Sebelum Priscilla Presley menjadi Priscilla Presley—ratu glamor Graceland yang terkenal dengan rambutnya yang tinggi seperti sarang lebah, gaun shift yang sofistikated, dan mata kucing dramatis—dia adalah Priscilla Beaulieu, remaja segar dengan kuncir sederhana.

Filem Sofia Coppola, Priscilla, yang keluar pada 3 November, menjejaki transformasi Priscilla Presley dari ingénue kepada seorang tokoh yang menjadi sinonim dengan gaya sepanjang hubungannya dengan Elvis Presley. Perjalanan Priscilla dari pelajar ke isteri ke ibu—semuanya sebelum umur 23 tahun—diserupakan dengan perubahan penampilannya.

Di bawah pengaruh Elvis, dia meninggalkan kepolosannya; riasan wajahnya menjadi lebih berani dan rambutnya semakin besar. Tetapi menjelang akhir filem, dia mendapat kemerdekaannya—serta gaya yang benar-benar miliknya sendiri.

Dalam filem ini, kami bertemu dengan Priscilla (lakonan Cailee Spaeny) sebagai remaja pada tahun 1959 di Jerman Barat, wajahnya masih muda ketika minum soda di kedai makan. Selepas bertemu Elvis (lakonan Jacob Elordi dalam Priscilla) dan dia memulakan pengiringannya, kehidupannya dengan cepat berubah. Hubungan mereka semakin maju, dan dia berpindah ke Graceland, Elvis menguasai Priscilla sebahagiannya dengan menyuruhnya mengubah penampilannya atas permintaannya, contohnya dengan menyarankan agar dia mengecat rambut coklatnya hitam.

“Dia memutuskan segala-galanya tentangnya, segala-galanya tentang penampilannya,” kata Cliona Furley, yang memimpin jabatan rambut Priscilla.

Pilihan Furley untuk rambut Priscilla menekankan betapa dia masih sangat muda: “Saya letakkan poni pada wig itu kerana saya mahu dia masih menjadi gadis muda yang berada di permulaan tahap glamnya.” Selepas semua, Priscilla masih bersekolah ketika pertama kali berpindah ke Graceland. Ketika Priscilla dipaksa menuju kedewasaan, terdapat isyarat bahawa dia masih hanya seorang gadis yang terseret dalam ribut cinta dengan wira Amerika yang mengawal segala-galanya.

“Dia berfikir dia kelihatan biasa tanpa riasan,” kata Jo Ann MacNeil, yang menyelia bahagian riasan Priscilla. “Dia tidak pernah hadir kepadanya tanpa riasan. Jika dia sedikit berriasan ketika turun dan dia melihatnya dan berfikir ia tidak cukup, dia akan menghantarnya kembali ke atas untuk memakai lebih banyak.” Filem itu menunjukkan Priscilla pergi tidur sempurna sebelum bangun awal untuk merias wajah penuh, jadi Elvis tidak pernah melihatnya dalam keadaan semula jadi. Dalam penyelidiannya, MacNeil belajar bahawa Elvis tidak pernah mahu melihatnya dalam proses bersedia. “Apabila dia bangun, dia perlu turun, sepenuhnya siap, sepenuhnya berpakaian, sepenuhnya berdandan rambut, lakukan semuanya,” katanya.

Tetapi Priscilla juga menekankan bagaimana dia mencipta gaya tersendiri sebagai ratu rock ‘n roll pada tahun 1960-an. Priscilla Presley adalah ikon gaya dengan haknya sendiri; penampilannya ketika bersama Elvis tidak terpisahkan dari agensi. Mata kucing telah bertahan ujian masa. “Ia telah dipakai oleh beberapa orang paling ikonik abad ini,” kata MacNeil, merujuk kepada Audrey Hepburn, Sophia Loren, Brigitte Bardot, dan Amy Winehouse. Walaupun terhad kekangan yang dikenakan padanya oleh Elvis, Priscilla masih memanipulasi penampilannya sebagai alat—bahkan senjata—dan membuatnya miliknya sendiri.

Dia juga dikelilingi oleh Memphis Mafia dan siren pengiring mereka, dan merasa bersaing dengan bintang seperti Ann-Margret dan Nancy Sinatra, wanita lebih tua dan berpengalaman yang dikaitkan dengan Elvis dalam berita sensasi. Tentu saja dia akan mahu menyesuaikan diri.

“Dia hanyalah gadis kecil berbanding mereka,” kata Furley. “Dia cuba kelihatan lebih dewasa untuknya.”

Dalam bahagian ini filem, dia mewujudkan gaya mod glam: dia memakai gaun shift, rambutnya diatur dalam gaya bouffant khasnya, dan mengenakan eyeliner yang sempurna. Bahkan ketika melahirkan anak perempuannya dengan Elvis, Lisa Marie, pada tahun 1968, dia bersikeras memakai bulu mata—bergegas ke bilik mandi untuk meriasnya sebaliknya bergegas ke bilik bersalin. Dan apabila dia keluar dari hospital, riasan wajahnya semakin tebal. Riasan mata kucing yang digunakan Priscilla untuk mata kucing khasnya tidak lagi tersedia, jadi MacNeil bergantung pada Pen Eyeliner Cecair Tom Ford Eye Defining untuk menggambarkannya untuk filem pada tahun 2023.

Priscilla juga mahu membantah ibu bapanya, yang mempunyai keberatan tentang hubungannya dengan lelaki yang begitu tua. Apabila Priscilla kembali ke Jerman selepas satu lawatan ke Graceland—dan Las Vegas—dia turun dari pesawat dengan riasan luntur dan rambut berantakan ketika ibu bapanya melihat dengan horor. “Dia memberontak melalui rambutnya di sana,” kata Furley. Walaupun Furley dan MacNeil masih bekerja di dalam warna semula jadi Spaeny, rambutnya lebih besar daripada yang pernah dilihat ibu bapanya, dan dia memakai lebih banyak riasan biasa. Priscilla telah diperkenalkan kepada kehidupan kemasyhuran, dan dia suka dan perhatian yang dibawanya—sehingga dia tidak lagi.

Dia menjadi resah. Bosan dengan Elvis mengawal segala-galanya dan lelah membaca laporan terbarunya bersama pelbagai bintang wanita, dia mula memberontak. Priscilla mengikutinya ketika dia berpindah ke Los Angeles dan membiarkan rambutnya tumbuh panjang. Rambutnya panjang, longgar, dan lebih terang. Kulit porselennya lebih berwarna disebabkan matahari. Bulu matanya dan alisnya hilang digantikan dengan penampilan semula jadi. Dalam penyelidikan MacNeil, dia belajar bahawa Priscilla menganggap gaya ketika bersama Elvis sebagai topeng semata-mata. “Dia berada dalam fasa hidupnya di mana dia benar-benar cuba mendapatkan kemerdekaannya semula dan menyingkirkan penyamaran itu adalah tanda itu,” katanya. Dengan kembali ke warna asal rambutnya, Priscilla dengan aktif menentang kuasa Elvis dan menemui gaya sendiri. Dia juga merebut masanya semula, tidak perlu duduk di salon selama berjam-jam untuk menata rambutnya, atau mengorbankan tidur untuk merias wajah sebelum Elvis bangun.

“Saya fikir kita semua boleh mengenal pasti sedikit dengannya,” kata Furley. “Dia mungkin kehilangan sedikit bahagian dirinya sepanjang jalan dan kemudian menemui dirinya semula.”