesionnya. “Semua orang mahu gambar selebriti. Gambar yang menunjukkan orang terkenal. Mereka tidak beza, sama seperti kita. Membuat kesilapan sama seperti kita,” kata watak itu dalam ucapan panjang. “Orang membayar satu, dua ratus ribu dolar untuk gambar yang betul. Tetapi gambar yang betul sukar didapati. Anda perlu menjadi pemburu. Pembunuh.”

“Terdapat hubungan simbiosis dengan media yang dimiliki Diana,” kata sejarawan diraja Richard Fitzwilliams kepada TIME. “Raja-raja perlu gambar tertentu untuk menyampaikan mesej mereka… tetapi ia permainan yang sangat berbahaya.”

Walaupun Brenna bukanlah satu-satunya paparazzo yang mengejar imej Diana selama bertahun-tahun, beliau antara yang paling dibayar. Berikut adalah apa yang perlu diketahui tentang peranan beliau dalam minggu-minggu terakhir Diana, dan hubungan lebih luas keluarga diraja dengan fotografi.

Siapakah Mario Brenna sebenarnya?

Brenna, ketika itu berusia 40 tahun dan berpangkalan di Monaco, sebelumnya bekerja sebagai jurugambar rasmi rumah fesyen seperti Versace sebelum beliau menangkap gambar tidak formal Diana dan Dodi pada 4 Ogos 1997 di atas kapal keluarga Fayed.

Brenna, nampaknya berada di tempat yang betul pada masa yang betul untuk mengambil gambar berharga itu. Tetapi laporan dipertikaikan mendakwa Diana menghubungi Brenna sendiri untuk mengatur peluang gambar. Tina Brown menulis dalam buku 2022 beliau “Sesekali Diana memilih untuk menyerang privasi sendiri, sering untuk sebab kehendak laki-laki dalam hidupnya cemburu.” Membahaskan gambar ini, beliau menulis: “Ialah dia yang memberi isyarat kepada jurugambar kanta Itali Mario Brenna-untuk menghantar mesej mengejek kepada cinta sebenar hidupnya, Hasnat Khan.” Khan ialah pakar bedah jantung Pakistan yang menjalin hubungan dengan Diana selama dua tahun, dan yang banyak dipercayai Diana cintai semasa kematiannya.

Tabloid mula berperang tawaran untuk gambar pertama pasangan itu, dengan Sunday Mirror memperoleh hak untuk mencetaknya di muka depan pada 10 Ogos, di bawah tajuk “Terkunci dalam pelukan kekasihnya, puteri itu akhirnya mendapat kebahagiaan”. Surat khabar itu juga menyalakan spekulasi tentang Dodi membeli cincin pertunangan untuk Diana, dan menulis: “Terkunci dalam pelukan kekasihnya, puteri itu akhirnya mendapat kebahagiaan.”

Laporan bahawa Brenna memperoleh sehingga AS$5 juta untuk hak seluruh dunia kepada gambar itu.

Berikutan wawasan visual pertama ke dalam hubungan pasangan itu, ahli-ahli paparazzi yang lain meningkatkan usaha mereka untuk memperoleh pembayaran besar dengan menangkap momen besar pasangan itu. Laporan daripada polis metropolitan British menyatakan bahawa gambar Brenna telah menyalakan usaha ini. “Gambar itu tidak sahaja nampaknya menarik perhatian media kepada pasangan itu, ia dipercayai jumlah wang yang dilaporkan diperoleh Brenna memberi tumpuan perhatian paparazzi,” baca laporan itu.

Brenna kebanyakannya mengelak daripada mata awam sejak kegemparan perhatian 1997, walaupun beliau bercakap tentang menggambar keluarga diraja semasa temu bual pada 2017.

Bagaimana Diana terjejas oleh paparazzi secara meluas?

Pengejaran tidak berhenti paparazzi terhadap Diana sudah lama didokumenkan, dan banyak menyalahkan industri itu atas kematian beliau pada 31 Ogos 1997, dalam terowong Pont de L’Alma di Paris. Dodi dan pemandunya, Henri Paul, juga terbunuh dalam kemalangan itu.

