William McRaven

(SeaPRwire) –   Laksamana Bersara Tentera Laut Amerika Syarikat William McRaven telah menghabiskan hampir 40 tahun kerjayanya dalam tentera AS yang telah meliputi segala-galanya daripada pencarian pasukan khas Navy SEAL, memburu sasaran berharga tinggi di luar negara, memerintah Pasukan Operasi Khas Amerika Syarikat di Iraq dan Afghanistan, dan memberi nasihat kepada Presiden George W. Bush dan Barack Obama.

Tetapi McRaven paling dikenali kerana merancang dan menyelia serbuan 2011 yang berakhir dengan kematian Osama bin Laden. Pada Disember tahun itu, McRaven dipilih untuk TIME’s Orang Tahun bagi peranannya dalam operasi tersebut. “Tiada seorang pun dalam kerajaan AS yang berfikir kita boleh membunuh jalan kemenangan, tentu sahaja bukan pasukan khas,” katanya kepada TIME pada 2011, “tetapi apa yang berlaku ialah, dengan menangkap dan membunuh beberapa sasaran berharga tinggi ini, kita membeli ruang dan masa untuk bahagian kerajaan yang lain bekerja.”

Selepas bersara dari tentera AS pada 2014, McRaven berkhidmat sebagai Canselor Sistem Universiti Texas dan telah menulis beberapa buku mengenai kepimpinan. Kini, beliau telah dianugerahkan $50 juta untuk digunakan bagi amal daripada pengasas Amazon Jeff Bezos dan teman wanitanya Lauren Sánchez. Beliau memberitahu TIME beliau bercadang untuk menggunakan Anugerah Keberanian dan Kesopanan Bezos untuk menyokong kanak-kanak anggota perkhidmatan yang gugur dan menyokong isu kesihatan mental dan pendidikan veteran.

Anda baru-baru ini menerima Anugerah Keberanian dan Kesopanan Bezos, dengan $50 juta untuk disumbangkan kepada amal pilihan anda. Bagaimana anda merancang untuk menggunakannya?

Hampir kesemua ini akan difokuskan kepada veteran dan keluarga mereka, dan saya sedang mengkaji cara terbaik untuk menggunakan wang ini dan memanfaatkannya supaya kita dapat memaksimumkan impaknya. Saya pasti akan memberi tumpuan kepada kanak-kanak yang kehilangan bapa atau ibu mereka dalam pertempuran, kanak-kanak Bintang Emas yang kehilangan bapa dan ibu mereka dalam pertempuran. Saya telah bekerja dengan sebuah organisasi selama bertahun-tahun bernama Yayasan Warrior Operasi Khas. Sejak 1980, dalam komuniti Operasi Khas kami, kami kehilangan lebih 1,300 orang yang terbunuh dalam tindakan atau latihan, dan mereka meninggalkan kira-kira 1,700 orang kanak-kanak. Yayasan Warrior Operasi Khas mengurus pendidikan kanak-kanak tersebut. Kemudian saya akan lihat program lain yang tersedia di luar sana untuk kanak-kanak yang kehilangan bapa mereka. Dan kemudian bidang lain tentu sahaja ialah kesihatan mental bagi anggota perkhidmatan. Lembaga Perkhidmatan Veteran, mereka bekerja dengan baik membantu veteran dan keluarga mereka dalam isu kesihatan mental. Jadi ini akan menjadi bidang di mana saya akan melihat dan berkata, baiklah, apa yang tidak ditangani oleh VA dan sistem kesihatan tentera?

Tentera AS kini melihat bilangan perekrutan terendah dalam sejarah. Tahun lepas, perkhidmatan tentera gagal mencapai matlamat perekrutan sebanyak kira-kira 41,000 orang. Betapa besar kebimbangan ini?

Apa yang kami dapati dalam perbualan dengan pemimpin kanan ialah sebahagian daripada ini disebabkan oleh COVID. Saluran paip kami bagi lelaki dan wanita muda memasuki tentera biasanya melalui sekolah tinggi, dan disebabkan COVID, pengambilan tentera tidak mempunyai peluang untuk memasuki. Jadi tidak mempunyai peluang untuk menunjukkan nilai menyertai tentera saya fikir memberi kesan kepada bilangan perekrutan. Tetapi saya melihat selepas 9/11 bagaimana lelaki dan wanita muda ini bangkit. Mereka tahu mereka akan berangkat ke medan perang dan mereka menawarkan diri dalam bilangan yang besar. Pada bila-bila masa orang kehilangan sedikit harapan di Amerika Syarikat, saya kata, habiskan masa dengan kanak-kanak muda ini dan anda akan mendapatkan semula harapan anda kerana mereka generasi yang hebat. Jadi tentera, tentu sahaja sedang bekerja melalui ini. Dan saya fikir kita akan kembali dan kita akan mendapati dalam beberapa tahun bilangan perekrutan kita kembali ke tahap yang kita perlukan.

Bagaimana anda memikirkan cabaran, dan peluang, AI apabila berkaitan dengan keselamatan negara?

