USA. Mardi Gras. New Orleans, Louisiana. 1990.

(SeaPRwire) –   Di New Orleans, seperti di banyak bandar dan kampung lain, pernah menjadi kesalahan bagi lelaki untuk berpakaian sebagai wanita di tempat awam. Tetapi di New Orleans, pengecualian sering dibuat pada hari khas. Semasa Mardi Gras, polis tidak melihat cara dan penonton bersorak jika seseorang memakai pakaian silang.

Secara tradisinya, Mardi Gras diraikan sebagai masa meluahkan diri, terutamanya dalam makanan, minuman, menari, dan perarakan. Peserta bergembira dengan kelebihan untuk menandakan masa sebelum Hari Rabu Abu memulakan puasa dan penyesalan yang diperhatikan semasa tempoh Lent.

Di New Orleans, sebuah bandar bersejarah Katolik, Mardi Gras juga telah menyediakan peluang jarang bagi orang LGBTQ untuk mengekspresikan diri secara bebas. Dengan pakaian sebagai kunci kepada perayaan, perayaan ini mencipta ruang bagi orang untuk melanggar banyak tradisi, termasuk yang berkaitan dengan norma jantina. Melalui abad ke-19 dan jauh ke abad ke-20, memakai pakaian silang semasa Mardi Gras membawa risiko yang kurang dan lebih .

Pada pertengahan 1800-an, golongan elit New Orleans, bekas penempatan jajahan empayar Katolik, mula mengambil trend Eropah untuk bola topeng dan . Lelaki tinggi masyarakat menubuhkan kelab-kelab sosial rahsia yang dipanggil krewes. Pada 1857, Krewe of Comus meluaskan bola pakaian sulit tahunan mereka ke dalam perarakan jalanan malam, membawa spektakel ke jalanan.

Pada tahun yang sama, peraturan bandar cuba mengehadkan perarakan beramai-ramai berpakaian topeng dengan membuatnya menjadi haram “untuk muncul bertopeng atau berpakaian di jalan-jalan, atau di mana-mana tempat awam.” Manakala bandar-bandar di seluruh negara mula melaksanakan undang-undang khusus , polis New Orleans menggunakan peraturan bandar sendiri untuk mengawalatur ekspresi jantina, Dalam kata lain, undang-undang menentang memakai pakaian silang membolehkan negara mengawasi ekspresi jantina orang, mengekalkan norma jantina tradisional dengan menghukum “pakaian tidak senonoh”. Tetapi polis New Orleans memalingkan muka semasa satu masa setahun: perayaan pra-Lent Mardi Gras.

Dikuatkuasakan oleh tradisi ini, penganjuran gay di sekitar Mardi Gras mendapat momentum sebagai masyarakat LGBTQ New Orleans berkembang. Secara kebangsaan, ruang baru tidak seks sama jantina untuk orang menjelajah seksualiti mereka di pangkalan tentera dan kem. Kemudian, kemakmuran ekonomi pasca perang membenarkan orang kurang bergantung kepada keluarga untuk sokongan kewangan dan emosi, yang membawa lebih ramai orang gay menganjur di sekitar identiti LGBTQ mereka bukan 364 hari setahun.

Namun demikian, permusuhan kekal menjadi masalah dan bahaya. Dalam tempoh pasca perang yang ditandai dengan “Scare Lavender”-penindasan yang dicetuskan oleh ketakutan komunisme dan kebimbangan terhadap “pervert seksual”-polis New Orleans mengkriminalisikan tanda-tanda awam budaya gay, contohnya menangkap gay dan lesbian kerana menari bersama atau minum di mana-mana penubuhan yang dianggap “tidak moral.” Pemilik perniagaan tempatan menambah kepada persekitaran diskriminasi dengan menekan pegawai bandar untuk Polis meningkatkan tuduhan terhadap orang LGBTQ, menukar undang-undang menghalang Laluan Bebas, bertujuan untuk melarang orang menghalang pejalan kaki, yang bersosial di luar bar di Bourbon Street. Pembebasan pelajar Tulane University pada 1958 selepas mereka mengaku membunuh seorang lelaki gay berhampiran Bourbon Street menekankan lagi bagaimana sistem kehakiman tidak memberi nilai kepada nyawa gay, walaupun di bandar di mana subbudaya gay mula berkembang.

Walaupun semua itu-dan dalam banyak cara sebagai tindak balas kepadanya-1950-an juga menandakan pengenalan bola Mardi Gras gay yang akan menjadi tumpuan kalendar sosial di New Orleans. Sebenarnya, ia adalah 1958, tahun yang sama dengan pembebasan Tulane, apabila Krewe of Yuga pertama kali menandakan permulaan .

