Packages fall towards northern Gaza, after being dropped from a military aircraft

(SeaPRwire) –   Presiden Joe Biden merancang untuk memerintahkan tentera Amerika Syarikat menubuhkan pelabuhan sementara sepanjang pantai Gaza dalam minggu-minggu akan datang untuk membolehkan lebih banyak bantuan kemanusiaan sampai kepada rakyat awam Palestin, pegawai kanan pentadbiran berkata pada hari Khamis.

Biden merancang untuk mengumumkan “misi kecemasan” semasa ucapan Tahunan Beliau pada malam Khamis. “Kami tidak menunggu Israel,” kata seorang pegawai kanan kepada wartawan, menandakan kekecewaan pentadbiran terhadap sekutunya. “Kami tahu bantuan yang mengalir ke Gaza jauh kurang dan jauh kurang cepat.” Operasi itu akan menubuhkan pelabuhan di Laut Mediterranean di pantai Gaza yang akan dapat menerima kapal besar dengan makanan, air, ubat-ubatan dan perlindungan sementara.

Pegawai-pegawai pada hari Khamis menyatakan pentadbiran Biden “tidak merancang untuk ini menjadi operasi yang memerlukan tentera Amerika Syarikat di darat,” dengan mengatakan AS akan dapat menjalankan kerja “dari luar pantai sahaja.” Penghantaran bekalan akan datang dari pelabuhan Larnaca di Cyprus, dan dihantar dari dermaga di Gaza dengan bantuan rakan-rakan AS termasuk Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan agensi-agensi kemanusiaan yang lain. Tentera-tentera AS yang diperlukan untuk melaksanakan ini “sudah berada di rantau ini atau akan mula bergerak ke sana tidak lama lagi,” kata pegawai-pegawai itu.

Pengumuman itu datang ketika kritikan daripada parti Biden sendiri semakin meningkat, dan meminta Beliau mengambil sikap lebih agresif terhadap Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu untuk mengakhiri peperangan secepat mungkin. Walaubagaimanapun, dalam ucapan Khamis, Biden dijangka mempertahankan pendekatan pentadbirannya terhadap peperangan Israel di Gaza, yang menurut kementerian kesihatan di sana telah meragut lebih 30,000 nyawa Palestin, dan mengusir apa yang PBB menganggarkan 80 peratus penduduk. Beliau akan bercakap tentang serangan 7 Oktober dan peperangan “dengan cara yang sangat peribadi,” kata seorang pegawai kanan pentadbiran kepada wartawan, dan akan menekankan “hak Israel untuk mengejar Hamas dan mereka yang bertanggungjawab.”

Sejak permulaan operasi tentera Israel selepas serangan 7 Oktober oleh Hamas, pegawai kanan pentadbiran AS telah mendesak Israel secara awam dan di belakang tabir untuk membenarkan bantuan kemanusiaan sampai ke enklaf yang semakin putus asa itu. Pada hari-hari awal peperangan, Setiausaha Negara Antony Blinken telah menggunakan bantuan itu sebagai tekanan Presiden Biden untuk membenarkan lori bantuan pertama menyeberangi ke Gaza, kata pegawai AS kepada TIME tahun lepas. Dalam temu bual pada bulan Disember, Blinken mengakui bahawa jumlah bantuan yang sampai kepada penduduk Gaza “sangat tidak mencukupi berbanding apa yang sebenarnya diperlukan.”

A Palestinian man transports sacks of humanitarian aid at the distribution center of the United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees (UNRWA), in Rafah in the southern Gaza Strip, on March 3, 2024.

Sejak itu, keperluan hanya bertambah teruk walaupun teguran yang semakin tajam oleh pentadbiran Biden. “Orang di Gaza sedang kelaparan. Keadaan adalah tidak manusiawi,” Naib Presiden Kamala Harris berkata pada 4 Mac, sehari sebelum bertemu dengan Benny Gantz, ahli kabinet peperangan Netanyahu. “Kerajaan Israel mesti berbuat lebih untuk meningkatkan aliran bantuan secara signifikan. Tiada alasan.”

Pegawai-pegawai kanan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bulan lepas melaporkan satu suku penduduk Gaza “satu langkah jauh dari kelaparan.” Dalam lawatan terkini ke utara Gaza, Pertubuhan Kesihatan Sedunia mengesahkan sekurang-kurangnya 10 kematian kanak-kanak akibat kelaparan. Pada 29 Februari, lebih 100 orang Palestin terbunuh apabila tentera Israel melepaskan tembakan ke atas orang ramai yang cuba mengakses lori bantuan makanan.
Dalam apa yang bersamaan dengan pengakuan lanjut bahawa situasi sedang luar kawalan, Amerika Syarikat memulakan operasi menjatuhkan makanan ke Gaza melalui udara minggu lepas. Ia merupakan operasi luar biasa, menjatuhkan bantuan ke wilayah yang dikawal oleh sekutu rapat yang sedang disokong tentera AS. “Tiada daripada ini—lorong laut, penjatuh udara–boleh menggantikan keperluan asas untuk memindahkan bantuan melalui sebanyak mungkin penyeberangan darat,” kata pegawai pentadbiran kanan yang berbeza kepada wartawan pada 2 Mac. “Itu cara paling cekap untuk memindahkan bantuan dalam skala besar. Ia cara paling cekap untuk melimpah bantuan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.