(SeaPRwire) –   Sistem imun anda mungkin semakin bijak setiap kali anda berhadapan dengan COVID-19, menurut kajian baru. Selepas mendapatkan vaksinasi dan dijangkiti, sistem imun menjana pertahanan yang lebih meluas terhadap virus, termasuk terhadap varian baharu.

Dalam satu , penyelidik di Korea Selatan membandingkan sel-sel imun di makmal dari orang dengan pelbagai sejarah vaksinasi dan jangkitan sepanjang gelombang Omicron yang bermula pada akhir 2021 dengan BA.1. Orang yang divaksinasi dengan siri asal Pfizer-BioNTech dan kemudian dijangkiti dengan mana-mana varian Omicron menunjukkan tahap sel ingatan imun – yang dipanggil sel T – yang mempertahankan tidak sahaja terhadap varian yang menyebabkan jangkitan, tetapi juga yang berkaitan dalam keluarga Omicron yang muncul kemudian. Sebagai contoh, orang yang divaksinasi dengan tiga dos vaksin asal COVID-19 dan kemudian dijangkiti dengan varian BA.2 menjana sel T yang boleh menargetkan bukan sahaja BA.2 tetapi juga BA.4/5 dan XBB virus, yang tidak muncul sehingga kemudian.

“Ini adalah bukti penyesuaian silang antara virus dan manusia secara keseluruhan,” kata Dr. Eui-Cheol Shin, profesor di Korea Advanced Institute of Science and Technology dan penulis kanan kertas itu. “Ia juga bermakna kita sedang menuju era endemik untuk COVID-19.”

Shin dan pasukannya mendapati bahawa sel-sel T – yang lebih tahan lama daripada antibodi dan direka untuk mengekalkan ingatan virus yang dihadapi – dijana terhadap varian Omicron mengenali bahagian virus yang kekal dipelihara, berbanding bahagian yang berubah di kalangan varian yang berbeza. Ini, sebahagiannya, membantu orang tidak menjadi begitu sakit akibat jangkitan semula.

Fakta bahawa sistem imun mampu berpusat kepada bahagian konsisten virus ini mungkin merupakan tanda yang menggalakkan bahawa virus itu berevolusi dengan cara untuk bersama-sama hidup dengan manusia, kata Shin. Terdapat preseden untuk virus menjadi endemik dengan cara ini, kerana beberapa koronavirus yang bermula sebagai maut kini menyebabkan sejuk biasa.

Beliau dan pasukannya juga mendapati tanda-tanda yang menggalakkan bahawa sistem imun mungkin mendapat kelebihan ke atas virus. Selepas anda mendapat vaksin untuk mana-mana virus, sel imun cenderung mencari versi virus itu dan lebih lambat menjana pertahanan terhadap varian yang berbeza, membuatkan lebih mudah bagi versi masa depan virus untuk meloloskan diri daripada pengesanan. Penyelidik fikir vaksin COVID-19 akan mengalami nasib yang sama. Orang divaksin dengan dua dos asal dan dos peningkatan vaksin yang menyasarkan virus asal, contohnya, dijangka menjana tindak balas sel T yang lebih lemah terhadap varian masa depan.

Tetapi Shin dan pasukannya mendapati bahawa orang divaksin dengan dos asal yang kemudian dijangkiti dengan BA.2 masih menjana tindak balas sel T yang kuat.

Kajian itu hanya merangkumi data sehingga gelombang . Tetapi Shin mengatakan beliau mengharapkan vaksin terkini, yang menyasarkan XBB, kemungkinan akan memberikan perlindungan yang serupa terhadap varian terbaru XBB dan .

Jangkitan semula tidak sepenuhnya tidak berbahaya. Kajian lain menunjukkan bahawa beberapa kali berhadapan dengan virus mungkin meningkatkan dalam bentuk , yang kekal sukar untuk mendiagnosis dan merawat.

Namun, penemuan ini menunjukkan bahawa sistem imun sedang berevolusi untuk melanda sebahagian daripada kesan lebih teruk jangkitan COVID-19 – sekurang-kurangnya dalam keluarga virus Omicron. Tidak jelas sama ada dan bila SARS-CoV-2 mungkin membuat lompatan genetik besar yang melepasi Omicron, tetapi untuk masa kini, gabungan vaksin dan jangkitan semula secara semulajadi sedang mencipta imuniti hibrid yang kelihatan mengekalkan virus di bawah kawalan untuk orang divaksin.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.