Woman with face mask using smart phone while reading her medical report in waiting room at the clinic.

(SeaPRwire) –   Jika anda baru-baru ini pergi ke hospital, anda mungkin telah menyedari: topeng kini dipakai semula. Bilangan pesakit COVID-19 yang meningkat di hospital telah menyebabkan banyak sistem penjagaan kesihatan – termasuklah yang di Universiti Pennsylvania, Johns Hopkins, dan semua hospital kesihatan awam di Bandar Raya New York – meminta pengunjung memakai topeng sekali lagi.

Adakah memakai topeng masih penting – dan adakah mandat baharu bermakna bahawa sekatan lain akan datang? Inilah pandangan pakar.

Topeng masih memberi makna di tempat-tempat ini

Hospital penuh dengan orang yang paling rentan terhadap komplikasi COVID-19, seperti mereka yang berdaya tahan lemah, orang tua, dan mereka yang menghadapi masalah kesihatan berbilang. “Mereka mewakili kawasan di mana lebih ramai orang mungkin mengalami kesan yang sangat teruk daripada jangkitan mereka,” kata Andrew Pekosz, profesor mikrobiologi molekul di Sekolah Kesihatan Awam Bloomberg Johns Hopkins, jadi memakai topeng di sana adalah satu idea yang baik.

Topeng tidak sempurna, dan sesetengah lebih berkesan daripada yang lain, tetapi kajian menunjukkan bahawa ia mengurangkan penularan secara keseluruhan. Dalam kajian terbaru, diterbitkan dalam Clinical Infectious Diseases pada Januari, penyelidik yang diketuai oleh Dr. Francesca Torriani di Universiti California San Diego melaporkan bahawa hampir tiada jangkitan ditularkan di dalam hospital tersebut (di mana terdapat mandat memakai topeng) pada hari-hari awal gelombang Omicron. Sebenarnya, mereka mendapati bahawa satu-satunya kawasan di mana penularan berlaku adalah di kawasan rehat atau semasa perhimpunan apabila orang menanggalkan topeng untuk makan.

“Topeng berfungsi,” kata Dr. Robert Murphy, profesor perubatan di Sekolah Perubatan Northwestern Feinberg. “Jika anda berminat terhadap kesihatan awam, memerlukan topeng di tempat seperti hospital adalah apa yang kita perlu lakukan. Jika semua orang memakai topeng, ia bekerja lebih baik untuk mencegah penularan penyakit.”

Hospital bukan sahaja tempat orang rentan berkumpul, jadi Murphy mencadangkan mandat memakai topeng boleh diperluaskan kepada kemudahan jagaan jangka panjang dan kediaman bantuan. Beliau juga percaya bahawa keperluan memakai topeng di tempat-tempat ini seharusnya menjadi ciri tahunan setiap tahun semasa musim penyakit pernafasan. “Ia mungkin merupakan idea yang sangat baik, dari segi kesihatan awam, untuk mengatakan bahawa ini adalah sesuatu yang berlaku setiap musim sejuk dari Disember hingga Februari,” katanya. “Ini hanya membuat pengertian. Jika pemakaian topeng sejagat tidak akan diterima pada titik ini, marilah kita melindungi yang paling rentan, dan hospital adalah tempat di mana terdapat banyak orang rentan.”

Jangan anggap balik kepada sekatan

Murphy juga sedar bahawa “orang di Amerika Syarikat sangat bimbang tentang memasuki mandat memakai topeng yang lebih luas.” Walaupun topeng memberi makna di persekitaran penjagaan kesihatan, pakar kesihatan awam tidak bodoh untuk percaya bahawa mereka akan kembali ke tempat awam yang lain. “Orang sudah bosan,” kata Torriani. “Dan kita perlu tanya, ‘Apakah pulangan untuk kesusahan?'” Di tempat di mana mungkin tidak ada sebanyak orang rentan, pulangan untuk kesusahan memakai topeng kemungkinan jauh lebih rendah. Selain itu, kekebalan telah dibina dalam kalangan masyarakat daripada gabungan vaksin dan jangkitan selama empat tahun yang lalu. “Sekarang virus kurang virulen, saya benar-benar berfikir kita tidak perlu menjadi sedrastik pada permulaan,” kata Torriani.

Beliau dan pakar lain meramalkan bahawa langkah-langkah COVID-19 secara umumnya akan menjadi lebih longgar, bukan lebih ketat. Pada Januari, kesihatan awam California mengeluarkan panduan baru mengenai berapa lama orang perlu dikuarantin selepas menguji positif, dengan menasihati orang hanya tinggal di rumah jika mereka positif dan mengalami gejala seperti batuk atau demam. Jika mereka positif tetapi tidak mengalami gejala, mereka tidak perlu lagi dikuarantin. Torriani percaya bahawa Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) Amerika Syarikat mungkin segera mengurangkan tempoh isolasi mereka – yang kini menasihatkan orang positif untuk mengasingkan diri selama lima hari selepas menguji positif, dan kadang-kadang lebih lama, bergantung kepada gejala mereka.

Jangan lupa vaksin anda

Terdapat cara penting lagi untuk melindungi diri daripada COVID-19 – mendapatkan vaksin terbaru, yang memberi perlindungan terhadap varian yang lebih banyak menular pada masa kini. Tetapi sejak mandat vaksin menjadi sesuatu masa lalu, hanya sekitar 30% daripada orang yang layak di Amerika Syarikat telah menerima suntikan terbaru. Ini kerana terlalu banyak halangan untuk divaksin sekarang bahawa kerajaan tidak lagi menyediakan suntikan percuma di pusat vaksinasi besar-besaran yang mudah, kata Murphy. “Jika anda pergi ke farmasi dan kata ‘Saya mahu vaksin COVID,’ yang pertama mereka akan lakukan ialah melihat sama ada anda mempunyai insurans yang boleh membayar untuknya,” katanya. “Sistem Amerika Syarikat diatur untuk kegagalan kesihatan awam.”

“COVID-19 masih membunuh lebih ramai orang berbanding flu atau RSV di Amerika Syarikat,” kata Pekosz. “Ia masih sesuatu yang perlu diberi perhatian dan secara aktif menggunakan alat yang kita ada untuk mengurangkan jangkitan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.