US-POLITICS-CPAC

(SeaPRwire) –   Artikel ini adalah sebahagian daripada The D.C. Brief, surat berita politik TIME. Daftar untuk menerima cerita seperti ini ke dalam peti surat anda.

Dalam gerakan konservatif moden, tiada tokoh yang lebih tinggi daripada . Tetapi bayangannya mengecil lebih cepat daripada kebanyakan orang Republikan menyedari.

Reagan adalah suara yang menempatkan nama Barry Goldwater ke hadapan untuk pencalonan presiden pada tahun 1964. Beliau melancarkan apa yang ketika itu dikenali sebagai Persidangan Tindakan Politik Konservatif – yang kini dikenali sebagai CPAC dan bermula hari ini – dengan ucapan tanda aras pada tahun 1974 yang menggunakan “bandar di atas bukit” yang akan menghiasi begitu banyak ucapannya selama 15 tahun berikutnya. Sekali beliau berada di Rumah Putih, Reagan mungkin adalah pejuang Perang Dingin Amerika yang paling berkesan, membantu mengakhiri hampir setengah abad permusuhan antara Washington demokratik dan Moscow komunis ke akhir. Agenda Reagan mendapat manfaat daripada keikhlasan tulus dengan lawan Sovietnya, , yang beliau perintah di Berlin untuk “robohkan tembok ini” – bahkan melepasi nasihat daripada Jabatan Negara AS dan Majlis Keselamatan Negara. Selama hampir 40 tahun, orang Republikan di seluruh spektrum telah menemui cara untuk secara tersendiri membuat perbandingan dengan The Gipper, termasuk kemenangan Perang Dinginnya ke atas lawan geopolitik yang dilabelkannya sebagai “Evil Empire”.

Reagan, perlu dikatakan, cukup tepat dalam penilaian beliau terhadap bekas Kesatuan Soviet dan berpandangan jauh tentang peringkat seterusnya. Pewarisnya, Rusia moden, tidak pernah sepenuhnya melepaskan kecenderungannya terhadap penindasan atau pengaruh. Inilah mengapa bahkan dalam persaingan sejuk antara dua ibu negara itu tidak pernah ada pencairan penuh. Konferens Keselamatan Munich minggu lalu bermula beberapa jam selepas berita meletus tentang pembangkang Rusia Alexei Navalny meninggal dunia. Kanselor Jerman menumpukan seluruh ucapannya di “Damai Melalui Dialog” majlis itu kepada ancaman dari Moscow. Di sini di Amerika Syarikat, kematian Navalny menarik kritikan Reaganesque dalam terma moral yang tegas dari semua penjuru arena politik.

Well, hampir semua penjuru.

Donald Trump, bekas Presiden dan calon terdepan Parti Republikan untuk dinominasikan semula, dengan teguh enggan mengutuk Rusia atau Presiden Vladimir Putin atas peranan mereka dalam kematian Navalny di penjara kutub jauh. Sebaliknya, beliau menyalahkan Navalny kerana kembali ke Rusia selepas cubaan awal terhadap nyawa beliau – beliau akan lebih baik berkhidmat “menjauhkan diri dan bercakap dari luar negara” – dan menuduh tanpa asas kesalahan undang-undangnya sendiri kepada “penindasan” Navalny, yang sebagai pengkritik utama Putin tidak pernah berpeluang mendapat perbicaraan adil di Rusia.

Komentar itu datang hanya beberapa hari selepas Trump menyatakan bahawa Rusia harus merasa bebas untuk menyerang mana-mana ahli NATO yang tidak membayar bahagian yang adil, lebih lanjut melemparkan keraguan terhadap komitmennya – dan, oleh itu, AS – terhadap pakatan pertahanan yang memerlukan sebarang serangan ke atas ahli dijawab dengan tindak balas daripada semua. “Saya akan menggalakkan mereka untuk melakukan apa sahaja yang mereka mahu,” kata Trump.

Selama bertahun-tahun, parti itu menangani pengaguman Putin Trump sebagai sesuatu yang perlu diabaikan atau ditoleransi dengan berat hati. Itu bukan lagi kedudukan yang boleh diterima. Dengan pasukan Rusia menawan wilayah sementara Ukraine yang putus asa menunggu bantuan AS disekat oleh Majlis Perwakilan Parti GOP, sokongan penafian Trump terhadap Rusia dan kedudukan Parti Republikan secara praktikal tidak dapat dibezakan; ia adalah dinamik yang mempunyai kesan yang besar di seluruh dunia.

Tanda paling jelas perubahan parti itu mungkin kelihatan dalam CPAC minggu ini, di mana siapa sahaja tokoh konservatif terkemuka akan menyampaikan ucapan, kebanyakannya kemungkinan akan mengelakkan atau menepis cerita yang tidak selesa seperti kematian Navalny, taruhan perjuangan Ukraine untuk penentuan diri, atau berita letupan bahawa usaha GOP untuk memecat Presiden Joe Biden mungkin secara besar-besaran diaturkan oleh perisikan Rusia.

Trump telah konsisten menentang membantu Ukraine mempertahankan diri terhadap pencerobohan dan serangan Rusia. Pada tahun 2019, pemimpin Ukraine tidak mematuhi permintaan Trump untuk menyalahgunakan sistem kehakiman di Kyiv untuk menyakiti Biden, jadi ini adalah peribadi.

