(SeaPRwire) –   Ini adalah adegan yang Donald Trump mahu. Selepas memenangi pusingan pertama dalam caucus Iowa, bekas Presiden itu menaiki pentas yang dihiasi dengan bendera Amerika Syarikat. Beliau baru sahaja mengalahkan pesaing utamanya, Gabenor Florida Ron DeSantis dan bekas Gabenor South Carolina Nikki Haley. Sebelum berucap, beliau berhenti seketika untuk menikmati tepukan orang ramai. “Saya ingin mengucapkan tahniah kepada Ron dan Nikki kerana menikmati masa bersama,” kata Trump. “Kami semua sedang menikmati masa.”

Menjelang malam Selasa, kemenangan itu hampir dipastikan. Trump telah menjadi tokoh yang dominan dalam medan GOP 2024 sehingga kita mudah lupa betapa ragu-ragu prospeknya pada awal kempen. Beliau melancarkan cabaran ketiga untuk Rumah Putih pada Nov. 2022, hanya beberapa hari selepas Republikan menerima tamparan dalam pilihan raya pertengahan penggal—pilihan raya kebangsaan ketiga berturut-turut di mana bekas Presiden itu menjadi beban kepada partinya. Calon-calon yang dipilih Trump, yang mengambil sikap bahawa pilihan raya 2020 dicuri, kalah dalam pertandingan penting di seluruh negara. Ramai Republikan menganggapnya sebagai isyarat bahawa pengundi Amerika sudah muak dengan Trump. Keraguan itu semakin meningkat dengan ucapan pelancaran kempen yang kurang memuaskan dan penuh keluhan di Mar-a-Lago. Untuk seketika, Trump kelihatan seperti kuasa yang sudah habis.

Lima belas bulan kemudian, bekas Presiden itu kini berada dalam kedudukan yang menguasai untuk memperoleh penamaan Republikan ketiga dalam tempoh lapan tahun. Tiada apa yang dapat menghalangnya—sama ada 91 pertuduhan jenayah berat dalam empat kes jenayah berasingan; sama ada keputusan juri yang mendapatinya bersalah kerana serangan seksual dalam kes sivil, atau siasatan berterusan terhadapnya; sama ada noda menghantar beramai-ramai penyokongnya yang menyerang Kongres AS dengan keganasan; sama ada retorik kempen terkini yang semakin ekstrem dan berbahaya.

Mana-mana daripada perkara ini mungkin mengakhiri kerjaya politik orang lain. Bukan Trump. FiveThirtyEight menunjukkan 63% Republikan di seluruh negara menyokongnya. Walaupun tinjauan pendapat mengenai pilihan raya umum pada peringkat awal tidak banyak nilai ramalan, beliau mendahului dalam tinjauan kebangsaan dan negeri-negeri penting lawan Presiden Joe Biden berbanding dahulu pada 2020.

Walaupun ditolak kritiknya, kempen 2024 Trump ditandai beberapa langkah bijak yang membantunya menentang hukum graviti politik. Para pakar mencemooh keputusannya melancarkan kempen awal, tetapi hanya mengadakan jadual ringan, tetapi ia berfungsi sebagai isyarat amaran kepada pesaing potensi. Sebelum musim pilihan raya sepenuhnya bermula, beliau mengeksploitasi kawalan Republikan Kebangsaan—ketuanya, Ronna McDaniel, berada di kemudi sejak 2017—dan parti negeri GOP untuk menyusun jadual pilihan raya yang menguntungkan. Sebagai contoh, Parti Republikan Nevada, dipenuhi penyokong Trump, menukar kepada caucus berbanding pilihan raya tradisional, yang menguntungkan Trump. Ia juga mengehadkan aktiviti super PAC, langkah yang dirancang untuk menyusahkan DeSantis, yang banyak bergantung kepada dana.

Ia adalah sebahagian daripada usaha tidak berhenti untuk mengurangkan momentum calon yang kebanyakan pemerhati lihat sebagai pesaing paling berdaya saing Trump sebelum gabenor Florida itu memasuki medan. Ketika itu, Trump sudah mengurangkan DeSantis kepada karikatur—memberinya nama samaran “Ron DeSanctimonious,” mempersendakan kesilapan kempennya, melepaskan tentera pengikut untuk mengecam DeSantis, dan menggagalkan sokongan ahli-ahli perwakilan negerinya. Serangan itu menghalang usaha DeSantis untuk mempromosikan dirinya sebagai konservatif berkesan yang boleh melaksanakan agenda MAGA tanpa kekacauan dan ketidakcekapan yang menyertainya Trump.

