(SeaPRwire) –   Jika anda merasa seolah-olah anda diminta untuk memberi tip lebih kerap daripada biasa, anda tidak salah. Satu kajian November oleh Pusat Penyelidikan Pew mendapati bahawa 72% rakyat Amerika Syarikat mengatakan bahawa tip dijangka diberi di lebih banyak tempat pada hari ini berbanding lima tahun yang lalu. Daripada kiosk perkhidmatan sendiri hingga restoran cepat saji dan kedai kopi jalanan, pilihan untuk memberi tip terdapat di mana-mana. Untuk memahami budaya memberi tip dengan lebih baik, TIME meminta lima orang untuk menjejak belanja mereka sepanjang seminggu, dan berkongsi apa yang mereka beri tip dan mengapa.

Pekerja gig dan kakitangan restoran sering bergantung kepada tip untuk mencari nafkah. Tetapi rakyat Amerika Syarikat semakin merasakan bahawa budaya memberi tip telah melampaui batas. Satu kajian lain oleh syarikat perkhidmatan kewangan pengguna Bankrate mendapati kira-kira dua daripada tiga warganegara A.S. mempunyai pandangan negatif tentang memberi tip, dan bahawa 41% daripada warganegara A.S. berpendapat bahawa perniagaan sepatutnya membayar pekerja mereka dengan lebih baik, supaya mereka tidak bergantung terlalu banyak kepada tip.

Memberi tip dipercayai berakar umbi dalam , tetapi dalam bentuk modennya, ia dikatakan bermula di England Tudor. Pada abad ke-19, apabila warga Amerika Syarikat kaya kembali dari pelancongan di Eropah, mereka mula memberi tip kerana ingin kelihatan bangsawan. Pada mulanya, amalan itu ditentang kuat oleh kebanyakan pelanggan, yang mendakwa ia bertentangan dengan idea Amerika Syarikat tentang masyarakat tanpa pengelasan sosial melalui kelas. Tetapi memberi tip kekal, sebahagiannya kerana pemilik perniagaan mendapat manfaat, kerana amalan itu memindahkan sebahagian beban membayar kakitangan ke atas pelanggan.

Dari memberi tip untuk ais hancur hingga makan malam di Chipotle, lima pengguna menjelajahi hubungan mereka dengan memberi tip, dan menerangkan pilihan tip mereka. Berikut adalah kata-kata mereka.

(Jawapan berikut telah disingkatkan dan diedit untuk kejelasan. Individu yang disebut meminta untuk kekal tanpa nama untuk melindungi kepentingan profesional mereka.)

26-tahun pegawai kongres yang menerima $70,000 tinggal di Washington, D.C.

Saya cuba memberi tip dengan adil dan baik. Saya sentiasa memberi tip yang munasabah di restoran di mana saya menerima perkhidmatan meja, dan kerap apabila membeli barang di kaunter – sebahagiannya kerana iPad menyediakan pilihan memberi tip dan ia terasa kurang ajar untuk tidak memberi apa-apa.

Saya tidak pernah, tidak akan membawa wang tunai, jadi biasanya saya tidak akan memberi tip di hotel atau selepas mengalami jenis perkhidmatan antara peribadi (baru-baru ini saya menaiki bot lawatan dan mereka mempunyai bekas tip di akhir). Saya rasa bersalah tentang ini, tetapi tidak cukup bersalah untuk mula membawa wang tunai.

Hari 1: Saya pergi ke kedai kopi berhampiran pejabat dengan rakan sekerja untuk mengadu tentang kerja. Saya dapat chai latte dan pastri feta dan cendawan, yang berharga $10.22. Saya membayar dengan Apple Pay. Tablet pembayaran mendesak saya untuk menambah tip – $1 adalah pilihan terendah.

Saya pergi makan malam dengan dua rakan sekerja untuk terus mengadu tentang kerja. Saya membayar bil – $138.60 – dengan kad kredit, dan mereka Venmo saya bahagian mereka. Tip dikira untuk saya pada resit. Saya membayar 20%, yang adalah $23.10 dan pilihan tengah dari tiga pilihan yang ditawarkan (yang lain adalah 18% dan 22%).

Hari 2: Saya menaiki Uber yang berharga $42.39. Saya membayar dengan kad kredit disimpan di aplikasi dan memberi tip $4. Saya sebenarnya tidak fikir untuk memberi tip kepada pemandu Uber dan Lyft. Saya tinggal di San Francisco semasa puncak pembiayaan VC Uber, di mana bergerak ke mana-mana di bandar itu sangat murah dan memberi tip bukan sebahagian daripada aplikasi. Biasanya saya akan memberi tip kepada pemandu akhirnya, kerana saya tahu itulah cara mereka mendapatkan sebahagian besar pendapatan, tetapi saya biasanya akan memberi beberapa dolar, berbanding 20% yang disarankan terlebih dahulu, terutamanya untuk perjalanan mahal.

Saya memesan makanan ambil keluar sushi yang berharga $15.24. Saya membayar dengan kad kredit dan memberi tip 20%, yang adalah $2.79. Kami memesan ambil keluar dan membayar di kaunter. Resit mempunyai kotak: 15%, 18%, dan 20%. Saya menandakan 20% dan memberitahu kawan saya tentang bagaimana saya bekerja pada diari tip ini. Dia berkata “Saya tidak akan pernah memberi tip untuk ambil keluar, mereka tidak menyajikan kami.”

