US DEA To Reclassify Marijuana As A Less Dangerous Drug

(SeaPRwire) –   Dalam contoh dramatik kerajaan mengalah kepada pendapat awam, . Walaupun kelulusan sebelum pilihan raya November tidak mungkin, tindakan perundangan yang lama ditunggu ini cuba untuk mengemaskini statut yang berasal [bermaksud] dari imej ganja yang didemonisasi sebagai digambarkan dalam filem dokumentari 1936 “Reefer Madness” dan lebih baik mencerminkan pendapat awam dan trend sosial liberal. Pada masa ini, di bawah Akta Bahan Terlarang (CSA) 1970, kanabis dianggap “tidak mempunyai faedah perubatan yang diterima” dan berpotensi tinggi untuk penyalahgunaan dan ketergantungan fizikal atau psikologi. Statut persekutuan ini bertentangan dengan tuntutan manfaat terapeutik konstituen kimia kanabis seperti cannabidiol dan THC (tetra-hydro-cannabinol) apabila petunjuk tunggal FDA untuk penggunaannya adalah gangguan kejang kanak-kanak yang jarang (Lennox-Gasteau).

Walaupun maklumat saintifik untuk mengesahkan secara rasmi produk kanabis mempunyai manfaat terapeutik kurang, kajian Pew Research Center baru-baru ini mendapati bahawa 88 peratus rakyat Amerika berpendapat bahawa ganja harus dibenarkan untuk penggunaan perubatan atau rekreasi. Gelombang pendapat awam ini telah membawa kepada kelulusan ganja di 38 negeri untuk penggunaan perubatan, di 24 negeri untuk penggunaan rekreasi dan pendekriminalisasi di tujuh negeri tambahan.

Siapa yang boleh menjangkakan bahawa dalam kurang daripada dua dekad, bahan stimulan rekreasi tumbuh-tumbuhan semula jadi, kanabis sativa, akan bergerak dari demonisasi (sebagai) ke arus perdana, dan menghasilkan gelombang permintaan popular untuk penyahharaman dan kebangkitan komersial yang didorong oleh pelaburan $61 bilion. Beberapa mungkin melihat ini sebagai demonstrasi kemajuan sosial yang menakjubkan, manakala yang lain menganggap ini hasil dasar yang ceroboh dan tidak dipikirkan yang telah mencipta matriks undang-undang dan insentif yang bertentangan berdasarkan logik yang bingung dan pengetahuan yang tidak lengkap.

Kini rakyat Amerika mempunyai akses kepada bahan stimulan rekreasi yang mungkin tidak lebih berbahaya daripada alkohol atau tembakau tanpa takut hukuman berlebihan yang sebelum ini dikenakan kepada mereka yang ditangkap kerana memiliki dan menggunakan. Tetapi pada masa yang sama, terdapat banyak ketidakserasian dan tujuan silang yang penting kepada penyahharaman dan komersialisasi produk kanabis. Yang paling jelas daripadanya ialah hakikat bahawa undang-undang Persekutuan menganggap penggunaan, jualan, dan pemilikan ganja haram.

Akibat daripada yang terakhir ini bukan sahaja tuntutan terapeutik yang berlebihan tidak disahkan oleh kajian saintifik, tetapi ia berfungsi sebagai “Kuda Troy” untuk menggalakkan pendapat awam dan maju matlamat akhir penyokong kanabis iaitu akses tanpa sekatan. Ini tercapai apabila perundangan negeri Colorado dan Washington mengundi untuk menyahharamkan pengeluaran komersial dan jualan produk kanabis pada tahun 2012. Ini memicu demonstrasi menakjubkan hak negeri di mana kebanyakan negeri mengikuti dengan melonggarkan undang-undang kanabis mereka walaupun larangan Persekutuan.

Konflik perundangan antara undang-undang Persekutuan dan negeri tidak semestinya masalah besar sebahagian besarnya kerana konflik itu ditoleransi dan tidak dikuatkuasakan. Lebih merugikan ialah konflik antara pembaharuan perundangan dan kesihatan awam yang muncul. Dengan mengalah kepada pendapat awam dan tuntutan palsu kesan yang baik, kerajaan negeri mengekspose rakyatnya kepada bahaya kesihatan. Menggandakan dasar yang salah ini ialah hakikat bahawa kerajaan negeri diinsentifkan oleh prospek peningkatan hasil cukai.

Dalam contoh ketara baru-baru ini langkah kerajaan yang salah, pada 17 Mac, Gabenor Kathy Hochul mengisytiharkan sistem lesen dan pengedaran kanabis komersial New York State ” ” dan mengumumkan “kajian semula dari atas ke bawah Lembaga Kawalan Kanabis NYS dan sistemnya untuk mengawalselia produk kanabis yang sah.” Tujuan utama kajian semula ialah memproses permohonan lebih cepat dan membolehkan lebih banyak pembekal kanabis membuka premis. Hanya beberapa minggu sebelum perintah eksekutif Hochul yang bertujuan untuk memberi rakyat New York akses lebih besar kepada kanabis, mengeluarkan amaran mengenai risiko kardiovaskular yang lebih tinggi yang berkaitan dengan penggunaan kanabis yang berat. Ini berdasarkan kajian Institut Kesihatan Kebangsaan hampir 435,000 orang dewasa Amerika yang dilaporkan pada November lepas yang mendapati bahawa “Penggunaan harian kanabis -– berkaitan dengan kemungkinan serangan jantung yang meningkat sebanyak 25% dan kemungkinan strok yang meningkat sebanyak 42% berbanding tidak menggunakan dadah itu.”