Bekas Presiden itu juga mencari cara untuk menukarkan limpahan masalah undang-undang menjadi kelebihan politik. Seorang politikus dengan kemampuan unik untuk membuat segala-galanya tentang dirinya berjaya merangka persoalan undang-undang yang dikenakan kepadanya—untuk semua perkara daripada menyimpan rahsia keselamatan negara dan menghalang usaha kerajaan untuk mendapatkannya semula kepada bersekongkol untuk menghalang pemindahan kuasa yang aman—sebagai serangan ke atas penyokongnya. Trump menggunakan masalah undang-undangnya sebagai kad pengenalan bagi mereka yang merasa cara hidup mereka terancam. “Saya adalah pembalasan anda,” katanya kepada perhimpunan aktivis konservatif pada Mac. Kerajaan datang menyerangnya, katanya, kerana beliau pejuang bagi mereka. Setiap pertuduhan selanjutnya mendorong parti untuk semakin menyokongnya.

Kejayaannya juga sebahagiannya kerana nasib baik. Trump mendapat manfaat daripada Pejabat Peguam Daerah Manhattan mendakwa kes jenayah pertama terhadapnya, yang mendakwa Trump memalsukan rekod kewangan untuk menyembunyikan bayaran senyap kepada Stormy Daniels semasa kempen 2016. Ia adalah kes terlemah terhadap Trump, dan bagi kebanyakan orang, ia sudah berita lama. Trump menggambarkan pertuduhan itu sebagai bermotifkan politik. Dakwaan itu—disokong oleh pesaing utamanya—merangka persepsi awam terhadap pertuduhan lebih serius akan datang. Trump menjadikan pendakwaan jenayah sebagai sebahagian daripada kes untuk jawatan tertinggi negara. Dengan setiap pertuduhan, beliau mengumpulkan berjuta-juta dolar dan meningkat dalam tinjauan pendapat. Kempennya menjual t-shirt dan barangan lain yang menampilkan gambar mugshotnya.

Pesanya juga membantu beliau. Beliau mendapat sokongan daripada medan yang terlalu takut atau berhati-hati untuk menyerang kelemahannya. Malah dua pesaing utama, DeSantis dan Haley, kekal hormat ketika mereka cuba merebut penamaan daripada cengkamannya. “Beliau adalah presiden yang betul untuk masa yang betul,” kata Haley. Hanya Chris Christie, yang menarik diri minggu lalu, menganggap Trump sebagai ancaman kepada demokrasi Amerika.

Setakat ini, perlumbaan itu adalah pantulan bagaimana Trump meremodel GOP mengikut cita-citanya. Republikan berambisi dengan mata pada masa depan berhati-hati untuk menyerang Trump secara terus, takut mereka terjejas sokongan pangkalannya. Melalui kekuatan kehendak dan otot pengaruhnya dalam kalangan konservatif gerakan, beliau menukarkan parti politik tertua Amerika Syarikat menjadi kultus peribadi.

Tiada ini bermakna Trump akan menang pilihan raya presiden, atau bahkan gaya politik penuh semangatnya akan membantu dalam 10 bulan akan datang. Pilihan raya presiden AS terkenal sukar diramal dan Trump mempunyai liabiliti politik yang besar. Beberapa tahun kebelakangan ini, tinjauan menunjukkan hampir separuh rakyat Amerika menganggapnya antara presiden terburuk. Beliau menghadapi bahaya undang-undang besar dalam empat bidang kuasa dan mungkin perlu lebih banyak masa di mahkamah berbanding medan kempen tahun ini. Jutaan rakyat Amerika tidak suka kenangan tentang tempoh pertamanya, imej beramai-ramai berpakaian MAGA menyerbu Capitol. Pada November, beliau perlu memenangi hati pengundi meragukan—tidak seperti orang setia yang berdepan suhu bawah sifar untuk membantunya meraih kemenangan besar Isnin malam.

“Dia akan melaksanakan segala yang dikatakannya,” kata Tammy Hechart, ejen hartanah berusia 52 tahun dari Ankeny, Iowa. “Dia akan memperbaiki tembok. Dia akan memperbaiki ekonomi. Semuanya akan hebat.” Yang lain panggil kemenangannya sebagai pembelaan untuk Trump dan gerakan MAGA. “Ia terasa lebih manis kerana orang fikir mereka boleh guna mahkamah untuk menang pilihan raya,” kata Natalie Blasingame, guru bersara dari Texas yang datang jauh-jauh ke Iowa untuk melihat Trump, menggemakan dakwaannya tanpa asas bahawa pertuduhan terhadapnya direka untuk merosakkan aspirasi politiknya.

Kekalahan besar membuat sukar untuk melihat di mana dan bagaimana pesaingnya mampu mengalahkannya. “Bagaimana mereka mampu mengukirnya?” soal Kari Lake, calon Senat Republikan Arizona. “Siapa?”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.