'House of Flame and Shadow' by Sarah J. Maas

(SeaPRwire) –   Amaran: Post ini mengandungi maklumat untuk House of Flame and Shadow.

Selama hampir dua tahun, peminat karya telah menanti untuk mengetahui bagaimana buku ketiga dalam siri Crescent Citynya, House of Flame and Shadow, akan menghubungkan jurang antara dua daripada tiga dunia fantasi beliau. Pertalian ini telah lama dirancang: Mass menyatakan bahawa sewaktu beliau bekerja pada buku pertama dalam siri itu, 2020’s House of Earth and Blood, beliau sudah tahu bahawa buku kedua, 2022’s House of Sky and Breath, akan berakhir dengan wira Crescent City bernama Bryce Quinlan membuat lompatan sihir ke alam lain.

“Saya telah menabur petunjuk-petunjuk kecil di seluruh buku saya bahawa mereka adalah sebahagian daripada megaverse,” kata Maas. “Kemudian, apabila saya mula menulis Crescent City, saya mendapat idea secara tiba-tiba bahawa, bam, ini adalah masa. Saya hanya rasa seperti, ‘Saya boleh melakukannya. Ini akan menjadi hebat.’”

Sebagai penulis tiga siri terlaris—Throne of Glass, A Court of Thorns and Roses (ACOTAR), dan Crescent City—yang lebih 15 buku telah terjual lebih 38 juta salinan di seluruh dunia, Maas telah menubuhkan dirinya sebagai titan fiksyen fantasi. Kisah-kisahnya terkenal dengan menggabungkan pembinaan dunia yang rumit dan pembangunan watak yang menarik dengan romansa panas—kombinasi yang telah menjadikan namanya hampir sinonim dengan subgenre fantasi yang semakin berkembang

Kini, dengan terbitnya House of Flame and Shadow, Maas kelihatan secara rasmi telah memasuki fasa baru dalam evolusi multiverse sastera yang semakin meluasnya. Berikut adalah apa yang perlu diketahui tentang House of Flame Shadow—dan bagaimana ia sesuai dengan Maas-verse.

Apa yang berlaku pada akhir House of Sky and Breath?

Buku kedua Crescent City, House of Sky and Breath, berakhir dengan klimaks besar, dengan Bryce tidak sengaja mendapati dirinya berada di kerajaan ACOTAR bernama Prythian dan bukannya destinasi yang diingini iaitu planet Hel.

Bryce membuat lompatan ke Prythian selepas beliau, pasangannya, Hunt Athalar, dan adik separuhnya, Ruhn Danaan, ditangkap di dalam Istana Kristal Asteri, dewa-dewa penakluk parasit yang memerintah dunia Bryce iaitu Midgard. Semasa menahan tiga orang itu sebagai tebusan, salah seorang Asteri bernama Rigelus mendedahkan bahawa bintang sihir pada dada Bryce adalah isyarat ke dunia di mana spesies Fae beliau datang ke Midgard 15,000 tahun lalu. (Kedua-dua Bryce dan Ruhn adalah keturunan Fae Bintang, memberi kuasa ke atas cahaya bintang dan keupayaan untuk menggunakan pedang kuno dikenali sebagai Pedang Bintang.) Oleh kerana Bryce juga mempunyai sisa-sisa Tanduk—artifak sihir Fae mampu membuka celah antara alam—ditato pada belakangnya, Asteri merancang untuk menggunakan Bryce untuk kembali ke dunia itu, di mana mereka pernah ditumpaskan, dan menaklukinya sekali lagi.

Untunglah, Bryce berjaya melepaskan diri daripada ikatan, meraih Pedang Bintang, dan—dengan bantuan kuasa petir Hunt—membuka serta menghilang melalui portal ke alam lain. Bryce bertujuan untuk pergi ke Hel untuk meminta bantuan daripada tujuh pangeran planet itu. Sebaliknya, beliau tiba di Prythian, di mana beliau dengan segera ditemui oleh Azriel (dari ACOTAR) dan dibawa untuk bertemu Rhysand, Feyre, dan lingkaran dalaman Istana Malam.

Bagaimana pertalian itu bermain di House of Flame and Shadow?

Walaupun dunia ACOTAR—dan beberapa wataknya—memainkan peranan dalam House of Flame and Shadow, ini secara khusus merupakan kisah Crescent City dan dibaca sedemikian. Jika kita membandingkan, unsur-unsur pertalian House of Flame and Shadow lebih seperti filem penghubung seperti Captain America: Civil War berbanding Avengers: Infinity War, yang menumpukan secara sama rata kepada seluruh barisan watak Marvel. (Maas mungkin merancang versi sendiri untuk itu pada masa akan datang.)

Bryce berada di Prythian selama kira-kira sepertiga House of Flame in Shadow sebelum kembali ke Midgard dengan bersenjatakan pengetahuan baharu untuk meneruskan pertempuran menentang Asteri. Beliau menghabiskan kebanyakan masa itu bersama Azriel dan Nesta mengembara melalui sistem terowong bawah tanah yang—berkat panduan bintang Bryce—akhirnya membawa mereka ke bilik yang sama di dalam Penjara di mana Nesta mendapatkan Harp Dread Trove dalam A Court of Silver Flames.

