TOPSHOT-US-ANIMAL-DOG

(SeaPRwire) –   Bagi Pekingese Wild Thang, dan pemiliknya Ann Lewis, memenangi gelaran “Anjing Paling Hodoh di Dunia” bukanlah penghinaan tetapi satu penghormatan.

Anak anjing yang berasal dari Coos Bay, Oregon, adalah pemenang pertandingan Anjing Paling Hodoh di Dunia tahun 2024, yang diadakan pada hari Jumaat, 21 Jun, di Pameran Sonoma-Marin di Petaluma, California.

Menurut , acara tersebut—yang telah berlangsung sejak tahun 1988—bukanlah “untuk mengejek anjing yang ‘hodoh’, tetapi untuk bersenang-senang dengan beberapa watak yang hebat dan menunjukkan kepada dunia bahawa anjing-anjing ini sebenarnya cantik.”

Anjing berusia 8 tahun itu, yang lidahnya sentiasa terjuntai keluar dari mulutnya, pulang dengan cek bernilai $5,000 dan perjalanan ke Bandar Raya New York, yang dijadualkan untuk dipaparkan di rancangan Today NBC pada hari Isnin, 24 Jun. Setahun yang lalu, Wild Thang dipaparkan sebentar di Today, sebagai naib juara kepada pemenang pertandingan 2023,  chihuahua campuran berusia 17 tahun Mr. Happy Face, yang pemiliknya muncul di tempat perlindungan haiwan dan meminta “anjing yang paling sukar untuk diadopsi.”

Kini, Wild Thang akhirnya muncul di khalayak ramai.

World's Ugliest Dog Awards Held At The Sonoma-Marin Fair In California

Kemenangan ini telah lama ditunggu-tunggu oleh anak anjing itu, yang telah bertanding dalam pertandingan itu sebanyak lima kali, dan telah menjadi naib juara selama tiga tahun berturut-turut. Menurut salah seorang hakim, Fiona Ma, ketabahan ini membantu mendorong Wild Thang untuk melangkah ke hadapan dan ke pentas untuk meraih tempat pertama.

“Fakta bahawa dia adalah pengiring pengantin dan bukan pengantin perempuan, saya rasa benar-benar menyentuh hati kita,” kata Ma, Bendahari Negeri California ke-34, dalam selepas acara itu. “Dia layak menang.”

Beliau seterusnya menyerlahkan salah satu tujuan utama pertunjukan itu, iaitu untuk memperjuangkan penyelamatan dan pengambilan haiwan peliharaan, bukannya membelinya. Kebanyakan peserta setiap tahun adalah anjing tempat perlindungan, atau dibesarkan di jalanan.

Gelaran naib juara 2024 diberikan kepada peserta kali pertama, pug berusia 14 tahun, Rome, yang berjalan dengan kerusi roda yang dilekatkan pada kaki belakangnya. Rome menghabiskan masanya untuk melawat pesakit hospis dan mendidik kanak-kanak tentang kepentingan mengadopsi haiwan peliharaan penyelamat senior. Beliau juga merupakan ahli pasukan Wheeling Pug Relay 2023, yang mengumpul wang untuk membeli kerusi roda untuk anjing yang kurang upaya. Pemiliknya, Michelle Grady, sangat teruja dengan pencapaian mereka.

World's Ugliest Dog Awards Held At The Sonoma-Marin Fair In California

“Untuk memenangi tempat kedua daripada semua orang di sini adalah satu penghormatan yang besar,” katanya, dalam . “Saya sangat sukakan pertandingan ini, dan bagaimana ia meraikan anjing yang sempurna tidak sempurna.”

Walaupun Wild Thang memenangi hadiah rasmi—berdasarkan panel hakim yang termasuk Ma, Koresponden Berita NBC Gadi Schwartz, dan yang lain—naib juara Rome memenangi anugerah “Pilihan Rakyat”, yang boleh diundi oleh penonton sebelum pertandingan pada hari Jumaat melalui laman web pertandingan.

Peserta lain termasuk Daisy Mae berusia 14 tahun, yang diselamatkan dari jalanan pada usia 2 tahun, chihuahua campuran Cadence II, yang beratnya hanya lima paun dan hampir tidak mempunyai gigi lagi, dan Freddy Mercury, campuran Brussels-Griffon/Pug berusia 14 tahun yang diadopsi dari jalanan dan kini merupakan maskot untuk trak ais krim tempatan Petaluma.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.