(SeaPRwire) –   Ryan sedang mengutak-atik Instagram apabila dia terjumpa akaun yang disahkan yang dia anggap pasti dijalankan oleh seorang selebriti; lelaki muda dalam akaun itu mempamerkan Lamborghini baru, penthouse Florida, dan video beliau mengangkat 225 paun. Beliau memberitahu pengikutnya bahawa dia menjadi kaya dengan menjual panel suria.

Penasaran, Ryan menghantar mesej kepada lelaki itu, yang mendakwa boleh mengajar orang lain kejayaannya; dalam masa 48 jam, Ryan dijemput ke Florida, untuk tinggal secara percuma di salah satu apartmen lelaki itu sementara beliau belajar seni jualan suria.

Dalam masa beberapa hari, dia sudah mengetuk pintu, dalam masa setahun dia telah membuat sekitar RM1.5 juta. Tetapi sesuatu mulai mengganggu Ryan apabila dia mengetuk pintu di kampung-kampung kecil Florida bersama lelaki lain dari luar negeri, tinggal di Airbnb mewah percuma sementara mereka menjual panel suria atas bumbung. Kira-kira 90% daripada apa yang diajarnya untuk dikatakan adalah pembohongan. Dia tidak bekerja secara bersamaan dengan syarikat elektrik. Pinjaman yang diambil oleh pemilik rumah tidak mempunyai kadar faedah yang rendah. Panel suria tidak selalu dipasang oleh pakar yang tahu apa yang mereka lakukan. Ryan, yang berusia 23 tahun ketika itu, akhirnya meletak jawatan dan pulang ke rumah, tetapi dia berkata orang baru datang masuk setiap masa. (Ryan tidak mahu nama sebenarnya digunakan untuk cerita ini kerana dia masih berada dalam jualan dan mahu memasuki Harvard untuk sekolah perniagaan.) “Ini adalah seluruh budaya jualan bro di Instagram,” katanya. “Anda boleh menjana banyak wang.”

Amerika Syarikat dijangka menambah 6.4 gigawatt tenaga suria kecil pada 2022, yang paling banyak dalam setahun tunggal, menurut .

Tetapi tugas meyakinkan rakyat Amerika Syarikat untuk menandatangani panel suria di atas bumbung mereka telah, dalam banyak kes, dirampas oleh orang yang mempunyai sedikit pengetahuan tentang bagaimana tenaga boleh diperbaharui bekerja, dan yang hanya cuba menjana wang sebanyak mungkin sementara keadaan sedang panas. Mereka menyebarkan diri ke seluruh negara, mengetuk pintu, menelefon, dan mempromosikan pemilik rumah mengenai faedah tenaga suria, kadang-kadang mengabaikan senarai Do Not Call atau tanda Tanpa Mengemis. Ramai daripada penjual ini menggunakan taktik mengelirukan untuk menjual sistem suria kepada pemilik rumah – taktik yang mereka pelajari daripada pakar jualan diri yang mengaku – dan kerana mereka adalah kontraktor bebas yang tidak bekerja untuk pemasang suria tertentu, mereka boleh lari daripada ini. Akibatnya, mereka membuat ribuan dolar setiap jualan, dan dalam beberapa kes ratusan ribu dolar setahun, seringkali menargetkan pengguna berusia lanjut dan berpendapatan rendah dengan tawaran jualan mereka.

“Suria adalah titik nol untuk penipuan pengguna sekarang,” kata Andrew Milz, peguam pengguna berpangkalan di Pennsylvania. “Industri ini penuh dengan pelaku buruk yang cuba meletakkan panel suria di atas bumbung sebanyak mungkin secepat mungkin.”


Tiada Halangan untuk Penjual

Akarnya masalah ini: tiada lesen atau latihan yang diperlukan di kebanyakan negeri untuk menjual tenaga suria; anda tidak perlu bekerja untuk syarikat suria tertentu untuk memulakan. Sebaliknya, pemasang menggunakan jaringan pengedar bebas yang bekerja hanya atas komisen. Jaringan “pengedar” ini merundingkan dengan pemasang sesuatu yang dipanggil “garis merah” – secara praktikalnya harga di mana mereka perlu menjual sistem tenaga suria, contohnya, RM2.50 setiap watt. Jika penjual berjaya meyakinkan pemilik rumah untuk membayar jauh lebih tinggi, katakan RM4 setiap watt, mereka menyimpan perbezaannya, yang boleh menjadi beribu-ribu ringgit setiap jualan. Dengan begitu banyak wang yang terlibat, penjual bermotivasi untuk membuat janji besar yang mungkin tidak akan menjadi benar.

“Caranya sistem direka benar-benar menggalakkan tingkah laku buruk,” kata Vikram Aggarwal, CEO EnergySage, pasaran perkhidmatan tenaga suria.

