Wind Turbines In Palm Springs, California

(SeaPRwire) –   Rahsia terbesar dan paling kotor pasaran tenaga ialah kebanyakannya hilang dalam menjana, menghantar, mengedar dan menggunakannya. Menyelesaikan masalah ini akan menjadi revolusi, mengurangkan persaingan untuk sumber yang menyumbang kepada konflik serta perubahan iklim.

Tenaga ialah salah satu perniagaan paling bernilai di dunia, bernilai trilionan dolar setahun. Ia menjadi tumpuan kebanyakan perbincangan mengenai perubahan iklim kerana ia dikaitkan dengan kira-kira 80% pelepasan gas rumah hijau buatan manusia. Apabila negara bersaing untuk mendapatkannya, tenaga juga menjadi bahan api untuk konflik geopolitik, dan hari ini, persaingan untuk sumber tersembunyi di bawah perang Rusia-Ukraine dan bahkan krisis Israel-Hamas.

Sebelum perang, Ukraine merupakan terusan di mana Rusia membekalkan Eropah dengan 40% gasnya. Selepas perang bermula, ini berhenti. Rusia menyerang Ukraine dalam tempoh 48 jam daripada penghentian paip Nord Stream 2 yang telah dibina, mengelakkan Ukraine untuk membekalkan Eropah. Rusia sejak itu menduduki kira-kira 20% wilayah Ukraine, termasuk kawasan yang paling kaya dengan sumber semula jadi seperti gas, arang batu, bijih besi dan litium.

Apabila bekalan gas Rusia ditutup, Eropah berpaling kepada pasaran lain seperti AS dan Timur Tengah, termasuk Israel. Persaingan untuk rizab gas asli Israel tidak menyebabkan, tetapi tersembunyi di bawah konflik semasa. Baru-baru ini Israel memasuki pasaran eksport gas asli global. Pada tahun 2022, selepas pencerobohan Rusia ke atas Ukraine, Israel menandatangani MOU dengan Mesir dan Kesatuan Eropah dengan pandangan untuk mengeksport gas asli daripada medan gas Tamar, terdekat daripada tiga projek medan gas luar pesisir ke Gaza. Walaupun rancangan paip EastMednya ke Eropah tidak pernah melepasi perbincangan dengan Turki dan kehilangan sokongan dari AS, eksport ke Mesir kini akan dilikuidkan dan dihantar ke Eropah untuk memenuhi keperluannya untuk mempelbagaikan dari Rusia. Ini menawarkan limpahan tunai besar bagi Israel. Walau bagaimanapun, Hamas, Hezbollah dan Iran memandangnya dengan pandangan suram. Eksport dari Tamar dihentikan dua hari selepas serangan pengganas Hamas terhadap Israel pada 7 Oktober, di tengah-tengah kebimbangan keselamatan. Mereka baru-baru ini dimulakan semula. Pengeluaran di medan gas utama Israel, Leviathon, masih boleh terjejas. Satu lagi medan gas, Karish, terletak di wilayah yang sehingga tahun 2022 dipertikaikan oleh Lubnan dan di mana Hezbollah telah mengancam untuk “bertindak”.

Konflik terdahulu mengenai gas asli dan kebimbangan keselamatan tenaga menawarkan pelajaran. Pada tahun 2014, apabila Rusia mengilhak Crimea, Suruhanjaya Eropah mencatatkan bahawa setiap unit gas asli yang disimpan adalah 2.6 unit yang negara ahli EU tidak perlu membeli daripada Rusia. Pada tahun 2022, ia tidak mempunyai pilihan. Ia menyatakan dasarnya sebagai “kecekapan tenaga terlebih dahulu” dan mewajibkan pengurangan gas dan elektrik pada masa yang sama sebagai membuat berbilion dalam insentif pasaran yang tersedia.

Begitulah realitinya pada peringkat semasa pemindahan tenaga. Bahan api fosil masih mewakili kira-kira 80% ekonomi tenaga. Secara substantif semua pengangkutan bergantung pada minyak, dan oleh itu juga keperluan yang masyarakat bergantung, seperti makanan. Gas asli adalah penting, terutamanya untuk industri, haba dan kuasa, dan tenaga boleh diperbaharui akan mengambil dekad, pelaburan besar, dan jumlah sumber yang besar untuk menggantikannya dengan penjanaan tenaga rendah karbon dan pencemaran minimum.