Tentera sentiasa menjadi organisasi yang akan menggunakan teknologi baru di medan perang dalam harapan mendapat kelebihan terhadap musuh. Apabila kita mula melihat AI dan pembelajaran mesin, keupayaannya untuk membezakan antara kawan dan lawan adalah penting. Tiada seorang pun dalam tentera mahu membunuh orang awam secara tidak sengaja. Jadi keupayaan anda untuk membezakan antara siapa yang baik dan siapa yang jahat, dengan menggunakan AI dan pembelajaran mesin, saya fikir akan membantu kita menjadi lebih pembedahan di medan perang. Tetapi bahagian AI yang penting bagi kami ialah seberapa cepat anda boleh membuat keputusan. Kunci dalam persekitaran medan perang sebagai pemerintah ialah [sama ada] anda boleh membuat keputusan lebih cepat daripada musuh boleh. [AI] akan membantu kami mengesan masalah lebih cepat, ia akan membantu kami menyelesaikan masalah lebih cepat. Jadi tentera akan sentiasa melihat ke hadapan kepada teknologi baru untuk melihat bagaimana ia boleh membuat kami menjadi askar, tentera laut, marin dan tentera udara yang lebih baik dan bagaimana ia akan meningkatkan keganasan kami tanpa membunuh awam secara tidak sengaja.

Apa tentang kebimbangan bahawa AS mungkin kehilangan keunggulan teknologinya kepada pesaing seperti China kecuali ia bergerak lebih cepat?

Kami masih berdekad-dekad di hadapan China dari segi kreativiti kami, pendekatan usahawan kami…AI dan pembelajaran mesin kami secara asas lebih baik. Jadi dari sudut itu, kami masih mempunyai kelebihan ke atas China. Tetapi itu tidak bermakna anda tidak perlu menoleh ke belakang dan melihat betapa cepat mereka maju. Sama ada ia China atau pesaing lain di luar sana kita perlu memastikan kami mempunyai keunggulan teknologi. Inilah mengapa penting bagi tentera untuk bekerja dengan Lembah Silikon…dan terus terlibat.

Menjelang pilihan raya 2024, banyak sekutu Amerika bimbang tentang prospek presiden Trump yang lain yang boleh menarik diri AS dari pentas global. Adakah politik domestik membahayakan kepimpinan AS di luar negara?

Hakikatnya ialah, dunia memerlukan kepimpinan AS. Walaupun mereka yang tidak bersetuju dengan politik kami memahami bahawa kepimpinan AS adalah kepimpinan paling penting di dunia, kerana siapa lagi yang akan memimpin jika kami tidak? Tiada seorang pun benar-benar mahu Rusia atau China memimpin, tentu sahaja bukan sekutu kami. Jadi kita perlu terus memastikan bahawa kita…mengekalkan ikatan sekutu kami yang kuat, sama ada di Eropah, Asia, Afrika, atau membina ikatan di Timur Tengah. Pada akhirnya, ia agak seperti kata-kata lama Churchill: “Tiada apa yang lebih buruk daripada berperang dengan sekutu, dan itu berperang tanpa mereka.” Dan jadi siapa pun presiden seterusnya perlu terus mengukuhkan ikatan-ikatan ini.

Anda baru-baru ini berada di Ukraine. Apakah perasaan di sana tentang sokongan AS pada titik kritikal perang ini?

Saya telah mengembara ke seluruh Ukraine, dan saya telah mempunyai peluang untuk bercakap dengan banyak pemimpin tentera mereka. Dan anda tidak dapat mengelakkan kagum dengan ketahanan mereka, dengan ketetapan hati mereka, dengan patriotisme mereka, dan saya fikir kita perlu terus berdiri di belakang Ukraine. Ini adalah perjuangan yang mereka pertaruhkan bukan sahaja untuk tanah air mereka sendiri, tetapi sebenarnya untuk nilai-nilai Barat yang kita pegang agak tinggi. Mereka tentu sahaja bimbang sama ada AS akan terus menyediakan senjata dan peluru untuk barisan mereka. Dan, tentu sahaja, kebimbangan mereka berasas kerana Capitol Hill telah lambat dalam bergerak ke arah sokongan. Jadi, sekali lagi, pendirian saya ialah kita perlu terus menyokong Ukraine. Dan saya berharap orang-orang di Capitol Hill bergerak ke arah menyediakan sumber yang mereka perlukan.

Apabila melihat kepada perang di Gaza, apakah pandangan anda tentang kritikan bahawa AS tidak memanfaatkan kepimpinannya dengan berkesan?

Saya fikir Setiausaha Tony Blinken agak memahami awal bahawa AS perlu memimpin dan ini adalah cabaran yang sangat mencabar. Jelas serangan pada 7 Oktober adalah antara serangan paling jahat dan barbar yang pernah dilihat dalam zaman moden. Jadi anda mesti memahami dan menghargai kedudukan IDF, kedudukan orang Israel, dalam menyerang balik [dan] menyerang Hamas. Tetapi pada masa yang sama, tentu sahaja, terdapat banyak orang awam Palestin yang terjejas dalam peperangan ini. Dan inilah di mana kita memerlukan kepimpinan AS untuk bangkit dan melakukan apa yang mereka boleh untuk membantu orang awam Palestin. Telah menghabiskan banyak masa di kawasan konflik di Iraq dan Afghanistan, tiada askar mahu membunuh awam tidak bersalah secara tidak sengaja. Anda benar-benar mahu menumpaskan pengganas, anda mahu melakukan apa yang anda boleh

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.