(SeaPRwire) –   (ST. PETERSBURG, Russia) — Sebuah bas telah tergelincir keluar dari jambatan dan , bandar raya kedua terbesar Rusia, membunuh tujuh orang, menurut pegawai berkenaan.

Jawatankuasa Siasatan, badan siasatan jenayah utama Rusia, melaporkan jumlah kematian. Ia tidak menyatakan berapa ramai lagi yang cedera, tetapi kementerian kecemasan sebelum ini menyatakan enam orang yang diambil keluar dari bas itu dalam keadaan kritikal atau serius.

Laporan berita Rusia menyatakan terdapat 15 orang di atas bas bandar itu apabila ia pecah melalui halangan dan tergelincir ke dalam Sungai Moika di pusat St. Petersburg. Enam daripada mereka yang berada di atas kapal itu telah memanjat keluar air dengan sendiri.

Satu rakaman pengawasan yang dikeluarkan oleh media Rusia menunjukkan bas itu memandu laju, membuat satu belokan tajam ke atas jambatan dan bertabrakan dengan kenderaan lain sebelum pecah melalui halangan dan jatuh ke dalam air.

Pihak berkuasa di St. Petersburg menyatakan bahawa pemilik bas itu telah didenda 23 kali untuk pelbagai pelanggaran. Syarikat swasta mengendalikan kebanyakan perkhidmatan bas di bandar raya itu.

Pemandu bas itu ditahan oleh polis. Isterinya dikatakan oleh media Rusia bahawa pengurus memaksa beliau bekerja shift pagi selepas bekerja selama 20 jam sehari semalam dan hampir tiada rehat.

Pihak berkuasa membuka siasatan jenayah berhubung dakwaan pelanggaran lalu lintas dan perkhidmatan perjalanan yang tidak selamat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.