Flight display schedule in the International airport

(SeaPRwire) –

Harap anda telah mendengar nasihat pakar dan membuat tempahan perjalanan akhir tahun anda lebih awal daripada tahun lepas. Tetapi tidak kira berapa baik anda telah mengambil langkah awal untuk rancangan cuti anda, jika anda salah satu daripada yang mengatakan mereka akan berpergian pada bila-bila masa antara minggu akhir November hingga Januari, terdapat kemungkinan besar anda akan mengalami gangguan musim ini.

Hampir suku (24%) penerbangan dari lapangan terbang AS telah menghadapi kelewatan sehingga kini pada tahun ini —meningkat daripada 19% pada 2021. Ini bermakna terdapat peluang lebih daripada 1 daripada 5 penerbangan anda tidak akan berlepas tepat pada masanya. Ribut musim sejuk dan isu teknologi yang telah mengganggu operasi untuk Southwest Airlines Co. pada Disember 2022 dengan mudahnya boleh mempengaruhi pengendali penerbangan yang berbeza musim ini, kata Mike Arnot, seorang pakar industri penerbangan dan jurucakap untuk syarikat data penerbangan Cirium.

Namun, syarikat penerbangan AS lebih bersedia untuk cabaran operasi musim ini, menurut pakar di Cirium dan platform tempahan perjalanan Hopper. “Musim cuti tahun lepas, syarikat penerbangan cuba menjalankan banyak kapasiti untuk menangkap permintaan cuti, tetapi mereka berada dalam tekanan kerana mendapatkan tenaga kerja adalah mencabar,” kata Hayley Berg, ketua ekonomi di Hopper, menambah bahawa kekurangan pekerja itu kini telah diselesaikan. Walau bagaimanapun, langkah terbaik anda adalah sentiasa berwaspada dan menggunakan semua alat terkini untuk menghadapi potensi gangguan.

Pra-tempah Pengangkutan ke Lapangan Terbang

Pertimbangkan bahawa syarikat perkongsian teksi kemungkinan besar akan menghadapi permintaan puncak semasa tempoh cuti. Dengan keramaian lebih besar di jalan raya, masa perjalanan untuk tiba di lapangan terbang juga boleh meningkat.

Awal tahun ini, Uber Technologies Inc. membuka tempahan pengangkutan sehingga 90 hari ke depan, satu peningkatan daripada jangka masa 30 hari biasa yang tersedia di Lyft. Ini memastikan pemandu akan ditugaskan untuk membawa anda ke lapangan terbang tepat pada masanya, berbanding meninggalkannya kepada ketidakpastian, dan anda boleh mengunci harga yang ditunjukkan.

Lyft mengambil langkah selanjutnya musim cuti ini. Bermula pada 9 Nov anda boleh mengharapkan “jaminan” untuk pengangkutan yang dipesan di kebanyakan pasaran utama. Ini menjamin pemandu akan tiba dalam masa 10 minit dari masa pungutan pilihan anda. Sekiranya pemandu gagal hadir dalam tempoh 10 minit, anda akan menerima kredit Lyft bernilai USD20. Ini meningkat kepada USD50 sekiranya anda tidak dipasangkan dengan pemandu dalam masa 10 minit selepas masa pungutan yang ditetapkan. Jika anda terpaksa menggunakan perkhidmatan lain—katakanlah teksi atau Uber—Lyft menyatakan mereka akan memberi kredit pengguna lagi USD50, untuk pembayaran maksimum sebanyak USD100.

Tahu Lapangan Terbang Paling Terjejas

Hopper meramalkan lapangan terbang AS berikut akan mengalami bahagian terbesar gangguan perjalanan musim sejuk tahun ini. Senarai ini berdasarkan data kelewatan dan pembatalan penerbangan dari tiga bulan lepas, serta dua minggu terakhir Disember 2022: asasnya prestasi lapangan terbang musim cuti tahun lepas ditambah rekod terkini. Berikut adalah yang dijangka kalah, mengikut turutan menurun.