Ketika pengkebumian Diana beberapa hari kemudian pada 6 September, adik beliau Charles Spencer menuduh secara tidak langsung tanggungjawab berada di tangan paparazzi, memanggil adiknya “orang paling diburu zaman moden”. Selama bertahun-tahun, Putera Harry juga sangat lantang tentang peranan jurugambar dalam kematian ibunya.

Tetapi pemerhati diraja mencatat bahawa, walaupun kejaran mengakibatkan akibat memusnahkan bagi Diana, dan sering menyatakan hasrat untuk kehidupan peribadi yang lebih privasi, hubungannya dengan media sering lebih rumit daripada permainan kucing dan tikus.

“Tidak diragui terdapat masalah privasi bagi (ketika itu) Putera Wales, tetapi sebaliknya beliau menggunakan media. Satu fikir tentang gambar gaun hitam terkenal di Serpentine Gallery, atau berdiri seorang diri di hadapan Trafalgar Square,” kata Fitzwilliams. Beliau menambah bahawa Diana sering mampu menggunakan daya tarikan awam untuk menarik perhatian ke usaha kemanusiaannya seperti menangani AIDS dan kecacatan.

Fitzwilliams menyatakan Diana mungkin menekankan hubungannya dengan media apabila mahu menyampaikan sesuatu. “Beliau berhasrat untuk membuat kenyataan bahawa nampaknya telah… mendapat kebebasan,” kata Fitzwilliams. Tetapi kadang-kadang kehidupan peribadinya boleh mengatasi kerja kemanusiaannya. Gambar “Ciuman” diterbitkan semasa Diana berada di Bosnia dan Herzegovina menghubungi mangsa periuk api, dan kegemparan media sementara mengaburi usaha kempen beliau.

Apakah hubungan Charles dengan fotografi?

The Crown menggambarkan Raja Charles, ketika itu Putera Wales, bergelut dengan persepsi awam beliau sebagai bapa dan berusaha untuk memperbaiki cara Camilla diterima. Pada Julai 1997, Charles menganjurkan parti ulang tahun ke-50 Camilla, yang digambarkan dalam episod 1 apabila Charles berjuang untuk mendapatkan ahli keluarga diraja menghadiri.

“Setakat Charles dipertimbangkan, beliau tidak khusus baik dalam hubungan awam” kata Fitzwilliams, membayangkan temu bual diraja itu dengan Jonathan Dimbleby pada 1994 di mana beliau mengakui berhubungan sulit luar nikah. Fitzwilliams mendakwa gambar yang paling menentukan Charles sebagai putera sering menampilkan Diana, manakala Diana sendiri.

Selepas pemisahan pasangan itu, Charles menggunakan peluang gambar untuk mendefinisikan dirinya semula. Dalam satu contoh seperti yang digambarkan dalam episod 2, Charles mengambil gambar dengan William dan Harry diambil oleh jurugambar Scotland Duncan Muir di tepi Sungai Dee di Balmoral. Dalam episod itu, penasihat putera mencadangkan memainkan optik Diana sebagai “puteri tabloid berbanding putera akhbar berkualiti.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow) 

Terdapat juga unsur memberikan sesuatu kepada media dan orang ramai, untuk memperoleh privasi balik. “Anda perlu memberi makan binatang itu sehingga tahap tertentu,” kata Fitzwilliams. Tiada yang lebih jelas dalam The Crown daripada apabila Diana bercuti dengan anak-anaknya di Saint-Tropez dan menghampiri kapal laju penuh jurugambar untuk memberikan sidang akhbar impromptu beliau harap akan memberi insentif kepada kepergian mereka. “Anda tinggalkan saya dan anak-anak saya sendiri, dan anda akan mendapat kejutan besar dengan tindakan saya seterusnya,” kata wataknya. Seperti sejarah menceritakan, paparazzi meningkatkan pengejaran mereka terhadap Diana semasa cuti seterusnya.