Kebohongan penjual – dan kebanyakannya lelaki – berkisar. Mereka mengatakan anda boleh mendapatkan panel suria percuma daripada kerajaan. (Anda tidak boleh. Ada kredit cukai yang tersedia tetapi ia hanya mengurangkan kira-kira satu pertiga harga panel, dan hanya untuk orang yang mempunyai cukai.) Mereka mengatakan anda boleh menghapuskan bil tenaga anda dan menjadi bebas daripada syarikat kuasa. (Ini tidak mungkin tanpa bateri suria, yang merupakan kos tambahan yang besar: kebanyakan rumah masih akan dihubungkan ke grid elektrik dan dikenakan yuran bulanan.) Mereka mengatakan panel akan dipasang dalam masa beberapa minggu (juga tidak mungkin), bahawa mereka bekerja untuk utiliti tempatan (mungkin tidak) dan bahawa mereka sebenarnya tidak menjual apa-apa tetapi sebaliknya “penasihat tenaga” yang tugasnya melihat bil utiliti pelanggan dan melihat sama ada tenaga suria sesuai untuk rumah mereka (jika “penasihat tenaga” percuma yang anda tidak minta muncul di rumah anda, bersikap curiga).

Budaya “bro” di media sosial kelihatan menggalakkan sebahagian daripada penipuan ini dengan merekrut lelaki muda untuk berbuat apa saja untuk membuat jualan. “Anda tidak perlu berbohong – saya tidak mengatakan ini dengan sebarang cara,” kata Jordan Belfort, Wolf of Wall Street sebenar, yang menjalani 22 bulan penjara kerana penipuan dan jenayah kewangan berkaitan, dalam video di mana beliau duduk di hadapan lelaki minum kaleng Red Bull dan minuman RockStar tenaga, mengajar mereka “Tetapi apa yang anda perlu lakukan adalah mempunyai versi terbaik kebenaran.”

Jumlah wang yang tersedia dalam jualan tenaga suria menarik banyak orang tanpa pengalaman dalam tenaga boleh diperbaharui. “Guru-guru anda berbohong kepada anda, ini adalah cara anda menjadi kaya,” kata salah seorang penjual, di mana beliau mendakwa membuat RM28,000 dalam satu jualan. Satu guru mengatakan orang boleh membuat enam angka dalam empat bulan sahaja, mendapatkan penerbangan percuma ke Dallas, dan apartmen percuma jika mereka datang dan menjual tenaga suria di sana dalam apa yang dipanggil “serbuan jualan”, yang pada dasarnya apabila orang bersebar untuk menjual dalam kawasan tertumpu. Beberapa “serbuan jualan” ini “seperti separuh pertama The Wolf of Wall Street, dengan lawatan ke kelab malam dan penggunaan kokain yang bebas,” kata seorang lelaki, yang diperkerjakan untuk menghasilkan serbuan ini dan yang tidak mahu namanya digunakan kerana syarikat produksinya masih bekerja dengan firma jualan.

Guru-guru dalam talian tidak bercakap banyak mengenai manfaat tenaga boleh diperbaharui; sebaliknya mereka menekankan berapa banyak wang penjual boleh dapatkan. Mereka juga mengiklankan suasana kolej lelaki, di mana komuniti rakan akan menyemangati dan menepuk tinju anda ketika anda menjual tenaga suria – dan melakukan raungan setiap kali anda membuat jualan. Mereka menjemput peserta ke kem latihan, kadang-kadang di kabin atau pondok, di mana sesi boleh berakhir dengan sekumpulan lelaki melompat naik turun dalam berkumpulan sambil berteriak seolah-olah dalam permainan bola sepak. Beberapa pergi sejauh membawa penjual baru ke rumah kumpulan, di mana “mereka berada di neraka kem latihan dan seseorang akan membangunkan mereka pada pukul 8 pagi dan mendorong mereka untuk menjual pintu ke pintu,” kata Clayton Friedman, rakan kongsi firma undang-undang Troutman Pepper, yang menangani aduan dalam industri tenaga suria. “Saya akan menamakannya tingkah laku seakan kultus.”

Tingkah laku itu muncul di medan. Seorang penjual tenaga suria bernama Mark Hudspeth baru-baru ini sedang mengejar maklumat – secara praktikalnya orang yang mungkin berminat membeli tenaga suria – yang dibeli daripada syarikat lain, dan kemudian menerima teks agresif yang menghairankan daripada orang asing: “Anda boleh pergi terus ke neraka, Solar Bro’s sedang mengambil wilayah ini! Ini adalah tanah kita sekarang!”

Mahkamah penuh dengan kes jualan tenaga suria yang salah. Mereka mendakwa bahawa penjual, untuk menipu orang ke dalam kontrak mengikat walaupun rumah mereka tidak sesuai untuk tenaga suria, menghubungi rumah dalam senarai Do Not Call untuk mempromosikan tenaga suria kepada mereka, dan. Kemudian, menurut aduan undang-undang, syarikat tidak menyelesaikan projek tenaga suria dalam jangka masa yang dijanjikan, mengabaikan tarikh akhir daripada utiliti, dan kemudian mengancam pemilik rumah dengan yuran penamatan besar dan saman jika mereka cuba membatalkan jualan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow) 

Masalah ini kelihatan bertambah.