Seperti krewes bandar yang sah, Krewe of Yuga terutamanya dijalankan oleh lelaki putih elit. Dan bola palsu mereka secara besar-besaran mematuhi struktur bola Mardi Gras lama. Perbezaannya adalah bahawa ahli Yuga menggunakan kempen untuk mempersendakan-dan memperolok-tradisi elit lurus mewakili kerabat diraja Eropah. Sebagai contoh, Krewe of Yuga mencipta peranan “debutantes, wanita muda bangsawan yang secara rasmi diperkenalkan kepada masyarakat apabila mereka mencapai umur. Dan sementara peranan raja adalah penting untuk bola lama, Krewe of Yuga menekankan penyajian ratu, yang memberikan cara untuk menambah lagi persembahan pakaian silang ke bola sambil juga memberi penghormatan kepada perkataan bahasa kasar “ratu”, istilah sayang di kalangan lelaki gay.

Apabila bola pakaian silang Krewe of Yuga , ratu menjadi pusat acara. Ratu Yuga Pertama melangkah keluar dalam gaun berselubung berkilauan emas apabila orang ramai menjerit pada tengah malam: “Semua menghormati Ratu Yuga Pertama, Yuga Regina yang hebat!” Ratu bola kadang-kadang berpakaian dengan tema sejarah untuk difikirkan, seperti kes di bola Yuga kelima, di mana Ratu Yuga memakai pakaian Mary, Ratu Scotland berkilauan untuk acara itu. Ialah pakaian ratu, sering dihiasi dengan penentangan berbulu kewanitaan terhadap norma lelaki, yang sentiasa mencuri tontonan.

Bola Yuga lari daripada gangguan polis selama lima tahun, sehingga serbuan terkenal Daripada mendapat perlindungan di bawah selubung Mardi Gras, aduan tempatan merangsang serbuan polis ke dan membawa kepada hampir 100 tangkapan. Serbuan itu menunjukkan had-had yang rapuh bagi penerimaan polis dan kerajaan bandar terhadap budaya LGBTQ. Krewe of Yuga dibubarkan pada tahun itu. Ia menghasilkan, bagaimanapun, pada awal 1960-an, semua yang mengambil alih mantel bola Yuga, menjadikan ratu titik fokus bola.

Krewes baru ini juga membawa pakaian bola ke luar, ke jalan-jalan. Pada 1963, apabila pemilik perniagaan di bahagian gay Bourbon Street memutuskan untuk menganjurkan pertandingan kostum Mardi Gras, sesetengah pesaing bersaing dalam pakaian bola pakaian silang mereka. Pertandingan itu menyatukan lelaki gay dari krewes dan tradisi bola serta mereka yang tidak menjadi ahli krewes, mengubah pertandingan kostum ke dalam acara sosial menyeluruh menggabungkan perayaan ekspresi gay.

Pada 1966, Krewe of Petronius, pengganti Yuga, dengan cerdik memperoleh piagam negeri memberikan perlindungan undang-undang dan menjadikannya krewe gay rasmi pertama. Walau bagaimanapun, piagam negeri juga meredakan beberapa aspek yang lebih ceria dan queer tradisi ini. Kemudian menghadiri bola dikehendaki memakai pakaian formal dan selaras dengan konvensyen jantina yang ditulis ke dalam undang-undang. Tiada pakaian silang untuk tetamu; hanya ahli krewe boleh mengadakan perarakan di pentas dalam tableaux berkilauan. Tindak balas kepada had ini adalah untuk pergi lebih besar di pentas. Pada tahun itu, Wizard of Oz menjadi tema bola Petronius, dan John Casper Dodt III, yang telah melarikan diri daripada serbuan Yuga 1962, memerintah kini sebagai Ratu Petronius VI, menakjubkan penonton dalam pakaian penari pantai hijau berkilauan dan hak tinggi, dan memakai replika mini Emerald City yang menakjubkan di kepala berbulu.

Barisan krewe gay berkembang pada 1980-an, termasuk krewe wanita, dan krewe Hitam (dibentuk dalam perlawanan kepada ). Melalui dasawarsa itu, krewes menjadi tapak pengumpulan dana dan sokongan masyarakat semasa krisis AIDS. Malangnya, wabak itu mengambil korban ke atas bola, dan keunggulan krewe gay di New Orleans menurun. Tetapi beberapa krewe gay terus hidup sehingga hari ini, seperti Krewe of Petronius, yang masih mengadakan bola tahunan dan terus .

Mardi Gras adalah sebahagian yang tidak dapat dipisahkan daripada sejarah LGBTQ di New Orleans, dan masyarakat adalah benang kaya dalam kain perayaan yang menarik lebih satu juta orang ke Big Easy setiap musim sejuk. Walaupun diskriminasi terhadap masyarakat LGBTQ masih wujud, ketegasan berkilau untuk mencabar status quo mencipta ukuran penerimaan sosial dan menyediakan ruang ekspresi awam bagi orang LGBTQ tidak seperti 364 hari setahun.

Lily Lucas Hodges adalah sejarawan yang mengajar kursus tentang Amerika LGBTQ dan wabak AIDS di Universiti Chapman.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Dibuat oleh Sejarah membawa pembaca di luar berita dengan artikel ditulis dan disunting oleh sejarawan profesional. .