Aerial view of sea against sky,Eydhafushi,Maldives

(SeaPRwire) –   Pantai tropika kepulauan kecil Maldives mungkin akan kehilangan salah satu kumpulan pelancong terbesar mereka akibat pertengkaran diplomatik yang aneh.

Berikut ini segala yang perlu anda ketahui tentang boikot pelancong India terhadap Maldives.

Mengapa orang India membatalkan kunjungan?

Pertengkaran ini bermula dengan lawatan Perdana Menteri India Narendra Modi untuk mempromosikan pelancongan domestik ke Lakshadweep, kepulauan India berhampiran Maldives. Perdana Menteri memuji keindahan alam Lakshadweep dalam siri pos di X (dahulunya dikenali sebagai Twitter).

Walau bagaimanapun, lawatan Modi telah menimbulkan kemarahan di kalangan beberapa pegawai di Maldives, yang menganggap promosi Lakshadweep sebagai usaha untuk menyelewengkan pelancongan jauh dari Maldives.

Dalam satu balasan pos kepada Modi di X, Mariyam Shiuana, timbalan menteri di negara berpenduduk Muslim majoriti hanya kira-kira setengah juta orang itu, memanggil Perdana Menteri India sebagai “boneka Israel”, rujukan kepada hubungan rapat antara India dan negara Yahudi di tengah kontroversi peperangan Israel-Hamas.

Daily life in Maldives

“Apa lucunya,” tulisnya membalas video Modi berjalan di sepanjang pantai di Lakshadweep, menandakan komen itu dengan #VisitMaldives.

Komen Shiuana kini telah dipadamkan, sementara beliau dan dua pegawai lain dari Kementerian Pemberdayaan Belia, Maklumat dan Seni telah digantung kerana komen mereka. Tetapi kerosakan sudah berlaku: komen mereka memicu seruan boikot Maldives di India yang semakin menular hari demi hari.

Apakah rupa boikot itu?

EaseMyTrip, salah satu platform perjalanan dalam talian terbesar di India, telah mengumumkan bahawa mereka tidak akan lagi menerima sebarang tempahan untuk Maldives. Sementara itu, Kumpulan Pelancongan STIC—salah satu syarikat pelancongan terbesar di negara itu—menggalakkan agensi pelancongan dan syarikat penerbangan mengelakkan perjalanan ke Maldives, Bloomberg melaporkan.

Kesilapan diplomatik juga telah memicu respon dari selebriti Bollywood yang menggalakkan pelancong India untuk melibatkan diri dalam pelancongan tempatan. Pelakon Amitabh Bachchan juga mempromosikan perjalanan ke Lakshadweep dalam satu pos, sambil merujuk kepada pos lain oleh bekas bintang kriket Virender Sehwag yang menganggap komen pegawai Maldives sebagai “serangan ke atas negara kita.”

Di media sosial, orang India menulis tentang percutian mereka yang dibatalkan ke Maldives dan menggalakkan satu sama lain untuk pergi ke Lakshadweep. MakeMyTrip, satu lagi laman tempahan perjalanan India, melaporkan peningkatan 3400% dalam carian untuk Lakshadweep sejak lawatan Modi.

Warga India membentuk sehingga 30% daripada jumlah pelawat ke Maldives tahun lalu—menjadikan mereka kewarganegaraan dengan bilangan pelawat terbesar ke destinasi pelancongan itu, yang bergantung sangat kepada sektor ini untuk menyokong ekonomi kecilnya.

Apakah konteks hubungan India-Maldives?

China dan India, pesaing geopolitik yang berkembang yang kedua-duanya secara bersejarah telah melabur dengan besar kepada pembangunan Maldives kerana lokasinya yang strategik di tengah-tengah Lautan Hindi.

Boikot ini datang ketika Presiden baharu Maldives, Mohamed Muizzu, yang dipilih pada September, melawat China minggu ini untuk mengeratkan hubungan diplomatiktampaknya untuk mengorbankan hubungan Maldives dengan India. (Pengawal Muizzu terdahulu dikenali kerana memelihara India untuk lawatan rasmi pertama mereka.)

Muizzu, yang bertanding atas kempen anti-India, juga meminta India menarik balik tentera mereka dari negara itu, di mana India telah menyediakan peralatan seperti stesen radar dan kapal terbang pengawasan, dan mengerahkan kira-kira 70 orang untuk menyelenggara mereka. (Muizzu berkata pada Disember bahawa India telah bersetuju mengeluarkan askar mereka dari negara itu, walaupun tiada jadual diberikan untuk penarikan itu.)

Kementerian Luar Negeri Maldives menyatakan ia sedar akan “komen derogatori” yang dibuat terhadap pemimpin asing di media sosial. “Pendapat-pendapat ini bersifat peribadi dan tidak mewakili pandangan Kerajaan Maldives,” kata kementerian itu.

Komentar oleh pegawai Maldives juga dikecam oleh Persatuan Industri Pelancongan Maldives, yang menyatakan dalam satu kenyataan bahawa India adalah salah satu “jiran terdekat dan sekutu” negara itu.

“Adalah hasrat tulus kami agar hubungan rapat antara kedua-dua negara kita kekal selama-lamanya dan oleh itu, kami mengelakkan tindakan atau ucapan yang mungkin memberi kesan negatif ke atas hubungan baik kita,” kata kenyataan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.