Orang Republikan telah cuba mempunyai kedua-dua, menyerang rejim Putin sambil berkata Biden tidak boleh menentang agresiviti Moscow. Menentang Trump bukanlah strategi yang baik, seperti yang telah dipelajari oleh begitu banyak musuh yang ditewaskan dengan cara yang keras. Inilah mengapa Sen. J.D. Vance, seorang Republikan Ohio, telah dengan agresif cuba mengubah rakan-rakannya terhadap perbelanjaan di Ukraine, mencadangkan Ukraine menyerah dengan pemindahan tanah ke Rusia, dan baru-baru ini, menuduh konsep bahawa wang yang dicadangkan untuk Ukraine sebenarnya skema pintu belakang untuk memulakan prosiding pemecatan terhadap Trump jika beliau menang. (Tidak, benar-benar.)

Speaker Mike Johnson, yang pegangan palu Speaker-nya lemah mengingat parti beliau majoriti tipis, telah menawarkan kelas mematuhi sendiri. Selama Trump menentang menghantar bantuan ketenteraan ke Ukraine, tidak akan ada undian segera – realiti yang boleh menyulitkan pengekalan kerajaan terbuka dalam minggu-minggu akan datang.

Itu bukan bermakna pengambilalihan Trump mutlak. Jauh di negeri kelahirannya Carolina Selatan, bekas Gabenor Nikki Haley telah berada di usaha perlahan tetapi pasti untuk menghalang Trump daripada nominasi lagi, bermula dengan pilihan raya negeri Sabtu ini. Selepas hampir setahun berpura-pura cuba menjadi MAGA Minus Kekerasan, bekas duta AS ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu itu akhirnya meninggalkan pretensi cuba menjadi dan sebaliknya mengakui “Tentu sahaja, ramai daripada politikus yang kini secara terbuka menyokong Trump secara peribadi menghindari beliau. Mereka tahu apa bencana yang beliau telah lakukan dan akan terus lakukan untuk parti kami. Mereka hanya terlalu takut untuk mengatakannya secara terbuka.”

Diagnosis Haley tidak salah, terutamanya di Senat yang cenderung kepada norma. Senator tidak suka Trump tetapi melihatnya sebagai pilihan yang paling mudah untuk menjadikan Biden seorang pengganti. Ahli Dewan mungkin menyimpan sebahagian daripada kecenderungan ini, tetapi mereka takut pengundi mereka yang mungkin memutuskan ketidakpatuhan terhadap Trump atau sekutunya mencukupi alasan untuk cabaran primer.

Yang, diambil sebagai potretan, mendedahkan parti jauh berbeza daripada seruan menaikkan Reagan: “Kami menaikkan bendera warna-warni; bukan pastel pudar.” Reagan melihat komunisme sebagai ancaman terus kepada apa yang dilihatnya sebagai kebesaran Amerika dan menamakan Soviet “pusat kejahatan dalam dunia moden.” Amerika Syarikat menyokong usaha anti-komunis di Afghanistan, Nicaragua, Angola, dan Kemboja. Beliau menasihati bawahan sebelum kumbang terkenal dengan Gorbachev di Reykjavik bahawa beliau mahu “menghapuskan semua senjata nuklear itu, setiap satu.” Dan apabila Reagan silap – seperti beliau melakukannya apabila pentadbirannya terlibat dalam Skandal Iran-Contra yang meninggalkan hanya 12% rakyat Amerika menyokong beliau memberitahu kebenaran tentang usaha yang dipacu oleh keinginan untuk menghadapi komunisme – beliau mengaku. Dan apabila beliau meninggalkan jawatan, Reagan adalah Presiden paling popular menuju persaraan sejak FDR.

Trump bukanlah Reagan dalam cara besar dan kecil. Trump mempertahankan Putin di hadapan bukti bahawa operasi berkaitan Rusia campur tangan dalam pilihan raya 2016; apabila beliau meninggalkan Oval Office, dokumen sulit yang sangat berkaitan dengan siasatan itu hilang. Sebagai Presiden, Trump berkongsi dokumen rahsia dengan duta Rusia yang sangat dipercayai sebagai mata-mata. Manakala Reagan cuba menyebarkan demokrasi jauh dan luas, Trump cuba memegang kuasa dengan menindasnya di perhimpunan yang berubah ganas pada 6 Januari 2021.

Dan Republikan telah mengikuti semua itu. Mereka memalingkan muka terhadap pelanggaran keselamatan maklumat, dan gagal mengutuk Trump semasa dua prosiding pemecatan. Dan, walaupun di hadapan bukti bahawa tuntutan mereka untuk membalas dendam pemecatan Biden berdasarkan informan FBI kini dituduh berbohong yang menuduh dalam usaha untuk menyakiti Biden, Ahli Dewan Republikan mengatakan mereka akan terus maju terlepas. Fakta bahawa batu asas kes mereka terhadap Biden berasal daripada mata-mata Rusia dan dakwaan palsu cek yang dihantar kepada ahli keluarga Biden dari Ukraine tidak penting dalam perjalanan mereka untuk membantu peluang Trump kembali ke Washington. Dan sementara Ukraine berjuang dalam perjuangannya menentang Rusia, kelihatan Republikan itu bersedia untuk meninggalkan bekas Kesatuan Soviet kerana Trump mempunyai dendam pribadi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Ia benar-benar tindakan lupa yang disengaja oleh Parti Republikan untuk menepi legenda dihormati mereka tentang Reagan demi kepentingan bakat TV lain, yang kelihatan memegang pendahuluan era Reagan dengan tidak hormat dan berkongsi sedikit penghargaannya untuk demokrasi. Tetapi ini adalah kerja semasa banyak potongan kontemporari GOP. Bagi banyak konservatif, tidak mudah melupakan th