(SeaPRwire) –   Sebagai kem-kem solidariti Gaza mengambil akar di puluhan kampus di seluruh Amerika Syarikat, banyak Demokrat dan – selain daripada Presiden Joe – menuduh penunjuk perasaan dan kolej-kolej terlibat dengan antisemitisme yang berleluasa.

Ini adalah sangat salah arah – dan berbahaya. Memang, tuduhan menyeluruh oleh penyokong pro-Israel bertujuan sebagai senjata politik: mempersenjatakan antisemitisme untuk melindungi Israel daripada kritikan serangan ke atas Gaza, yang telah meninggalkan dalam keadaan serangan udara, mencederakan puluhan ribu lagi, dan secara paksa mengusir hampir 2 juta orang Palestin yang kini menghadapi keadaan . Keadaan di Gaza adalah begitu teruk sehingga ahli-ahli akademik menuduh situasi itu setaraf dengan genosid.

Pada akhirnya, penggunaan senjata antisemitisme oleh Israel dan sekutunya, termasuk kerajaan Amerika Syarikat, bergantung kepada “pendefinisian” yang sangat meragukan yang diterima pakai pada tahun 2016 oleh Pertubuhan Memori Antarabangsa Kebangkitan Semula Holocaust (IHRA). Sebagai satu kuasa utama dalam dunia institusi ingatan Holocaust global, pertubuhan antarabangsa ini yang terdiri daripada 35 negara ahli (kebanyakannya di Eropah) mengendalikan pendidikan, penyelidikan dan ingatan Holocaust.

Definisi IHRA merupakan asas kepada Rang Undang-Undang Kesedaran Antisemitisme yang baru-baru ini dicadangkan, yang kira-kira 700 profesor kolej Yahudi telah mendesak Biden supaya tidak menyokongnya. Definisi itu termasuk 11 contoh antisemitisme, tujuh daripadanya menyebut Israel dan dengan itu mengaburkan perbezaan antara Yahudi dan Negara Israel. Sebaliknya, definisi IHRA tidak menyebut tentang supremasis kulit putih, walaupun mereka menimbulkan bahaya terbesar kepada Yahudi di Amerika Syarikat – seperti yang ditunjukkan oleh serangan 2018 di Sinagog Tree of Life di Pittsburgh yang mengorbankan 11 orang Yahudi.

Kesunyian ini, disertai dengan fokus kepada Israel, memudahkan penggunaan definisi IHRA sebagai senjata yang sangat meragukan untuk menarget orang yang juga ditandai oleh supremasis kulit putih di Amerika Syarikat: Muslim dan Arab.

Ambil contoh, siasatan oleh Jawatankuasa Dewan Perwakilan mengenai Pusat Keselamatan, Kaum dan Hak Rutgers University-Newark (RUCSRR) dan pengarahnya, Profesor Undang-Undang Sahar Aziz. RUCSRR telah menjadi tumpuan untuk tuduhan antisemitisme yang dibuat.

Lebih 500 profesor undang-undang dari seluruh Amerika Syarikat, yang menggambarkan diri mereka sebagai kumpulan “pelbagai kaum, agama dan ideologi”, mengutuk tuduhan-tuduhan ini dalam surat kepada Jawatankuasa Dewan bulan lepas. Profesor-profesor undang-undang ini menyatakan bahawa Jawatankuasa itu menargetkan satu-satunya pusat di sekolah undang-undang Amerika Syarikat yang didedikasikan untuk hak-hak sivil dan manusia Asia Selatan, Muslim dan Arab, dan bahawa Profesor Aziz adalah satu-satunya wanita Muslim Arab dalam 130 profesor di sekolah undang-undang itu.

Mereka juga menyatakan bahawa sejak penubuhannya pada 2018, RUCSRR telah menganjurkan hampir 90 acara mengenai pelbagai topik, termasuk mengenai penuntutan penjenayah Nazi. Namun tanpa sebarang bukti, penceramah Palestin atau penceramah yang menyatakan pandangan pro-Palestin telah dituduh bersifat antisemitik.

Jawatankuasa, menurut profesor-profesor itu, terlibat dalam “pengerahan trope Islamofobia untuk mengapi-apikan dan mengekalkan tuduhan antisemitisme palsu untuk mencemari dan menafikan pengkritik dasar dan tindakan tentera Israel.”

Perlu dicatatkan bahawa Jawatankuasa Dewan telah terlibat dalam serangan asas serupa terhadap puluhan kolej di Amerika Syarikat dalam beberapa bulan kebelakangan ini – dengan ahli Jawatankuasa , seorang Republikan yang pernah menyatakan pandangan supremasis kulit putih dahulu, memainkan peranan utama.

Tiada apa yang menjamin keselamatan Yahudi di Amerika Syarikat. Sebaliknya, Islamofobia dan rasisme yang melekat dalam penggunaan senjata antisemitisme membahayakan agar tuduhan antisemitisme menjadi tidak bermakna, dan dengan itu jauh lebih sukar dibendung, pada masa apabila contoh sebenar daripadanya .

Kem-kem solidariti Gaza di seluruh Amerika Syarikat merupakan ruang anti-rasisme, di mana Yahudi, Palestin, Arab, Kristian, Muslim, orang hitam, lelaki, wanita, LGBTQI dan lain-lain berdiri dalam solidariti antara satu sama lain dan menentang peperangan Israel terhadap Gaza. (Terdapat insiden berasingan antisemitisme di kampus, yang kekal sedikit dan jarang berlaku.) Mereka berdiri untuk kebenaran dan keadilan – meminta kerajaan dan universiti mereka menghentikan sokongan terhadap serangan Israel yang sangat merosakkan terhadap Gaza. Dengan berbuat demikian, mereka juga berdiri sebagai ungkapan sebenar hari ini terhadap perjuangan sebenar menentang antisemitisme.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.