(L to R) Paris Hilton, Caroline, Alexa, and Katherine Kubler in The Program: Cons, Cults and Kidnapping. Cr.

(SeaPRwire) –   Tidak boleh bersiul tanpa keizinan.

Tidak boleh melihat diri sendiri melalui cermin.

Tidak boleh tersenyum.

Ini sebahagian daripada peraturan tanpa henti yang perlu dipatuhi oleh remaja di Akademi Ivy Ridge, sebuah institusi asrama disiplin yang beroperasi di kawasan pedalaman New York antara tahun 2001 hingga 2009. Dipasarkan sebagai sekolah yang akan membantu remaja yang bermasalah, pada kenyataannya, kebanyakan peserta Ivy Ridge mengalami kekerasan fizikal dan mental serta terpaksa mengambil bahagian dalam aktiviti bersifat kultus.

Kisah mereka didedahkan dalam siri dokumentari baru Netflix bertajuk The Program: Cons, Cults, and Kidnapping, yang akan ditayangkan pada 5 Mac. Katherine Kubler, seorang mangsa Ivy Ridge, mengarahkan siri tiga episod ini dan kembali bersama rakan sekelasnya ke kampus tersebut untuk menggali pengalaman mengerikan mereka.

“Saya menghasilkan siri ini kerana tidak ada sumber yang boleh menjelaskan apa yang saya alami kepada rakan dan keluarga saya untuk memperingatkan mereka mengenai tempat-tempat sebegini,” kata Kubler. “Jadi kini, sumber itu wujud.”

The Program meneroka apa yang berlaku di Ivy Ridge

The Program membawa penonton ke koridor institusi di Ogdensburg, New York ketika Kubler dan rakan sekelasnya berjalan di Ivy Ridge. Mereka melawat bilik di mana mereka terpaksa menghabiskan jam di hadapan komputer lama untuk menjawab soalan seakan permainan video – satu-satunya latihan akademik mereka. Mereka berkata, biasa untuk melihat remaja tidur di atas tilam di lorong. Seorang wanita bernama Diana duduk di bilik isolasi dan menerangkan bagaimana sewaktu ‘intervensi’, beliau terpaksa berbaring muka ke bawah di lantai selama berjam-jam.

Praktik kejam lain termasuk memaksa remaja membuka pintu bilik air semasa buang air kecil, melarang mereka bercakap atau memandang antara satu sama lain, dan menghukum mereka jika tertangkap memandang keluar tingkap.

Sejak Ivy Ridge ditutup pada 2009, sesiapa sahaja boleh memasuki bangunan terbiar itu. Ketika di sana, Kubler mendapati rakaman kertas, rakaman video, dan keterangan saksi mata berserakan, termasuk fail mengenai remaja dan rakaman kamera keselamatan yang menunjukkan staf menganiaya remaja.

(L to R) Katie, Katherine Kubler, and Molly in The Program: Cons, Cults and Kidnapping.

Mendedahkan kebenaran masa lalu

Kubler, yang terpaksa tinggal di Ivy Ride dari 25 Mac 2004 hingga 25 Jun 2005, menerangkan dalam The Program bagaimana pasukan pengangkut mewakili sekolah disiplin itu tiba-tiba muncul di pejabat pengetua sekolah tingginya pada waktu siang, memakaikannya tangkapan, dan membawanya pergi. Ibunya meninggal dunia ketika dia hanya berusia dua tahun, dan sebagai remaja, dia sering mabuk dan berkelakuan buruk untuk bertindak balas terhadap ibu tirinya yang kejam.

Ibu bapa digalakkan menghantar anak-anak mereka ke sekolah seperti Ivy Ridge sebagai cara untuk menghentikan tingkah laku buruk. Siri dokumentari itu menunjukkan risalah pemasaran yang menjadikan institusi itu kelihatan seperti sekolah tinggi biasa, dengan gambar kanak-kanak berenang, menari, dan berlorong. Mangsa yang ditemubual dalam siri itu berkata gambar-gambar itu hanyalah stunt untuk hubungan awam, kerana kebanyakan masa mereka tidak dibenarkan keluar.