10. Dallas Love Field (DAL)

9. Dallas Fort-Worth (DFW)

8. Baltimore (BWI)

7. Fort Lauderdale (FLL)

6. New York City (JFK)

5. Newark, New Jersey (EWR)

4. Chicago Midway (MDW)

3. Las Vegas (LAS)

2. Orlando (MCO)

1. Denver (DEN)

Elakkan Hari Perjalanan Paling Sibuk

Ahad, 26 Nov akan menjadi hari perjalanan paling sibuk tahun ini di AS, menurut Cirium, berdasarkan jumlah penumpang terbang (hampir 3.1 juta) dan penerbangan yang dijadualkan (lebih daripada 22,00). Hari-hari lain yang Cirium lihat sebagai sangat sibuk semasa musim cuti: 21, 22, 28 dan 29 Dis, dan 2 dan 7 Jan.

Selain tiba lebih awal daripada yang diperlukan dan membawa sedikit kesabaran, anda boleh memasukkan hari simpanan, supaya sebarang acara khas atau hari perayaan tidak terlepas.

Jika anda memandu untuk melawat keluarga pada Hari Kebangsaan, tahu bahawa hari kemuncak lalu lintas minggu itu ialah Selasa dan Rabu, kira-kira pukul 4 petang hingga 5 petang, mengikut data Peta Google yang memeriksa corak lalu lintas di lebih 20 bandar besar di seluruh AS semasa tempoh yang sama tahun lepas. Langkah terbaik anda, kata syarikat itu, ialah memandu pada Isnin atau Selasa pukul 8 malam mengikut waktu tempatan.

Sediakan Rancangan Cadangan

Sekiranya kelewatan penerbangan menimpa dan anda berada dalam jarak yang agak dekat dengan destinasi akhir, rancang cara alternatif untuk tiba di sana. Syarikat perkhidmatan kereta mewah berpusat di Berlin, , contohnya, melancarkan laluan bandar ke bandar di AS pada Mei 2023. Kadar bermula pada USD150 satu hala, dengan rangkaian laluan yang diperluaskan kini termasuk New York ke Baltimore, Los Angeles ke San Diego, Denver ke Aspen dan Dallas ke Austin. Jangkakan untuk bergerak dalam Cadillac Escalade, atau Mercedes-Benz E-Class atau S-Class, antara model mewah yang serupa.

“Kami meningkatkan jarak yang kami layani di semakin banyak bandar, menggantikan perkara seperti penerbangan jarak pendek, yang sangat tidak selesa, sangat tidak mampan, penuh tekanan dan kelewatan,” kata Jens Wohltorf, ketua eksekutif dan pengasas Blacklane. Anda boleh mempra-tempah perjalanan bandar ke bandar anda melalui aplikasi atau laman web syarikat itu, sehingga satu jam sebelum pungutan.

Sekiranya anda terperangkap semalaman bersama beribu-ribu penumpang lain, elakkan dorongan untuk membuat tempahan di hotel lapangan terbang terdekat, yang cenderung untuk penuh dengan cepat dan mungkin menaikkan harga apabila ribut besar menghantar gelombang penumpang ke dalam krisis serentak. Satu penyelesaian lebih menyenangkan adalah membuat tempahan di hotel bandar—aplikasi seperti Hopper, Kayak atau HotelTonight akan menonjolkan tawaran yang kebanyakan penumpang terperangkap lain tidak akan cepat menangkap. Anda juga akan menjimatkan diri daripada kesusahan mengantri daftar masuk panjang di hotel lapangan terbang.

Akhirnya, ingat untuk membeli perlindungan insurans perjalanan yang mencukupi. Sehingga kini kira-kira 25% daripada semua tuntutan insurans perjalanan adalah untuk kelewatan, kata Steven Benna, pengurus pemasaran di laman perbandingan insurans Florida-berasal , yang konsisten dengan 2022. Sekiranya anda terlewat sekurang-kurangnya tiga jam, kebanyakan pemegang polisi boleh mengharapkan pembayaran purata melebihi USD485 untuk perbelanjaan luar, ditambah perlindungan tambahan untuk sambungan yang terlepas.

Penangguhan tidak akan membayar di sini: Sekiranya ribut musim sejuk diumumkan seminggu sebelum perjalanan anda bermula dan anda telah menunggu untuk membeli insurans, anda boleh mengharapkan untuk ditolak perlindungan apabila ribut itu mengganggu perjalanan anda.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)