The New York Stock Exchange Following News Of Federal Reserve March Cut Unlikely

(SeaPRwire) –   Pada tahun 1855, apabila Stephen Duncan, pemilik hamba terbesar di Amerika Syarikat, memperoleh keuntungan besar daripada ladang kapasnya yang tersebar di seluruh Mississippi, beliau menyuruh bankernya untuk menghantar hasil tanaman ke Utara, menjual kapas untuk mendapatkan wang tunai, dan melabur hasilnya ke dalam saham-saham korporat Utara, sambil membeli hartanah berharga di Manhattan. Beliau telah membuat pelaburan sedemikian selama hampir 30 tahun. Duncan, yang memegang hak milik terhadap sebanyak 2,200 orang Afrika Amerika, termasuk beratus-ratus kanak-kanak, meninggal dunia selepas Perang Saudara sebagai seorang lelaki kaya, hartanya yang tercela itu masih utuh, diserahkan kepada warisnya.

Banker Duncan ialah Charles P. Leverich, Naib Presiden Bank of New York, seorang tokoh Wall Street. Sebenarnya, Leverich merupakan orang yang menguruskan kekayaan mewah pemilik hamba terkemuka Mississippi yang lain, memastikan bahawa kekayaan besar mereka – hasil penjualan hamba yang dicuci ke dalam syiling dan mata wang – kekal lama selepas perang, sehingga abad ke-20.

Sebagai seorang penyelidik tentang peranan Wall Street dalam pembiayaan perhambaan, saya menghabiskan tiga tahun terakhir untuk mengesan bahawa terdapat ratusan bankir New York dan Boston seperti ini, tidak lupa juga para tokoh perindustrian dan pengarah korporat – lelaki Utara yang bekerjasama rapat dengan keluarga pemilik hamba Selatan, mengkristalkan sejarah penting: berbeza dengan kepercayaan umum, kekayaan perhambaan tidak lenyap selepas Perang Saudara, terbakar dalam api konflik; ia kekal dalam bentuk kekayaan peribadi dan awam, dalam bentuk kekayaan institusi. Kekayaan yang dinikmati banyak syarikat dan bank hari ini datangnya secara langsung daripada kekayaan curi ini. Oleh itu, syarikat-syarikat, termasuk banyak bank terkemuka negara kita, mempunyai tanggungjawab penting untuk tidak sahaja mengakui sejarah ini – sesuatu yang kebanyakan syarikat belum lakukan – tetapi juga menyatakan cara-cara bermakna untuk menangani luka-luka ini melalui penyelesaian kepada masyarakat Afrika Amerika.

Banyak mitos yang merosakkan sejarah perhambaan Amerika, salah satunya kegagalan mengenal pasti bahawa perhambaan merupakan punca Perang Saudara. Ia juga mitos yang menyesatkan bagi sesetengah orang untuk berfikir bahawa kekayaan perhambaan, semua kekayaan luar biasa yang diperoleh orang kulit putih selama beberapa generasi daripada orang Afrika Amerika yang dihambakan, daripada keluarga yang musnah dan kanak-kanak yang dicuri, boleh lenyap begitu sahaja. Pertimbangkan bagaimana ia bertentangan dengan logik: mengikut , orang Afrika Amerika yang dihambakan di Selatan menghasilkan, pada tempoh antara 1851 dan 1860 sahaja, kekayaan kapas bernilai $1.5 bilion pada masa itu ($54 bilion hari ini) – dan kita hanya bercakap tentang kapas, dan hanya satu dasawarsa. Jumlah kekayaan yang dihasilkan oleh orang yang dihambakan sepanjang hayat Republik sebelum Pembebasan, walaupun sukar untuk dipastikan dengan tepat, pasti bernilai beratus-ratus bilion dolar pada masa itu, dan mungkin trilionan hari ini.

Walaupun anggapan bahawa ia “lenyap” kedengaran, dari segi praktikal, mustahil, mitos ini masih wujud, sebagai bentuk penyangga emosi, psikologi. Ia bermakna bahawa tiada apa-apa yang diperoleh daripada perhambaan pada akhirnya, bahawa sebarang rasa bersalah putih, tanggungjawab dan kesalahan harus lenyap juga. Syarikat-syarikat terkemuka, tentunya, telah mengambil pandangan ini. Menyingkirkan tanggungjawab mereka terlebih dahulu terhadap kekejaman perhambaan, dosa asal negara ini, hanya memperburuk budaya syarikat mengelak tanggungjawab, padahal apa yang kita perlukan dan harapkan hari ini ialah piawaian etika, dan tanggungjawab fiskal terhadap masyarakat yang menjadi sumber kekayaan mereka.