Hari 3: Untuk makan tengah hari, saya mempunyai makanan airport yang cukup baik dari kedai hantar cepat, yang berharga $16.02. Saya membayar dengan Apple Pay dan memberi tip $1.92, yang merupakan pilihan terendah daripada jumlah yang telah ditetapkan terlebih dahulu. Saya berfikir pekerja kaunter layak diberi tip, dan sekali lagi, ia sukar untuk mengklik butang “tiada tip”.

Saya menaiki Uber dari lapangan terbang ke rumah kawan saya, yang berharga $38.59. Saya membayar dengan kad kredit disimpan di aplikasi dan memberi tip $4. Adakah orang memberi tip untuk Uber? Adakah saya kurang memberi di sini?

Hari 4: Saya dapat dua kopi yang berharga $8.85 secara keseluruhan. Saya membayar dengan mengetuk telefon saya ke tablet pembayaran dan memberi tip $1.59 (18%). Ini adalah kedai kopi di kedai runcit, tetapi saya amalkan adab kedai kopi dan memberi tip.

Makan tengah hari berharga $16.81. Saya membayar dengan Apple Pay pada tablet dan memberi $3.03, yang merupakan 18% dan pilihan tengah pada tablet. Kemudian, saya dapat ais hancur yang berharga $9.11. Saya membayar dengan Apple Pay dan memberi $1, yang merupakan pilihan terendah daripada pilihan yang telah ditetapkan terlebih dahulu. Kemudian, saya dapat kek dan pai yang berharga $14.41. Saya membayar dengan Apple Pay pada tablet dan memberi $2.16, yang merupakan 15%. Secara kebelakangan, saya rasa agak bodoh memberi tip untuk ini – kami mengambil sekeping pai dari peti sejuk dan paket kek dari rak dan membawanya ke kaunter untuk membayar.

Hari 5: Saya membeli kopi – mereka berharga $12.42. Saya membayar dengan telefon saya dan memberi tip $1.86 (15% – pilihan tengah).

Kemudian, saya dapat pizza selepas minum yang berharga $7.33. Saya membayar dengan mengetuk telefon saya ke tablet pembayaran dan memberi tip $1.32 (18%). Sebenarnya, pizza ini adalah pizza terburuk yang pernah saya makan dalam hidup saya.

Hari 6: Saya makan udon untuk makan malam yang berharga $22.05. Saya tempah online dan tidak ada pilihan untuk memberi tip dalam transaksi ini! Kemudian, saya membeli ais hancur untuk $7.55. Saya membayar dengan Apple Pay dan memberi tip $1.36, yang merupakan 18%. Sebenarnya, ais hancur ini tidak begitu enak.

Hari 7: Saya dapat makanan ambil keluar sushi untuk makan malam yang berharga $15.56. Saya membayar dengan Apple Pay pada tablet dan memberi tip $3.11, yang merupakan 20%. Ini adalah situasi perkhidmatan kaunter, tetapi saya boleh lihat pekerja di belakang kaunter membuat gulung sendiri mengikut pesanan!

Saya menaiki Lyft ke lapangan terbang yang berharga $32.82. Saya membayar dengan kad kredit disimpan di aplikasi dan memberi tip $4.92. Pemandu Lyft ini khususnya ramah dan menyenangkan, jadi saya memberi lebih daripada biasanya.

Saya dapat makaroni keju lapangan terbang yang berharga $13.72. Saya membayar dengan Apple Pay pada tablet dan memberi tip $2.06, yang merupakan pilihan terendah daripada jumlah yang telah ditetapkan terlebih dahulu.

Selepas penerbangan, saya menaiki Lyft lagi yang berharga $10.99. Saya membayar dengan kad kredit disimpan di aplikasi tetapi saya tidak sengaja tidak memberi tip! Saya mesti mengklik keluar daripada aplikasi tanpa melakukannya. Saya tidak nampak cara untuk menambah tip secara retrospektif.

Jumlah tip pada akhir minggu: $59.22

CEO syarikat pemahaman pengguna berumur 60 tahun yang menghasilkan lebih daripada $300,000 tinggal di Oviedo, Florida

Secara amnya saya memberi tip untuk perkhidmatan apabila staf telah melakukan “kerja” seperti di restoran duduk atau di salon rambut di mana perkhidmatan peribadi telah diberikan. Saya akan biasanya memberi tip 15% – 25% bergantung kepada kualiti pengalaman secara keseluruhan serta perhatian peribadi yang diberikan oleh staf. Mengenali bahawa kakitangan restoran bergantung kepada tip mereka untuk menampung gaji di bawah pasaran, saya cenderung ke arah yang lebih tinggi asalkan mereka menunjukkan minat untuk memperolehnya, dengan minimum 15%.

Saya tidak suka memberi tip dalam situasi di mana tidak ada unsur perkhidmatan tambahan, seperti di tempat makanan segera atau, kegemaran saya, di pakar kulit! Saya telah melihat lebih banyak institusi meminta “tip” ditambah kepada bil dengan pilihan bermula pada 18%. Saya tidak percaya saya sepatutnya dibebani dengan memberi tip dalam situasi sedemikian.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.