Human rights activists hold a banner calling for justice for the late Jamal Khashoggi

(SeaPRwire) –   Rejim-rejim otoritarian mengambil tindakan yang ketat untuk mengekang pendapat dan mengawal media, menyebabkan puluhan wartawan dari negara seperti Afghanistan, Belarus, Hong Kong, Myanmar, Nicaragua, dan Rusia terpaksa buang negeri. Tetapi yang semakin berbeza hari ini ialah penindasan terhadap kebebasan media tidak berhenti di sempadan.

Kerajaan-kerajaan otoritarian dengan tidak terduga mengganggu, menakut-nakutkan, dan menyekat suara bebas merentasi bidang kuasa mereka – fenomena yang dikenali sebagai “penindasan lintas negara”. Freedom House telah merakamkan 112 insiden terhadap wartawan dari 2014 hingga 2023, meliputi serangan, tahanan, pengusiran haram, penculikan, dan bahkan pembunuhan. Berita mengejutkan mengenai pembunuhan dan pembelahan jasad kolumnis Washington Post Jamal Khashoggi pada 2018 mungkin paling terkenal – tetapi sekurang-kurangnya 25 kerajaan lain menyerang wartawan di luar negara.

Penindasan ini berkaitan dengan keadaan itu sendiri, kerana serangan terhadap media bebas terus meningkat di seluruh dunia.

Dari rumah baru mereka di Eropah dan Amerika Utara, lebih daripada sepuluh wartawan yang ditemubual oleh Freedom House mendedahkan bagaimana penindasan lintas negara mengancam keselamatan fizikal dan psikologi mereka dan menjadikan kerja mereka jauh lebih sukar. Wartawan Rusia Galina Timchenko, yang mengasaskan laman berita dalam talian Meduza berpangkalan di Latvia, mengambil langkah berjaga-jaga yang berat apabila bepergian, memandangkan wartawan Rusia lain di Eropah pernah . Kiyya Baloch, seorang wartawan bebas dari kawasan Balochistan di Pakistan, dinasihatkan untuk mendapatkan alaram keselamatan daripada pihak berkuasa di Norway, di mana beliau mencari perlindungan, selepas pihak berkuasa Pakistan mengancam beliau dan meletakkannya di senarai pengawasan keganasan.

Ancaman mengalami kecederaan fizikal, ditahan, atau diculik hanyalah permulaan. Wartawan sering menjadi sasaran ancaman maut, kempen fitnah, pengawasan, dan serangan siber secara dalam talian. Wartawan wanita dari negara seperti Iran dan Arab Saudi menghadapi serangan kejam, termasuk ancaman rogol dan penyebaran maklumat peribadi. Bahaya digital ini bukan sahaja menjadi realiti harian yang menyiksa bagi banyak wartawan tetapi juga menjadi halangan profesional: wartawan buangan negara dinafikan oleh taktik ini apabila mereka berusaha membina keyakinan dengan penonton dan berhubung secara selamat dengan sumber, menghadkan keupayaan mereka untuk menyiasat cerita sensitif dan meluaskan jangkauan.

Ramai wartawan buangan negara juga bimbang akan membalas dendam dan gangguan terhadap ahli keluarga mereka di rumah. Di Xinjiang, kawasan barat laut China berpenduduk majoriti Muslim, pihak berkuasa telah memaksa pengkritik menjadi senyap dengan mengancam ahli keluarga mereka. Kini bekerja sebagai wartawan Radio Free Asia di Amerika Syarikat, Gulchehra Hoja ketakutan terhadap rakyat Uyghur buangan negara yang ahli keluarga mereka menjadi sasaran balasan atas laporan mengenai pelanggaran hak asasi manusia Beijing. Lebih 20 ahli keluarganya di rumah telah diganggu dan ditahan secara sewenang-wenang oleh pihak berkuasa China, dan beberapa dipercayai ditahan di kem tahanan.

Radio Free Asia reporter Gulchehra Hoja testifies before the House Foreign Affairs Committee

Demokrasi barat, di mana kebanyakan wartawan buangan negara berakhir, mempunyai tanggungjawab untuk memberi perlindungan kepada mereka. Kerajaan harus secara konsisten merakamkan insiden dan pelaku untuk meningkatkan kesedaran mengenai ancaman. Misalnya, Jabatan Negara Amerika Syarikat harus terus memperkukuh bahagian mengenai penindasan lintas negara dalam laporan tahunan mereka mengenai amalan hak asasi manusia.

Kerajaan juga harus meningkatkan tekanan antarabangsa, terutamanya Amerika Syarikat, melalui sanksi dan penggunaan saluran diplomatik, untuk menghantar isyarat yang kuat kepada rejim otoritarian bahawa serangan merentasi sempadan mereka tidak akan diterima di masyarakat bebas. Beberapa wartawan yang terkesan – termasuk wartawan Uyghur di Amerika Syarikat yang ahli keluarga mereka menjadi sasaran di China – telah merayu kepada diplomat untuk menyokong mereka dalam perjumpaan dwihuruf. Tetapi mereka akan mendapat manfaat daripada tindakan ikutan dan campur tangan awam yang lebih praktikal bagi pihak mereka.

Sokongan untuk mangsa juga perlu diperkukuh. Bagi saluran berita bahasa Parsi Iran International yang berpusat di London, campur tangan polis British penting untuk memastikan keselamatan kakitangan mereka pada September lalu, berbulan-bulan selepas mereka terpaksa berpindah kakitangan ke Amerika Syarikat berikutan siri ancaman maut dari Tehran terhadap kakitangan mereka. Program pembuangan negara negara tuan rumah harus mantap dan cekap, supaya wartawan yang terpaksa buang negara tidak perlu takut akan halangan yang mengancam status undang-undang mereka, termasuk tuduhan jenayah palsu yang dilancarkan oleh rejim yang mereka tinggalkan.

Akhirnya, wartawan buangan negara dan saluran berita yang sering mereka teruskan, memerlukan sumber yang mencukupi untuk mengesan dan bertindak balas terhadap serangan fizikal dan digital serta menyediakan sokongan psikososial untuk rakan sekerja yang terkesan. Rangkaian derma adalah sumber kehidupan bagi wartawan baru buang negara, dan program seperti —sekutu lintas negara media, masyarakat madani, dan pemberi dana—sangat penting dalam menyediakan sumber penting bagi wartawan untuk terus bekerja.

Jika autokrat dibenarkan menyekat wartawan dengan kekebalan, hubungan yang menghubungkan dunia dengan wawasan penting mengenai beberapa negara paling otoritarian mungkin akan putus selamanya. Kerajaan, platform media sosial, dan masyarakat madani semuanya mempunyai kepentingan dalam mempertahankan mereka yang berkata benar kepada kuasa, kerana ancaman yang mengikuti wartawan ke buangan negara merupakan ancaman kepada demokrasi di seluruh dunia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.