Peter Navarro Sentenced For Contempt Of Congress Conviction

(SeaPRwire) –   Peter Navarro, bekas penasihat kepada bekas Presiden Amerika Syarikat Donald Trump, telah dijatuhi hukuman empat bulan penjara hari ini kerana mengabaikan saman daripada jawatankuasa Kongres yang menyiasat .

Keputusan jarang ini menjadikan beliau pegawai kedua Trump yang dihukum kerana menentang kuasa jawatankuasa Kongres selepas Steve Bannon telah dijatuhi hukuman empat bulan penjara pada bulan Oktober 2022.

Navarro, yang mendakwa telah mereka satu rancangan untuk menentang keputusan pilihan raya 2020, didapati bersalah atas dua tuduhan pada bulan September kerana enggan memberi keterangan dan mengemukakan dokumen selepas menerima saman daripada Dewan Perwakilan pada bulan Februari 2022. Ahli parlimen telah meminta beliau menjawab soalan mengenai rancangan “The Green Bay Sweep” yang beliau dan Bannon dakwa telah bekerjasama untuk meletakkan penyokong setia Trump di Kongres bagi mempertikaikan undi daripada enam negeri berselisih yang dimenangi Biden, walaupun tiada bukti menyeluruh mengenai penipuan undi.

Jabatan Kehakiman telah meminta hukuman enam bulan untuk kedua-dua penasihat Trump, menuduh Navarro mengikuti “strategi tidak jujur menentang dan bersikap congkak” yang mengutamakan kesetiaan kepada Trump daripada kedaulatan undang-undang. “Defendan, seperti perusuh di Capitol, meletakkan politik, bukan negara, terlebih dahulu, dan menghalang siasatan Kongres,” jurucakap Jabatan Kehakiman menulis dalam satu . “Defendan memilih taat setia kepada bekas Presiden Donald Trump daripada kedaulatan undang-undang.”

Ketika berada di Rumah Putih, Navarro adalah salah seorang , berkhidmat sepanjang pentadbiran sebagai pengarah perdagangan dan dasar perindustrian. Seorang ahli ekonomi lulusan Harvard, beliau mendesak Trump untuk melancarkan perang perdagangan dengan China, menyokong tarif, dan menasihati presiden semasa wabak COVID-19 mengenai kekurangan peralatan perubatan dan kaedah mengekalkan ekonomi Amerika berjalan semasa penguncian.

Tetapi selepas pilihan raya presiden 2020, tumpuan Navarro beralih kepada usaha bagaimana untuk mengekalkan kuasa Trump selepas beliau kalah.

Pendakwa berkata bahawa Navarro mengancam kuasa jawatankuasa Kongres dengan menentang saman dan oleh itu “memperparah serangan” terhadap Bangunan Capitol Amerika Syarikat. Jawatankuasa Dewan telah ditubuhkan berikutan serangan itu dengan matlamat menceritakan kisah penuh apa yang berlaku pada 6 Januari 2021—dan hari-hari dan minggu-minggu sebelum itu—dan mengenal pasti langkah-langkah yang perlu diambil untuk mencegah peristiwa sedemikian berulang lagi. Lima individu terbunuh, dan lebih daripada 140 pegawai polis diserang pada hari itu apabila orang ramai penyokong Trump menyerbu Bangunan Capitol.

Peguam Navarro mendakwa bahawa klien mereka “secara munasabah percaya” beliau tidak perlu bekerjasama dengan Kongres kerana beliau fikir keterangannya dilindungi oleh keistimewaan eksekutif, doktrin undang-undang yang melindungi sebahagian rekod dan komunikasi presiden daripada didedahkan. “Tindakan Dr. Navarro tidak timbul daripada ketidhormatan terhadap undang-undang, atau percaya diri bahawa beliau berada di atas undang-undang,” peguam beliau menulis. “Sebaliknya, Dr. Navarro bertindak kerana beliau secara munasabah percaya bahawa beliau terikat untuk mengutarakan keistimewaan eksekutif bagi pihak bekas Presiden Trump.”

Navarro berucap sebentar di mahkamah hari ini, berkata bahawa beliau “tidak tahu apa yang perlu dilakukan” apabila disaman oleh jawatankuasa Kongres dan bahawa beliau mempunyai “kepercayaan jujur bahawa keistimewaan telah digunakan.”

Peguam Bannon mengemukakan pertahanan serupa, mengekalkan bahawa beliau tidak boleh memberi keterangan kerana kebimbangan keistimewaan eksekutif yang dibangkitkan oleh Trump dan bahawa peguam beliau telah menasihati beliau untuk tidak mematuhi saman Kongres kerana akibat potensi. Kes Bannon kini ditangguhkan selepas beliau merayu hukuman empat bulan kerana hakim tidak membenarkan beliau mengutarakan keistimewaan eksekutif sebagai sebahagian pertahanannya.

Hakim dalam kes Navarro juga menolak dakwaan itu. Pendakwa mendakwa bahawa Navarro tahu Trump tidak pernah sebenarnya mengutarakan keistimewaan eksekutif, dan Hakim Amit Mehta—pelantikan Obama—menetapkan bahawa beliau tidak boleh menggunakan perisai undang-undang itu dalam pembelaannya di mahkamah kerana tiada bukti meyakinkan bahawa Trump telah memberitahunya untuk mengabaikan saman jawatankuasa. Presiden Joe Biden juga menolak dakwaan keistimewaan eksekutif yang dibuat oleh Navarro dan pegawai Trump lain berkaitan siasatan Kongres ke serangan ke atas Bangunan Capitol Amerika Syarikat.

Navarro juga mungkin merayu hukumannya. Jika Bannon atau Navarro dipenjarakan, mereka akan menjadi orang pertama dipenjarakan kerana menentang saman Kongres dalam lebih 50 tahun.

Sepanjang siasatannya selama 17 bulan, jawatankuasa 6 Januari mengeluarkan lebih 100 saman, menemubual lebih 1,200 saksi, dan mengumpul beratus-ratus ribu dokumen. Jabatan Kehakiman enggan menuntut dua penasihat terdekat Trump—bekas ketua staf Mark Meadows dan pengarah media sosial Dan Scavino—kerana enggan bekerjasama dengan siasatan jawatankuasa sejak kedua-duanya menerima surat daripada peguam Trump mengarahkan mereka tidak menjawab saman daripada jawatankuasa disebabkan keistimewaan eksekutif. “Jika Presiden mengeluarkan surat serupa kepada Defendan, rekod di sini akan kelihatan sangat berbeza,” kata Mehta sebelum ini mengenai kes Navarro.

“Saya adalah seorang lelaki berkelulusan Harvard,” kata Navarro di mahkamah hari ini, “tetapi lengkung pembelajaran apabila mereka datang kepada anda dengan firma undang-undang terbesar di dunia adalah sangat curam.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.