Pakar kesihatan mental menganggap bahawa orang semua bangsa mempunyai faktor risiko yang sama untuk menyakiti diri sendiri -- bukti baru-baru ini mencadangkan bahawa ini tidak benar. (Julien James/The New York Times)

(SeaPRwire) –   Pada 25 September 2023, pentadbiran Biden-Harris mengumumkan bahawa ia akan melaburkan sebahagian daripada dana untuk krisis kesihatan mental remaja. Sejak krisis kesihatan mental remaja diisytiharkan sebagai kecemasan kebangsaan pada 2021, beberapa pakar, termasuk Suruhanjaya Kesihatan Mental Amerika Syarikat, telah menyatakan media sosial dan wabak COVID-19, antara lain, sebagai faktor penyumbang utama.

Tetapi apa yang tidak dibincangkan secara serupa ialah bagaimana rasisme terhadap orang kulit hitam menjadi pemangkin krisis kesihatan mental remaja. Rasisme mempunyai kesan penting terhadap kesihatan mental remaja kulit hitam, dan sistem kesihatan mental semasa tidak dilengkapi untuk menangani ini.

Sebagai seorang pakar kanak-kanak dan remaja, saya telah menyaksikan kesan kemurungan, bahkan bunuh diri rasisme terhadap remaja kulit hitam. Murid taman kanak-kanak yang sedih dan menarik diri selama berminggu-minggu selepas rakan sekelas berkulit putihnya mengatakan kulitnya terlalu gelap untuk bermain bersama mereka. Murid Darjah Empat yang mengatakan dia mahu mati kerana jiran berkulit putihnya mengatakan kulit hitamnya menjijikkan. Pelajar sekolah tinggi yang berada di hospital selepas cuba membunuh diri kerana dikucilkan oleh rakan sebaya dan terlalu dikenakan hukuman oleh guru di sekolah persediaan berprestij yang didominasi oleh orang berkulit putih. Setiap kali, saya adalah satu-satunya ahli kesihatan mental yang terlibat yang menyatakan sumbangan penting rasisme terhadap orang kulit hitam dalam penilaian kesihatan mental mereka. Pengalaman peribadi rasisme terhadap orang kulit hitam memainkan peranan besar dalam kesihatan mental remaja kulit hitam, dan krisis kesihatan mental remaja semasa, tetapi mereka secara besar-besaran diketepikan dalam perbualan di bidang kesihatan mental.

Kebenaran ialah bahawa kesan rasisme terhadap kesihatan mental orang Afrika Amerika bermula bahkan sebelum kelahiran. Tegangan rasisme yang dialami oleh ibu kulit hitam telah dikaitkan dengan berat lahir bayi yang rendah, yang meletakkan kanak-kanak itu dalam risiko membangunkan depresi dan masalah kesihatan mental kanak-kanak yang lain. Rasisme pra-kelahiran terhadap orang kulit hitam juga boleh mempunyai kesan lain yang berkekalan. Laporan ibu tentang rasisme memberi kesan kepada pembangunan sosio-emosi kanak-kanak kulit hitam dalam tahun pertama hidup mereka, dengan kaitan dengan berat lahir rendah.

Satu lagi petunjuk bahawa pengalaman rasisme yang berbeza di Amerika Syarikat memberi kesan kepada hasil kelahiran orang kulit hitam dalam cara yang tidak terpakai kepada kumpulan minoriti bangsa yang lain: Ibu kulit hitam yang dilahirkan di luar negara yang mengalami hasil kelahiran yang lebih baik kehilangan “kesan imigran sihat” selepas hanya 10 tahun, menurut kajian 2020 yang diterbitkan oleh Universiti Princeton, manakala ibu Hispanik yang dilahirkan di luar negara mengekalkannya selama beberapa generasi.

Memang, kanak-kanak dan remaja kulit hitam sedang menderita pada kadar tanpa sebelumnya, dan telah berbuat demikian selama bertahun-tahun. Remaja kulit hitam meninggal dunia akibat bunuh diri pada kadar lebih tinggi daripada mana-mana kumpulan etnik atau bangsa: Kanak-kanak kulit hitam seawal umur lima tahun lebih berkemungkinan membunuh diri berbanding rakan sebaya berkulit putih mereka. Kadar bunuh diri kumpulan etnik lain, kecuali remaja Latinx dan Pribumi Amerika/Penduduk Asal, kekal hampir sama, bahkan dari tahun 2020 di puncak wabak.

Menjelang umur 10 tahun, kanak-kanak kulit hitam mempunyai pengalaman mereka sendiri terhadap rasisme terhadap orang kulit hitam, selain daripada ibu bapa dan keluarga mereka. Kajian menunjukkan sikap rasisme anti-kulit hitam muncul awal seawal umur empat tahun. Khususnya, kanak-kanak berkulit putih didapati mempunyai sikap yang lebih negatif terhadap rakan sebaya berkulit hitam dan lebih memilih kanak-kanak berkulit putih berbanding berkulit hitam sebagai rakan mainan. Kanak-kanak kulit hitam mengalami rasisme daripada orang dewasa juga, dan lebih cenderung dikendalikan secara berlebihan di sekolah sejak awal usia. Murid taman kanak-kanak berkulit hitam, terutamanya budak lelaki kulit hitam, jauh lebih berkemungkinan dibuang daripada rakan sebaya berkulit putih. Ini tidak menghairankan memandangkan guru mempunyai sikap yang lebih negatif terhadap tingkah laku budak lelaki kulit hitam dan orang dewasa berkulit putih melihat mereka sebagai lebih dewasa daripada rakan sebaya berkulit putih mereka.

