Donald Trump Holds Get Out The Vote Rally

(SeaPRwire) –   Super Selasa mengesahkan apa yang kelihatan jelas selama berbulan-bulan: Pilihan raya presiden peringkat Republikan hampir tamat. Dengan siri kemenangan mengejutkan, Donald Trump secara berkesan telah mengesahkan pencalonan. Sebelum semua undian ditutup, Associated Press telah mengisytiharkan kebanyakan daripada 15 negeri menyokongnya.

Walaupun ia akan mengambil masa sekurang-kurangnya seminggu lagi bagi Trump untuk secara rasmi mengambil alih gelaran calon presiden Republikan yang dianggap, kenaikannya sudah dipastikan. Yang tinggal ialah bagi pesaing terakhirnya, bekas Gabenor South Carolina Nikki Haley, untuk mengakhiri kempennya; bagi baki parti untuk berpihak di belakangnya; dan bagi operasi Trump untuk bergabung tenaga dengan Jawatankuasa Kebangsaan Republikan, satu proses yang sudah berjalan dengan lancar.

“Mereka memanggilnya Super Selasa kerana satu sebab,” kata Trump kepada kumpulan penyokong di Mar-a-Lago. “Ini besar.”

Kemenangan Trump mendapatkannya satu lagi langkah mendekati pemulihan kepresidenan dan mengejar dasar agenda drakonik yang belum pernah dilihat negara ini. Beliau akan menangkap dan mengusir berjuta-juta pendatang tanpa izin; menguatkuasakan semula larangannya terhadap negara majoriti Muslim; membersihkan pentadbiran persekutuan daripada pegawai awam dan menggantikannya dengan penyokong setia MAGA; memaksa orang Amerika tanpa rumah keluar jalanan dan ke khemah bandar; dan mengambil alih Kementerian Keadilan untuk membalas dendam terhadap musuh politiknya.

Ia juga mendapatkannya lebih dekat untuk menghancurkan dua daripada ; sebagai Presiden, beliau boleh menutup kes jenayahnya terhadapnya, satu atas tuduhan campur tangan pilihan raya dan satu lagi atas pengendalian rahsia negara.

Apabila Trump meninggalkan jawatan pada Januari 2021, selepas melepaskan gerombolan ke Capitol AS, tiada yang meramalkan beliau akan menjayakan kemenangan sepihak tiga tahun kemudian, dalam salah satu pilihan raya terbuka paling kurang persaingan sejarah Amerika Syarikat. Tetapi Trump dan sekutunya meramalkan. Mereka mempunyai rancangan, daripada awal, untuk melumpuhkan pengkhianat GOP dan menakut-nakutkan pesaing berpotensi.

Kejayaan mereka tidak mustahil. Apabila Trump melancarkan kempennya pada November 2022, beliau berada di bawah awan gelap. Republikan baru sahaja mengalami kitaran pertengahan yang kecewa, dengan banyak calon pilihan mereka kalah dalam perlumbaan penting di seluruh negara. Ketua parti itu sendiri melihatnya sebagai isyarat untuk bergerak maju daripada bekas Presiden. Tiada seorang ahli Kongres hadir ke pelancaran kempen Trump di Mar-a-Lago.

Prioriti utama Trump ialah melumpuhkan lelaki yang kebanyakan menjangkakan ancaman terbesar dalam parti: Gabenor Florida Ron DeSantis, yang baru sahaja memenangi pilihan raya semula dengan majoriti besar. Trump dengan cepat memulakan kerja – menghina beliau dengan nama samaran seperti “Ron Daging” dan “Tiny D”; melancarkan briged pengutuk dalam talian untuk mempersendakan kesilapan kempennya; dan mengumpul sokongan daripada perwakilan negerinya. Serangan itu bukan sahaja menghalang DeSantis daripada menawarkan dirinya sebagai versi Trump yang lebih berkemampuan. Ia menghantar mesej kepada pesaing berpotensi: bersedialah menghadapi kemarahan memusnahkan kerjaya penyokong MAGA.