Sebelum itu, “Pengguna ganja rekreasi berkala mempunyai gangguan psikotik pada kadar yang lebih tinggi daripada mana-mana dadah rekreasi lain. Lebih daripada kokain, metamfetamin, amfetamin, LSD, PCP, atau alkohol. Risiko kesan kesihatan mental negatif meningkat kira-kira lima kali dengan penggunaan kanabis berpotensi tinggi.” Potensi tinggi merujuk kepada hakikat bahawa ganja komersial yang dijual secara sah hari ini tidak sama dengan ganja tumbuh semula jadi yang dihisap oleh penyokong budaya kontrakultur.

Bahaya kesihatan sebegini bukanlah kemungkinan abstrak atau spekulasi saintifik yang belum disahkan, tetapi kenyataan semasa yang berkembang. Sebagai pakar psikiatri amalan, saya telah menyaksikan kesan-kesan ini secara langsung kerana bilangan kanabis yang menyebabkan gangguan perubatan dan mental yang meningkat – terutamanya dalam kalangan orang muda – muncul di bilik kecemasan hospital kami dan dirujuk kepada saya untuk konsultasi. Dan walaupun bilangan kesan buruk yang berlaku berikutan pembaharuan perundangan adalah membimbangkan, ia tidak mengejutkan. Sebaliknya, ia diramalkan.

Pada awal pergerakan untuk melonggarkan akses kepada kanabis pada tahun 2014, Roger Dupont, pengarah pengasas Institut Kebangsaan Penyalahgunaan Dadah, dan saya menerbitkan artikel dalam jurnal perubatan Sains yang meramalkan kesan buruk sebegini. “Perdebatan mengenai penyahharaman, pendekriminalisasi, dan penggunaan perubatan ganja di Amerika Syarikat tidak mempunyai maklumat penting: bukti saintifik mengenai kesan ganja pada otak remaja,” tulis kami. “Banyak yang diketahui tentang kesan dadah rekreasi pada otak dewasa matang, tetapi tidak ada siasatan serius mengenai risiko penggunaan ganja dalam pengguna yang lebih muda.”

Sebahagian daripada hujah untuk menyahharamkan kanabis ialah ia tidak lebih berbahaya daripada bahan stimulan rekreasi sah lain seperti alkohol dan tembakau. Walau bagaimanapun, seperti yang ditekankan oleh Kevin Sabet, Penasihat Dasar Kawalan Dadah di pentadbiran Bush dan Obama dalam bukunya SmokeScreen: Apa yang industri ganja tidak mahu anda ketahui, perundang-undangan tidak mengira kemungkinan bahawa komersialisasi kanabis akan membawa kepada potensi yang tidak terbayangkan (dengan kepekatan THC dalam sesetengah produk menghampiri tahap sehingga 99.9% berbanding kurang daripada 10% dalam ganja tumbuh semula jadi dijual di pasaran gelap).

Ini didedahkan dalam kajian mengenai negeri-negeri meluluskan undang-undang untuk menyahharamkan kanabis pada April 2022: “Kami tidak sedar apabila kami mengundi [pada 2012] bahawa kami mengundi apa-apa selain tumbuhan itu,” kata seorang saintis penyelidikan di Institut Ketagihan, Dadah dan Alkohol Universiti Washington. Beliau telah memimpin usaha di negeri Washington untuk menyelidik ganja berpotensi tinggi dan kini mengkaji pilihan dasar untuk menghadkan akses. Pasukannya menyimpulkan pada 2020 bahawa “kanabis berpotensi tinggi boleh mempunyai akibat kesihatan mental seumur hidup.”

Jadi walaupun nilai terapeutik mungkin telah menjadi alat, hasil cukai untuk negeri dan keuntungan untuk industri baru – yang timbul daripada akses yang meluas – jelas menjadi matlamat dengan pengguna yang tidak menyedari sebagai mangsa yang berpotensi. Ini ialah templat yang kini menggerakkan penyahharaman pesat dadah-dadah rekreasi yang dilarang sebelum ini termasuk MDMA (ekstasi) dan psikedelik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Terdapat sebab untuk mempercayai, dan menyokong, potensi terapeutik dan penggunaan rekreasi kanabis yang selamat. Walau bagaimanapun, ia adalah penting bahawa pengetahuan tepat yang diperolehi daripada penyelidikan yang dilaksanakan dengan ketelitian, objektif dan tidak berpihak memberi maklumat kepada perundangan dan dasar yang akan mempengaruhi kehidupan jutaan rakyat Amerika dan terutamanya belia. Sampai kita mempunyai pengetahuan ini, kita perlu bersedia untuk mengimbangi semangat tidak rasional penyokong penggunaan rekreasi tanpa sekatan dan menghalang kepentingan komersial daripada memperluaskan taburan pengguna dan potensi produk kanabis. Tanggungjawab ini terletak pada kerajaan. Gabenor dan perundang-undangan mesti mengambil kedudukan dan tidak mengalah kepada tekanan pendapat awam dan godaan