Asal-usul mitos kekayaan perhambaan yang lenyap boleh dikesan kepada Lost Cause, mitos pemalsuan tentang Selatan Lama, yang dalam usaha untuk memuliakan nafsu untung perhambaan yang merendahkan martabat, menyebarkan luas bagaimana “petani” Selatan dilumpuhkan oleh agresi Utara. Mitos yang sama masih menjadi titik tolak sejarah Perang Saudara, menegaskan bahawa perang memusnahkan aristokrasi selatan, dan bahawa, mengikut sejarawan selepas perang C. Vann Woodward, “tiada kelas pemerintah sejarah kita yang sepenuhnya dilucutkan asas ekonominya seperti yang dialami oleh Selatan pada zaman ini.” Walaupun beliau merumuskan dakwaannya daripada satu kajian sahaja, dilakukan pada 1920, menggunakan sampel hanya 254 ahli perindustrian selatan, penafsiran Woodward datang untuk mendominasi pandangan sejarah kita selama beberapa generasi.

Tentu sahaja, Woodward mempunyai satu titik. Memang benar bahawa semasa Perang Saudara Besar, bahagian-bahagian Selatan terbakar; bahawa semasa march to the sea terkenalnya, jeneral Union William Sherman merampas 400,000 ekar tanah dan menyebabkan kerosakan bernilai $2 bilion pada hari ini. Dan tetapi, pada 2019, kajian diterbitkan oleh National Bureau of Economic Research mendapati, menggunakan data Banci AS, bahawa keluarga pemilik hamba kulit putih telah mengubah diri dengan dramatik selepas Perang Saudara dan pulih kembali kekayaan mereka. Mereka berbuat demikian dalam satu generasi sahaja, mendapati kajian itu, mengalihkan modal mereka ke ekonomi moden. Penemuan ini membantu menekankan titik utama: bahawa bahagian besar kekayaan Amerika yang dihasilkan oleh perhambaan tidak hangus terbakar.

Kisah Duncan dan Leverich menunjukkan mengapa: kekayaan yang dihasilkan oleh orang Afrika Amerika untuk orang kulit putih Amerika, walaupun dihasilkan di Selatan, tidak sebenarnya diperoleh oleh Selatan, atau dilaburkan ke Selatan. Ahli-ahli penghapusan hamba pada masa itu, pemerhati Utara, dan pemilik hamba Selatan sendiri semuanya tahu ini benar: bahawa pedagang Utara memiliki armada kapal tangki terbesar zaman perdagangan mereka, menyebabkan keluaran luar biasa yang dihasilkan oleh buruh orang Afrika Amerika – berbilion paun kapas, gula dan beras, tidak lupa juga getah, tali dan gin – mengalir ke Utara, untuk dijual, untuk ditukarkan daripada kekayaan pertanian kepada banyak perkara lain. Dan di sana, di dalam brangkas Wall Street, dan dilaburkan ke dalam medan arang batu Pennsylvania, ke dalam asas korporat Zaman Perindustrian Amerika, wang ini, dicuri daripada tenaga hati, tangan dan minda orang Afrika Amerika, mendapat kehidupan baru, dan berkembang.

Di City Bank of New York terkenal, Presiden Moses Taylor menukarkan kekayaan daripada perhambaan – kedua-dua di Selatan tetapi juga Cuba – kepada pembangunan perindustrian dan korporat moden, termasuk banyak syarikat seperti Consolidated Edison yang masih wujud hingga hari ini. Inilah sejarah yang bergaung. Syarikat-syarikat terkemuka, yang telah menjadikan model kejayaan mereka atas penindasan kejam pada masa itu, terus berbuat demikian sekarang, walaupun bukannya menindas pekerja untuk faedah eksekutif dan pemegang saham, mereka sepatutnya bertanggungjawab sebanyak kepada rakyat dan masyarakat yang membuat kemungkinan kekayaan mereka.

Tokoh-tokoh yang menghuni sejarah mengerikan Amerika tentang perhambaan, seperti institusi perhambaan itu sendiri, mungkin semuanya telah tiada, tetapi kekayaannya kekal. Kegagalan kita mengakui ini berbahaya, tapak pembiakan ketidakadilan dan mitos. Menganggap sumbangan besar orang yang dihambakan telah lenyap, bahawa tiada apa-apa yang tinggal, memudahkan syarikat-syarikat hari ini mengelak tanggungjawab etika mereka, mengecilkan apa yang perlu diperbaiki, dan menolak apa yang layak diterima oleh masyarakat Afrika Amerika.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.