Ukrainian medics of 79th brigade practice and refine tactics from evacuation of wounded soldiers during a training exercise

(SeaPRwire) –   “Tentera di atas segala-galanya berdoa untuk keamanan,” kata bekas jeneral tentera Amerika Syarikat Douglas MacArthur dahulu, “kerana ia adalah tentera yang harus menderita dan menanggung luka dan parut perang yang paling dalam.” Tetapi bagaimana dengan keamanan dengan diri sendiri?

Lebih daripada 120,000 bekas tentera AS telah meninggal dunia akibat bunuh diri sejak rekod permulaan pada tahun 2001, data Jabatan Hal Ehwal Veteran. Ramai lagi, di AS dan negara lain, menderita gangguan stres pasca trauma (PTSD) kerana konflik berputar di seluruh dunia. Kementerian Kesihatan Ukraine menganggarkan bahawa lebih daripada di negara itu hidup dengan PTSD.

Dalam kemusnahan kesihatan mental ini, pihak berkuasa telah memulakan mengambil psikedelik untuk bantuan—dan dengan sebab yang baik.

Pada Feb. 21, suruhanjaya parlimen khas Ukraine yang bertanggungjawab untuk rawatan perubatan veteran dan anggota perkhidmatan, mengundi untuk menubuhkan kumpulan kerja untuk mengkaji rawatan bantuan MDMA terhadap PTSD. “Kita perlu menangani isu kesihatan mental,” Menteri Kesihatan Viktor Liashko, yang masih perlu menandatangani kumpulan kerja, memberitahu saluran TV rasmi parlimen Ukraine, “[dan meneliti] bagaimana kaedah baru akan membantu dengan cepat dan berkualiti.” Pada Disember, Kongres AS telah meluluskan kajian kesan rawatan psikedelik terhadap tentera yang menderita PTSD dan kecederaan otak trauma. Di Israel, kajian yang akan merawat mangsa Oktober 7 yang menderita PTSD, termasuk tentera, dengan MDMA mungkin akan bermula .

Rawatan konvensional semasa untuk PTSD termasuk terapi tingkah laku kognitif dan antidepressan yang diluluskan FDA. Pesakit juga mungkin diberi ubat-ubatan antipsikotik, dan benzodiazepin. Tetapi, bagi kebanyakan veteran, pilihan ini kurang berkesan, dan boleh menyebabkan .

Penggunaan rawatan psikedelik bantuan mungkin mewakili perubahan tectonic dalam psikiatri di seluruh dunia. Penyelidikan bahawa dadah psikedelik MDMA, stimulan empatogenik juga dikenali sebagai Molly atau ekstasi, boleh menggerakkan perubahan dalam otak yang menimbulkan keadaan neuroplastisiti kanak-kanak dan membantu membentuk sambungan saraf baharu. (Ia mungkin diluluskan untuk PTSD oleh Suruhanjaya Makanan dan Dadah Amerika Syarikat selepas dua ujian fasa lanjut menunjukkan .) Para penyelidik juga sedang mengkaji psikedelik lain juga, seperti dadah kuat .

Tetapi Ukraine mungkin berada di hadapan mengingati realiti perangnya. Beberapa tentera telah mengambil ketamin secara sah, anestesi dissociative dengan beberapa kesan hallusinogenik, di klinik swasta. Dr. , yang mula bekerja dengan ketamin pada tahun 2018, setahun selepas ia dibenarkan untuk penggunaan perubatan, kini sedang mencari dana untuk kajian untuk mengukuhkan dalam usaha untuk membawa rawatan ketamin ke arah penjagaan kesihatan arus perdana di Ukraine. Praktisian bawah tanah juga menyediakan rawatan MDMA dan psilocybin, yang haram.

Sementara itu, usaha sedang berjalan untuk membaiki kekurangan teruk para pakar terapi yang dilatih untuk menyediakan sokongan yang diperlukan sebelum dan selepas rawatan psikedelik. Kira-kira 15 orang Ukraina menghadiri di Sarajevo pada bulan Disember, yang dianjurkan oleh Persatuan Multidisiplin untuk Kajian Psikedelik, organisasi di sebalik kajian rawatan bantuan MDMA di AS. Ratusan pakar kesihatan mental juga telah mendaftar untuk kursus terapi psikedelik dalam talian dengan syarikat AS Fluence.

Penggunaan dadah oleh tentera semasa perang, kedua-duanya untuk pemulihan dan sebagai stimulan pertempuran, bukanlah perkara baru. Semasa Perang Dunia Kedua, tentera Amerika Syarikat merawat tentera yang menderita “shell shock” dengan morfin, atau “langit biru.” Ia akan mencetuskan tidur dalam selama lebih 24 jam dan kebanyakan kembali ke medan pertempuran dalam masa beberapa hari. Tetapi sedative yang kuat ini boleh menyebabkan ketagihan dan kesan sampingan yang serius, dan tentera enggan menggunakannya.

Amfetamin digunakan untuk strategi blitzkrieg beroktan tinggi Jerman Nazi, dan stimulan itu juga diberikan kepada tentera Jepun, AS dan British untuk mengekalkan keletihan dan meningkatkan daya tahan. Satu kajian yang diterbitkan pada bulan Mei oleh Royal United Service Institute mencadangkan bahawa tentera Rusia di Ukraine diberi amfetamin sebelum pertempuran. Bilangan kecil tentera Ukraine, dalam tentera yang sangat terdesentralisasi, juga sedang bereksperimen —yang merupakan stimulan kuat dalam dos rendah—untuk meningkatkan kesediaan pertempuran.

Tetapi terdapat kebimbangan di kalangan pakar tentang penggunaan hallusinogen oleh tentera aktif, terutamanya jika bertujuan untuk meningkatkan ketahanan pertempuran, atau di parit untuk mengurangkan takut maut. Penyelidikan mencadangkan bahawa MDMA dan boleh membantu merawat PTSD tetapi lebih kajian diperlukan ke atas psikedelik ini dan yang lain. “Kita perlu membuat keputusan bijak bagaimana kita menggunakan ubat-ubatan ini,” Leor Roseman, ahli neurosains di Universiti Exeter, memberitahu TIME. “Rawatan psikedelik tidak boleh diambil ringan untuk menyembuhkan tentera dan hanya meletakkannya semula di medan.”

Bagi sesetengah Ukraina, yang melihat konflik dengan Rusia dalam terma eksistensial, mereka melihat penggunaan psikedelik terutamanya melalui kaca mata perang. “Ia bukan pilihan antara perang dan kehidupan aman untuk ramai orang,” kata Oleh Orlov, pengerusi Persatuan Penyelidikan Psikedelik Ukraine (UPRA) dan timbalan pengarah penyelidikan di Institut Pendidikan Khas dan Psikologi Mykola Yarmachenko, kepada TIME. “Ia antara wujud dan tidak wujud.”

Beberapa tentera Ukraine telah sebenarnya kembali ke barisan hadapan selepas menerima rawatan psikedelik. Selamat datang ke dunia psikiatri psikedelik berani baharu, dibenarkan atau tidak, di mana lebih banyak penyelidikan diperlukan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.