Selepas $6 trilion dilabur di seluruh dunia dalam tenaga bersih selama 20 tahun terakhir dan lagi $3 trilion pada grid, kita masih jauh dari mengelektrifikasikan segala-galanya. Memang, hanya kira-kira 20% tenaga adalah elektrik. Untuk pengelektrifikan menjadi penyelesaian untuk pemecutan atau keselamatan tenaga, ia perlu meningkatkan skala berpuluh-puluh kali ganda. Pertama, elektrik perlu menjadi hijau, yang memerlukan peningkatan kapasiti tenaga boleh diperbaharui sekurang-kurangnya 3 hingga 4 kali ganda. Kemudian, elektrik perlu menggantikan 80% bekalan tenaga lain, yang memerlukan peningkatan sekurang-kurangnya 4 hingga 5 kali ganda daripada asas yang lebih tinggi serta inovasi substantif dalam teknologi.

Pandangan yang diterima ialah kita perlu lebih banyak tenaga dan grid yang lebih baik untuk menghantar elektrik dan tenaga boleh diperbaharui yang memasuki sistem. Walau bagaimanapun, mengikut Agensi Tenaga Antarabangsa (IEA), grid merupakan “pautan lemah” untuk pemindahan tenaga. Sudah ada, projek bersamaan dengan 5 kali isi padu keseluruhan kapasiti angin dan suria yang ditambah pada tahun 2022 terkandas dalam barisan untuk sambungan grid. Walaupun jika kebuntalan grid semasa ini ditangani, IEA meramalkan perlu menambah atau memperbaiki 80 juta kilometer grid menjelang 2040, setanding dengan keseluruhan grid global yang wujud – atau cukup kabel kuasa untuk melilit bumi kira-kira 2,000 kali.

Jika sistem tenaga masa depan bergantung pada grid elektrik hari ini, maka revolusi tenaga bersih tidak akan, seperti yang dikatakan, disiarkan. Memperbaharui grid adalah penyelesaian beransur-ansur tetapi gagal sendiri untuk menangani masalah inti – bahawa kebanyakan tenaga terbuang dalam kerugian yang berkaitan dengan pengekstrakan dan penukaran (10%), penjanaan (50%), dan pengangkutan dan pengedaran (10%). Sebahagian besar kerugian ini mengambil bentuk haba buangan, kerap kerana tenaga dijana jauh dari titik penggunaan, menggunakan teknologi (menggunakan bahan api konvensional seperti gas dan bahan api “rendah karbon” seperti nuklear) yang menjana haba setanding dengan elektrik, tetapi tidak atau tidak boleh menggunakannya. Banyak kerugian ini boleh diselesaikan secara kos efektif dengan mendesentralisasikan penjanaan tenaga, membawanya berhampiran titik penggunaan supaya haba boleh digunakan, dan untuk menghadkan atau menghapuskan kerugian penghantaran dan pengedaran. Ini akan mencapai perubahan skala dalam kecekapan bekalan.

Walau bagaimanapun, lebih banyak tenaga terbuang pada titik penggunaan. 70% tenaga digunakan dalam bangunan, industri dan pengangkutan. Bangunan boleh membazir sepertiga tenaga yang digunakannya hanya kerana infrastruktur mekanikal dan elektrik yang salah, seperti pencahayaan, penyaman udara dan kawalan. Masalah ini boleh diselesaikan dengan mengemaskini peralatan dan penjimatan yang dihasilkan menampung kos. Industri kurang dikelektrifikasi berbanding bangunan komersial atau kediaman tetapi boleh membuat perubahan skala dalam cara penggunaan haba dengan pemulihan, penyimpanan dan kitar semula. Pengangkutan masih secara substantif tugas untuk minyak, walaupun pengelektrifikan sederhana sehingga kini, dan kerugian “dari sumur ke roda” boleh melebihi 75%. Pengelektrifikan dan bahan api pengangkutan rendah karbon semakin mewakili penyelesaian kos efektif.

Kita perlu revolusi dalam kecekapan. Sekadar melabur lebih, sama ada tenaga boleh diperbaharui atau grid penghantaran, tidak akan mencapai revolusi tenaga hijau, terutamanya apabila mereka disambungkan ke dalam sistem yang tidak cekap. Pada masa yang sama, kita perlu melakukan lebih dengan kurang. Kecekapan tenaga ialah sumber pengurangan pelepasan gas rumah hijau terbesar, terpantas dan termurah, pengurangan kos, peningkatan produktiviti, ketahanan dan keselamatan tenaga.

Jika kita lebih cekap, maka kita mungkin hanya memerlukan sebahagian tenaga yang kita gunakan dan bersaing untuk, dan cabaran mencapai revolusi tenaga hijau secara kos efektif, serta bekalan yang selamat, mungkin tidak tidak dapat diatasi selepas ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.