Kemudian datangnya pertuduhan jenayah. Trump mendapati cara untuk menguntungkan daripada masalah undang-undangnya dengan menjadikan pendakwaannya serangan terhadap penyokongnya. Langkah itu membolehkan beliau naik dalam polling dan mengumpul jutaan dengan setiap tuduhan baru. Pada masa yang sama, beliau dengan cerdik menggunakan kesulitannya untuk mengunci lawan-lawan GOP dengan Catch-22: Jika mereka mendakwa beliau tidak boleh memenangi Putih jika kerana masalah undang-undang, beliau menggambarkan mereka sebagai sebahagian daripada konspirasi untuk merosakkan kempennya. Walau bagaimanapun jika mereka mempertahankannya, sebagaimana kebanyakan mereka lakukan, mereka hanya menguatkan dan mengesahkan hujah pusatnya dengan pengundi Republikan.

Selepas itu, Trump tidak perlu bersusah payah lagi. Beliau berhadapan dengan medan lawan yang lemah yang terlalu takut untuk menyerang kelemahan terbesarnya. Apabila Trump melepasi setiap debat pilihan raya, beliaa membuat acara itu kelihatan seolah-olah hanya uji bakat untuk menjadi rakan kongsi tiketnya. Ini mencipta aura ketakterkalahan dan ketakterelakan di sekeliling Trump, membawa kepada sokongan pemimpin parti seperti Senator Steve Daines dari Montana, yang mengetuai sayap pengumpulan dana Senat GOP, dan Speaker Dewan Rakyat Mike Johnson.

Menjelang masa Haley menanggalkan sarung tangan, beliau sudah hilang Iowa dan New Hampshire dan kelihatan lebih seperti misi anti-Trump simbolik daripada kempen presiden yang serius. Tetapi sebagai beliau kekal berani dalam perlumbaan, beliau menghadapi keganasan penyokong Amerika Pertama. Menggunakan buku helah serupa yang digunakan terhadap DeSantis, Trump dan sekutunya melabelkan beliau sebagai pengganas neocon – walaupun pengalaman dasar luar utamanya ialah menjadi wakilnya di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu – dan berusaha untuk mempermalukannya. Di negeri asalnya South Carolina, Trump memenangi pilihan raya dengan 20 mata. Selepas memenangi perlumbaan pilihan raya pertamanya di Washington, D.C., kempen Trump memanggilnya “ratu Lumpur”.

Kemenangan kecil Haley datang ketika Trump sudah memberi isyarat ke arah pilihan raya umum. Beliau mencadangkan pembaikan RNC, melantik penyokong setia baru untuk memimpin organisasi itu, termasuk menantunya Lara Trump dan penasihat kanan Chris LaCivita. Minggu lepas, beliau dan Biden melawat bandar sempadan berbeza di Texas pada masa yang sama, mencipta momen pecah skrin jarang yang membayangkan pertandingan akan datang.

Trump tidak boleh memenangi pencalonan secara matematik pada Selasa; beliau memerlukan 1,215 delegasi, dan kurang daripada itu yang telah diperuntukkan sehingga kini. Tarikh terawal beliau boleh melepasi ambang itu ialah pada 12 Mac, apabila Georgia, Hawaii, Mississippi dan Washington akan mengundi. Walaupun Haley baru-baru ini mencadangkan beliau akan kekal dalam perlumbaan selepas Super Selasa, tiada jalan maju. Dan tidak jelas sama ada beliau akan bekerja untuk menyatukan penyokongnya di sekeliling Trump. Pada hujung minggu, beliau kelihatan menarik balik untuk menyokong calon akhir.

Tiada yang kelihatan menjadi fokus Trump pada malam Selasa. Atau sekurang-kurangnya, beliau tidak menunjukkannya. Ucapan kemenangannya lebih tertumpu kepada lelaki terakhir berdiri di jalan kekuasaannya. “Kita akan mengambil semula negara kita,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.