Walaupun kadang-kadang diabaikan, gadis kulit hitam juga tidak terlepas, menerima tindakan disiplin yang lebih keras berbanding gadis berkulit putih. Dasar “sifar toleransi” ini membawa kepada kanak-kanak, terutamanya kanak-kanak kulit hitam, dibuang, digantung atau bahkan ditangkap oleh polis di sekolah. Ia juga meletakkan mereka dalam risiko lebih tinggi dimasukkan ke dalam sistem penjara remaja, fenomena rasisme yang dikenali sebagai “saluran penjara”, dan berkaitan dengan kadar depresi yang lebih tinggi dalam lelaki kulit hitam. Kebanyakan kanak-kanak ini mempunyai masalah pembelajaran dan sedang berjuang dengan penyalahgunaan dan kegagalan. Dengan kata lain, mereka memerlukan langkah-langkah psikiatrik, bukan hukuman.

“Penuaan dewasa” kanak-kanak kulit hitam juga terus memudaratkan remaja dan keluarga kulit hitam, memainkan peranan yang tidak dapat dinafikan dalam penurunan kesihatan mental remaja kulit hitam. (Ia juga berkaitan dengan kemiskinan.) Tetapi kemiskinan bukanlah cerita penuh. Status sosioekonomi yang lebih tinggi dikaitkan dengan gejala depresi yang lebih tinggi dalam kanak-kanak kulit hitam yang tinggal di kawasan berpenduduk berkulit putih berbanding mereka yang tinggal di kawasan berpenduduk berkulit hitam. Bagi remaja berkulit putih, pendidikan ibu bapa yang lebih tinggi dikaitkan dengan gejala depresi yang lebih rendah. Bagi remaja kulit hitam, bagaimanapun, kesimpulannya bertentangan; satu kajian 2015 mendapati bahawa remaja kulit hitam dengan ibu bapa yang sangat terpelajar mempunyai depresi yang lebih tinggi dan skor diskriminasi sepanjang hayat yang lebih tinggi. Penemuan ini menunjukkan bahawa pengalaman rasisme mengatasi kesan perlindungan pendidikan ibu bapa.

Rasisme terhadap orang kulit hitam adalah pemangkin krisis kesihatan mental remaja kulit hitam, berasingan daripada status sosioekonomi, dan penyelesaian segera diperlukan untuk menyesuaikan rawatan kesihatan mental remaja kulit hitam. Pembiayaan penyelidikan diperlukan untuk kajian lanjut mengenai kesan rasisme terhadap kesihatan mental kanak-kanak sepanjang pembangunan. Topik ini kekal kurang dikaji dan dibiayai, terutamanya untuk kanak-kanak yang sangat muda. Kami juga memerlukan lebih banyak pembiayaan untuk rawatan kesihatan mental yang sedar akan rasisme terhadap orang kulit hitam – yang dilengkapi oleh ahli kesihatan mental yang mempunyai kepakaran dalam menyediakan penjagaan tertumpu rasisme terhadap orang kulit hitam. Program sedia ada seperti Program Kesihatan Mental Komuniti untuk Orang Kulit Hitam UCLA, Terapi untuk Gadis Kulit Hitam, dan Institut Pembangunan Kanak-Kanak Kulit Hitam Kebangsaan, tetapi tidak cukup.

Pendidikan perubatan standard tidak mengajar kesan rasisme terhadap kesihatan mental orang kulit hitam, jadi pakar psikiatri yang dilatih secara tradisional tidak bersedia untuk membantu kanak-kanak kulit hitam menavigasi kompleksiti membahayakan ini. Kurikulum untuk pakar psikiatri yang khusus membincangkan rasisme terhadap orang kulit hitam sangat terhad. Saya bersyukur dapat belajar di bawah salah satu daripadanya, Kurikulum Kesihatan Setara Fakulti Perubatan Yale. Landskap sedang berubah, dengan semakin banyak sekolah perubatan bekerja untuk memberi pendidikan kepada pelajar dan peserta mengenai kesan rasisme. Contohnya, kurikulum anti-rasisme yang disesuaikan untuk psikiatri kanak-kanak, yang pertama jenisnya, dilancarkan di UCLA pada 2021.

Tetapi pendidikan hanyalah permulaan; pertanggungjawaban juga perlu. Ahli kesihatan mental tidak dapat memberikan penjagaan berorientasikan rasisme terhadap orang kulit hitam kepada kanak-kanak jika mereka terlibat dalam tingkah laku rasis mereka sendiri. Pemimpin institusi kesihatan mental, seperti hospital dan klinik, perlu memainkan peranan aktif dalam memastikan bahawa apabila kanak-kanak kulit hitam meminta bantuan, kesihatan mental mereka dilindungi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)