Di bilik itu, versi hologram sihir Silene, anak bongsu Ratu Midgard Theia (di mana Bryce berasal), muncul kepada Bryce dan menceritakan semula kisah sebenar bagaimana Asteri (atau Daglan, seperti mereka dikenali di Prythian) mengelirukan Theia dan Fae Dusk Court—yang pernah wujud di lokasi Penjara—ke Midgard sebelum mengkhianati mereka.

Silene menerangkan bahawa Fae Tinggi Prythian pernah menjadi hamba kepada Daglan selama 5,000 tahun sebelum pemberontakan Theia dan kekasihnya Fionn. Dengan menggunakan objek sihir yang sangat kuat dikenali sebagai Dread Trove (Topeng, Harp, Mahkota, dan Tanduk) serta Wad, Theia dan Fionn menewaskan Daglan dan menjadi Ratu dan Raja Tinggi Prythian. Berabad-abad kemudian, Theia melahirkan Silene dan kakaknya Helena dalam tempoh lima tahun.

Fionn yang semakin tua memutuskan untuk mahukan Helena mewarisi mahkotanya dan bukannya Theia apabila beliau meninggal dunia, lantas mencetuskan rancangan Theia dan jeneralnya, Pelias, untuk membunuhnya dan merampas takhta. Dalam proses itu, Theia memperoleh kawalan Pedang Bintang (dikenali sebagai Gwydion di Prythian) dan pisau Kebenaran-Pembilang—kedua-duanya dibuat oleh Theia dan Fionn menggunakan Wad, selain Dread Trove. Dengan semua kuasa itu, Theia mula berfikir bahawa beliau perlu menakluk dunia lain untuk memberikan kedua-dua anaknya kerajaan untuk memerintah dan memperkukuh warisannya. Oleh itu, atas desakan Pelias, beliau menggunakan Harp dan Tanduk untuk membuka portal ke dunia Midgard—di mana beliau kemudian menyimpan kedua-dua objek itu di saku tiada apa-apa yang hanya boleh diaksesnya. Hanya sahaja, Theia tidak mengetahui bahawa Pelias telah menemui cara berkomunikasi dengan Daglan dan merancang untuk mengkhianatinya.

Fae Prythian banjir ke Midgard—di mana Rigelus dan kesemua Daglan lain telah menyamar dalam bentuk baru yang tidak dikenali, mendakwa mereka adalah Fae—dan memulakan peperangan terhadap tamadun manusia di sana. Semasa peperangan itu, Fae pemindahan bentuk dari alam lain (semuanya boleh bertukar menjadi haiwan) muncul di Midgard. “Mereka lebih agresif berbanding Fae yang kami kenal—lebih liar,” kata Silene. “Dan mereka menjawab terus kepada Rigelus.”

Theia mula meragui sesuatu yang tidak kena dan tidak lagi mempercayai Pelias, yang telah terlalu senang menyesuaikan diri dengan dunia baharu itu mengikut pendapatnya. Beliau menghantar Silene dan Helena ke Istana Kristal, di mana mereka mengetahui kebenaran, bahawa Rigelus dan rakan-rakannya adalah Daglan—”parasit yang menakluk dunia selepas dunia, makan tenaga sihir dan nyawa rakyatnya”—kini hidup di bawah nama sebenar mereka, Asteri.

Theia menggunakan Harp dan Tanduk untuk membuka portal ke Hel, setelah mengetahui bahawa planet itu pernah menumpaskan Asteri, dan memulakan perancangan dengan salah seorang pangeran mereka, Aidas. Beliau kemudian bersatu dengan manusia yang sebelum ini cuba ditaklukinya dan, bersama-sama tentera Hel, mereka semua menyerang pasukan Asteri yang diketuai oleh Pelias. Semasa pertempuran akhir yang ganas, Theia menggunakan Harp untuk memindahkan satu pertiga kuasanya kepada setiap anaknya dan kemudian memberi Harp dan Tanduk kepada mereka, dengan arahan untuk kembali ke Prythian dan menutup laluan di sebalik mereka. Pelias membunuh Theia dan mengambil Pedang Bintang, manakala Helene kekal di Midgard bersama Tanduk selepas menghantar Silene kembali ke Prythian dengan Harp. Itulah di mana sejarah Prythian dan Midgard berbeza.

Sebagai waris Bintang, Bryce mampu memperoleh bahagian kuasa Theia daripada bilik itu dan kembali ke Midgard bersama Pedang Bintang dan Kebenaran-Pembilang tidak lama selepas itu.

Beberapa ratus muka surat kemudian, dalam bab akhir House of Flame and Shadow, Bryce sekali lagi membuka portal ke Prythian untuk meminta Nesta memberinya Topeng—yang memberi penggunanya keupayaan memanggil dan mengawal orang mati—untuk membantunya dalam pertempuran menentang Asteri.

“Menjelang akhir buku ini, anda mendapat gambaran penuh tentang…”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.