Institusi seperti Ivy Ridge mendakwa mereka akan membaikikan remaja melalui aktiviti terapi, tetapi The Program menunjukkan bahawa keganasan itu sebenarnya mencederakan mereka seumur hidup. Sekolah itu juga tidak menawarkan ijazah yang boleh digunakan oleh pelajar. Ivy Ridge tidak diluluskan, disahkan atau didaftarkan dengan Jabatan Pendidikan Negeri New York, dan ijazahnya tidak boleh dipindahkan ke kolej.

Katherine Kubler in The Program: Cons, Cults and Kidnapping.

Dalam The Program, Kubler juga mengkaji kesan masa yang dihabiskannya di Ivy Ridge terhadap kehidupannya selepas itu. Dia mendapati sukar untuk rapat dengan bapanya selepas meninggalkan sekolah itu, sekali-sekala memutuskan hubungan. Penggambaran siri ini akhirnya menyatukan mereka semula dalam perbualan pertama mereka dalam tahunan di mana bapanya memohon maaf dan berkata dia tidak akan menghantar anaknya ke Ivy Ridge jika tahu apa yang berlaku di sana. Ibu bapanya menyimpan surat yang ditukar antara Kubler dan bapanya ketika di Ivy Ridge di mana dia menerangkan betapa sedihnya dia, dan bapanya berkata dia terpaksa menghantarnya kerana takut terlepas kawalan jika dia pulang.

“Program-program sebegini memusnahkan keluarga, dan ia sangat sukar, jadi saya mahu [penonton] melihat kesannya terhadap keluarga saya,” kata Kubler.

Ketika kembali ke Ogdensburg untuk siri ini, Kubler bertembung dengan bekas staf Ivy Ridge dan menjemputnya sarapan pagi; staf itu berkata dia hanya menjalankan perintah, tetapi menyesali tidak meluahkan pendapatnya, dengan perspektif kini. Dalam satu adegan, Kubler hadir ke sesi karaoke di mana pemimpin syarikat ibu Ivy Ridge sedang bersembah. Walaupun dia tidak memperkenalkan diri kerana tidak mahu memberikan platform kepadanya, dia bangun dan menyanyikan lagu “One Way or Another” kumpulan Blondie.

The Program: Cons, Cults and Kidnapping

Ivy Ridge memperlihatkan industri remaja bermasalah

The Program juga meletakkan Ivy Ridge dalam konteks lebih besar industri remaja bermasalah, ratusan institusi asrama tidak teratur di seluruh negara yang masih wujud, dengan mendedahkan bagaimana sekolah-sekolah itu mencari jalan untuk dibuka semula di bawah nama baru setelah ditutup.

“Industri ini wujud kerana terdapat sedikit sumber yang baik untuk membantu keluarga dalam krisis, jadi kita perlu mencari penyelesaian alternatif,” kata Kubler. “Pada akhirnya, matlamatnya adalah untuk mendedahkan tempat-tempat ini dan menutup industri ini.”

Berbicara biasanya membawa liputan media, yang boleh membawa kepada siasatan. Ivy Ridge ditutup berikutan liputan media negatif dan siasatan Peguam Negara New York. Penyokong paling terkenal industri remaja bermasalah kini ialah Paris Hilton, yang menceritakan pengalaman keganasan emosi dan fizikal di sebuah institusi asrama di Utah dalam dokumentari 2020 dan telah melobi di Washington bagi pihak . Hilton memberi inspirasi kepada orang lain untuk bersuara, tetapi selama dua dekad kebelakangan ini, pertumbuhan rangkaian sosial membolehkan mangsa mencari rakan sekelas dan orang lain yang terpaksa pergi ke institusi serupa.

Kubler berharap dokumentari Netflixnya akan menemui mangsa lain program seperti Ivy Ridge dan memberi inspirasi kepada mereka untuk bersuara mengenai pengalaman mereka. Remaja yang dikategorikan ‘bermasalah’ biasanya dilihat sebagai pembohong dan manipulatif, tetapi dengan siri ini, “mungkin orang akhirnya akan mempercayai kami,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.