World globe Middle east, with oil barrels and drilling towers

(SeaPRwire) –   Amerika Syarikat dan sekutunya melancarkan serangan udara ke atas lebih daripada satu dozen sasaran Houthi di Yemen, sebagai membalas serangan berulang ke atas kapal kargo di Laut Merah.

Serangan ini mewakili peningkatan ketegangan yang besar di Timur Tengah yang telah merebak sejak serangan Hamas ke atas Israel pada awal Oktober. Brent melonjak sebanyak 2.5% disebabkan ketakutan akan berlakunya gangguan tambahan ke atas pengangkutan, dan konflik ini boleh meluas menjadi pergolakan serantau yang lebih besar.

Dengan Houthi menjanjikan serangan berterusan ke atas pengangkutan dan Iran mengecam tindakan tersebut, ini yang dikatakan oleh pakar-pakar mengenai maksud risiko geopolitik yang lebih tinggi bagi pasaran minyak:

UBS Group AG

Lonjakan harga minyak dipacu oleh persepsi pasaran bahawa ini merupakan peningkatan konflik, kata Giovanni Staunovo, ahli strategi komoditi di UBS Group AG. Walau bagaimanapun, “apa-apa premium risiko hanya akan kekal jika terdapat gangguan kepada bekalan minyak,” katanya.

“Kami menjangkakan harga yang lebih tinggi sepanjang bulan-bulan mendatang, menjangkakan Brent akan bergerak di atas AS$80 setong, hasil daripada pengurangan pengeluaran OPEC+ yang mengekalkan pasaran minyak agak kekurangan bekalan,” kata Staunovo.

ING Groep NV

Serangan udara AS dan UK tidak datang sebagai kejutan, tetapi memandangkan ancaman yang dihadapi oleh kapal-kapal dan gangguan aliran perdagangan akibat serangan Houthi, ia jelas merupakan peningkatan konflik, mengikut Warren Patterson, ketua strategi komoditi di ING Groep NV.

Ini menunjukkan “potensi yang lebih besar untuk gangguan dan keperluan kapal-kapal untuk mengalih arah,” yang akan memberikan sokongan kepada harga minyak, katanya, sambil menambah risiko lebih besar ialah jika konflik merebak dan pasaran mula melihat ancaman aliran keluar dari Teluk Parsi. “Walaupun kami percaya risiko ini rendah, impaknya akan besar.”

Vanda Insights

“Cukup banyak daripada premium risiko baharu telah diperhitungkan,” kata Vandana Hari, pengasas perundingan Vanda Insights. “Kita mungkin akan melihat minyak mentah menambah satu atau dua dolar lagi… Saya menjangkakan tahap kawalan diri dan diplomasi laluan belakang untuk mengekalkan ketegangan daripada berlaku pergolakan serantau dan menyebabkan skenario terburuk serantau,” katanya, kerana tiada kuasa yang terlibat mahu skenario terburuk berlaku.

“Fluktuasi harga akan kekal berlaku sebagaimana situasi berkembang. Ia merupakan perang ugutan yang tidak seimbang antara pandangan negatif asas dan premium risiko Timur Tengah yang menyokong,” kata Hari. “Pada masa ini, kedua-duanya dijangka akan kekal bermain selama beberapa bulan akan datang.”

Westpac Banking

“AS, UK telah memberi amaran bahawa tindakan akan diambil jika pemberontak Houthi terus menyerang, jadi tindakan ini sebenarnya tidak harus mengejutkan,” kata Robert Rennie, ketua penyelidikan komoditi dan karbon di Westpac Banking Corp.

Pasaran telah agak terlalu fokus kepada peningkatan bekalan global sehingga akhir 2023, sementara penurunan mendadak situasi di Laut Merah agak kurang diperhitungkan sehingga kini pada 2024, katanya. Memandangkan pemimpin Houthi telah mengatakan sebarang serangan AS tidak akan berlalu begitu sahaja, minyak mentah West Texas Intermediate boleh meningkat di atas AS$75 setong dan Brent boleh melampaui AS$80.

Saxo Capital Markets

Serangan udara telah meningkatkan risiko pereskalasian dan itu boleh menjadikan permintaan minyak dan tempat berlindung menjadi fokus dalam tempoh sangat dekat, kata Charu Chanana, strategis pasaran untuk Saxo Capital Markets Pte.

Terdapat risiko kenaikan harga minyak jika konflik bereskalasi, dan volatiliti boleh meningkat “kerana pasaran minyak terus menilai beberapa pemangkin daripada pengurangan OPEC+ ke bekalan bukan OPEC dan gambaran permintaan AS dan China.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.