Israeli forces closed two towns in the West Bank to entry and exit

(SeaPRwire) –   (Al-MUGHAYYIR, West Bank) — Wilayah Israel yang diduduki West Bank menyaksikan beberapa keganasan terburuknya Sabtu sejak perang di Gaza berhampiran bermula, apabila tentera Israel berkata mayat remaja Israel yang hilang itu dijumpai selepas dia dibunuh dalam “serangan pengganas” dan saksi-saksi berkata penduduk Israel menyerang beberapa komuniti.

Tentera Israel berkata puluhan orang, Palestin dan Israel, cedera dalam pertembungan di beberapa lokasi Sabtu, dengan tembakan dilepaskan dan batu dilemparkan. Beberapa syarikat dengan pasukan pertahanan dikerahkan dan “semua insiden telah berakhir,” ia menegaskan.

Kehilangan Binyamin Achimair berusia 14 tahun menyulut serangan oleh penduduk Israel pada kampung-kampung Palestin pada Jumaat dan Sabtu. Menteri Pertahanan Israel Yoav Gallant dalam kenyataan di media sosial menyeru orang ramai jangan mengambil undang-undang ke tangan sendiri di wilayah di mana ketegangan telah meresap selama berbulan-bulan.

Pada Jumaat, Jehad Abu Alia Palestin terbunuh dan 25 orang lagi cedera dalam serangan ke atas kampung al-Mughayyir, pegawai kesihatan Palestin berkata. Pada Sabtu, tentera Israel menangguhkan selama beberapa jam ambulans membawa mayat lelaki berusia 26 tahun itu untuk dikebumikan, menurut saksi-saksi.

Puluhan penduduk Israel kembali ke pinggiran kampung itu pada Sabtu, membakar 12 rumah dan beberapa kereta. Kementerian Kesihatan Palestin berkata tiga orang dari kampung itu cedera, satu secara kritikal. Polis sempadan menembak gas pemedih mata ke arah penduduk kampung yang berkumpul, cuba menyebarkan mereka.

“Mereka memasuki rumah dan membakarnya dan membakar kereta, seperti yang anda lihat,” kata Akef Abu Allu berusia 42 tahun, memandang rumah dua tingkatnya yang hitam di al-Mughayyir.

Di kampung berhampiran Douma, penduduk Israel menyala kira-kira 15 rumah dan 10 ladang, ketua majlis kampung itu, Slieman Dawabsheh, memberitahu Agensi Berita Associated Press, berkata dia ada di sana. “Tentera datang tetapi sayangnya, tentera melindungi penduduk,” katanya, mendakwa ia menembak gas pemedih mata dan peluru karet kepada orang Palestin cuba menghadapinya dan mengusir mereka.

Tentera Israel tidak menjawab soalan. Palang Merah Palestin berkata enam orang cedera oleh tembakan tetapi tidak menyatakan siapa yang menembak.

Kumpulan hak asasi manusia Yesh Din dalam kenyataan berkata sekurang-kurangnya 10 kampung di Wilayah Barat diserang oleh penduduk Israel, dengan rumah dan kenderaan rosak.

Ketegangan di Wilayah Barat telah sangat tinggi sejak meletusnya di Gaza pada 7 Oktober, dipicu oleh serangan Hamas ke atas selatan Israel yang membunuh kira-kira 1,200 orang dan mengambil . Lebih 33,000 orang Palestin di Gaza terbunuh dalam serangan balas Israel, menurut pegawai kesihatan Gaza.

Sejak itu, Hamas cuba meletupkan medan lain, termasuk di Wilayah Barat, dalam harapan menambah tekanan ke atas Israel. Usaha sedemikian kebanyakannya gagal, walaupun lebih 460 orang Palestin terbunuh oleh tembakan Israel di Wilayah Barat sejak 7 Oktober, kebanyakannya dalam pertembungan dipicu oleh serbuan tentera tetapi sesetengahnya oleh penduduk bersenjata.

Tiada dakwaan bertanggungjawab segera untuk pembunuhan remaja Israel itu.

Menurut media Israel, remaja itu terakhir dilihat meninggalkan penempatan penduduk Malachei Shalom awal Jumaat untuk menjaga haiwan ternak berhampiran. Domba kembali ke penempatan beberapa jam kemudian tanpanya, laporan berkata.

Saluran TV Israel Channel 13 melaporkan mayat Achimair ditemui oleh drone. Penyiar berkata dia tidak ditembak tetapi tidak merincikan.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu mengutuk pembunuhan itu. “Kami akan sampai kepada pembunuh dan pembantu mereka seperti kami buat kepada sesiapa yang mengancam warga negara negeri Israel,” katanya dalam kenyataan dikeluarkan pejabatnya.

Pada 2014, penculikan dan pembunuhan tiga remaja Israel di Wilayah Barat meningkatkan ketegangan dan akhirnya menyulut perang Israel-Hamas selama 50 hari di Gaza, ketika itu pusingan pertempuran paling membunuh antara kedua-dua pihak.

Kerajaan Israel berturut-turut meluaskan pembinaan penempatan Israel di timur Baitulmuqaddis dan Wilayah Barat, wilayah yang dicari Palestin untuk negara masa depan, bersama Gaza. Sesetengah sangat maju dan menyerupai subbandar bandar Israel, manakala penempatan lebih kecil sering hanya mempunyai beberapa karavan.

Walaupun Israel menubuhkan skor penempatan di seluruh Wilayah Barat diduduki, penempatan tidak dibenarkan, walaupun kerajaan memberi sokongan tersirat. Komuniti antarabangsa secara meluas menganggap semua penempatan Wilayah Barat haram dan halangan ke aman.

Kini lebih 700,000 orang Israel tinggal di Wilayah Barat dan timur Baitulmuqaddis diduduki – wilayah yang ditawan Israel pada 1967.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.