Rebecca Ferguson sebagai Jessica dalam 'Dune: Bahagian Dua'

(SeaPRwire) –   Amaran: Pos ini mengandungi maklumat mengenai Dune: Bahagian Dua.

“Penghinaan.”

Di alam , penerangan itu paling kerap dikaitkan dengan satu watak khususnya: Alia Atreides. Dalam Dune: Bahagian Dua, kini ditayangkan di pawagam, Alia, adik perempuan Paul Atreides (), memainkan peranan penting walaupun dia berada di dalam kandungan sepanjang filem. Walau bagaimanapun, dia membuat penampilan ringkas – dilakonkan oleh – dalam salah satu penglihatan Paul, pilihan pengarah yang mengubah cara beberapa aspek kisah Frank Herbert dimainkan. Tetapi keadaan unik mengenai kelahiran Alia masih memainkan peranan dalam filem.

Daripada melewatkan dua tahun ke hadapan seperti yang dilakukan dalam buku selepas Paul dan ibunya yang sedang hamil, Lady Jessica (Rebecca Ferguson), berintegrasi dengan masyarakat Fremen, Dune: Bahagian Dua tidak mengandungi sebarang lompatan masa yang signifikan. Ini bermakna Jessica sedang hamil dengan Alia sepanjang filem dan bukannya menjaga anak itu sebagai kanak-kanak yang kecil. Walau bagaimanapun, kehadiran Alia masih dirasakan sepanjang kebanyakan filem kerana dia memberi nasihat dan menggoda ibunya dan abangnya dari dalam kandungan. Ini kerana Alia dilahirkan “sebelum masa” akibat Jessica bersetuju minum Air Kehidupan ketika hamil untuk menjadi Ibu Paderi Fremen yang baharu.

Walaupun Dune: Bahagian Pertama 2021 menetapkan latar belakang dan asas lore Dune, Bahagian Dua tidak membuang masa untuk mula mendalami beberapa konsep alam semesta yang lebih luar biasa. Salah satunya ialah idea mengenai kelahiran sebelum masa, yang secara dasarnya bermakna janin menjadi sedar dan mendapat akses kepada semua kenangan silam leluhurnya ketika masih dalam kandungan – satu situasi yang dilarang mutlak bagi pertubuhan mistik wanita sahaja Bene Gesserit.

Berikut adalah yang perlu anda ketahui mengenai Alia untuk memahami peranannya dalam Dune: Bahagian Dua.

Apa yang berlaku kepada Alia dalam kandungan?

Awal dalam Dune: Bahagian Dua, Jessica – seorang wanita Bene Gesserit yang terlatih dan mahir – diberi ultimatum tidak langsung oleh masyarakat Fremen: minum Air Kehidupan dan menjalani upacara Agony Spice, atau mati. Seorang wanita Bene Gesserit atau Sayyadina Fremen yang mengambil bahagian dalam upacara ini mesti menukar racun maut Air Kehidupan kepada sesuatu yang tidak berbahaya dalaman untuk terus hidup melalui ujian itu, membuktikan kemampuannya, dan menaiki pangkat ke Ibu Paderi.

Walaupun hamil, Jessica memilih untuk minum Air Kehidupan, cecair biru terang dikenali sebagai esens spice diekstrak daripada cacing pasir muda dengan tenggelamkannya. Semasa proses yang menyakitkan itu, Jessica berjaya menukar racun dan, dengan berbuat demikian, mewarisi ego dan kenangan semua leluhur wanitanya serta mereka yang datang sebelum ini dalam Bene Gesserit – sumber ilmu yang dirujuk sebagai Ingatan Lain. Malangnya, begitu juga Alia.

Tidak sedar Jessica hamil, Sayyadina terkejut apabila mereka sedar apa yang berlaku. Upacara itu biasanya dilarang kepada wanita hamil kerana ia mewujudkan keabadian sebelum masa, iaitu janin yang bersedia, mendapat akses kepada Ingatan Lain, dan semua kuasa Ibu Paderi. Ini membolehkan Alia berkomunikasi secara telepati dengan Jessica dari dalam kandungan dan menyedari segala-galanya sepanjang filem.

Berbeza dengan Ibu Paderi, kanak-kanak yang dilahirkan sebelum masa sering tidak dapat menentang pengaruh suara leluhur dalaman dan terdedah kepada dirasuki dan gila akibat peribadi salah satu roh. Semasa plot novel ketiga Frank Herbert Dune, Children of Dune, Alia malangnya jatuh ke perangkap ini apabila jatuh ke bawah pengaruh datuk sebelah ibunya, Baron Vladimir Harkonnen (lakonan Stellan Skarsgård dalam filem).

Bagaimana kisah Alia berbeza dalam filem?

Disebabkan lompatan masa yang berlaku dalam buku, Alia hadir sepanjang bahagian kedua cerita. Pada umur 4 tahun, Alia ditawan dalam serbuan Sardaukar dan ditempatkan dalam tahanan Maharaja Padishah Shaddam Corrino IV (lakonan Christopher Walken dalam Bahagian Dua). Sebelum pertembungan terakhir untuk kawalan Arrakis, Maharaja membawa dia ke mesyuarat di mana dia menakutkan Ibu Paderi Bene Gesserit Gaius Helen Mohiam (Charlotte Rampling) dengan memasuki mindanya, kemudian membunuh datuknya, Baron Harkonnen, dengan Gom Jabbar Atreides, jarum beracun.

“Kanak-kanak itu penghinaan!” kata Mohiam kepada Maharaja. “Ibunya layak menerima hukuman lebih besar daripada sejarah. Kematian! Ia tidak boleh datang terlalu cepat untuk kanak-kanak itu atau yang melahirkannya…kanak-kanak ini yang bukan kanak-kanak perlu dimusnahkan. Lama kami diberi amaran terhadap yang sedemikian dan bagaimana mencegah kelahiran sedemikian, tetapi salah seorang kami telah mengkhianati kami.”

Dalam filem, kerana Jessica masih hamil dengan Alia apabila Paul membuat langkah terhadap Maharaja, perkara berjalan sedikit berbeza. Walaupun Alia masih menakutkan Mohiam dengan menggunakan keupayaan telepatinya dari dalam kandungan, Paul pula membunuh datuknya, Baron Harkonnen sebelum menghadapi keponakan Baron, Feyd-Rauth Harkonnen (Austin Butler), dalam duel satu lawan satu.

Bagi mereka yang tidak menyukai perubahan ini dan mahukan lebih banyak Alia, jangan risau. Kerana Villeneuve menyatakan bahawa beliau juga bercadang untuk menghasilkan novel kedua Frank Herbert Dune, Dune Messiah – yang mengambil tempat 12 tahun selepas peristiwa buku pertama – ke layar, kita mungkin akan melihat tafsiran penuh Taylor-Joy terhadap Alia lebih jauh ke depan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.