Former President Trump Holds Rally In Schnecksville, Pennsylvania

(SeaPRwire) –   Presiden Joe Biden dan bekas Presiden Donald Trump telah bersetuju untuk bertemu dalam dua perdebatan televisyen disiarkan sebelum pilihan raya 5 November.

Biden Rabu bahawa beliau telah menerima jemputan dari CNN untuk berdebat pada 27 Jun, memberi peluang kepada pengundi untuk mendengar dari kedua-dua calon sebelum mengundi.

“Donald Trump kalah dalam dua perdebatan denganku pada 2020. Sejak itu beliau tidak hadir untuk berdebat,” kata Biden dalam mesej video. “Kini beliau bertindak seolah mahu berdebat denganku sekali lagi. Buat aku senang pal. Aku akan melakukannya dua kali.” Biden mencadangkan bahawa kedua-dua calon boleh bertemu di pentas perdebatan untuk pusingan kedua pada September, merujuk kepada perbicaraan New York Trump dengan menggurau bahawa beliau “bebas pada hari Rabu,” hari rehat biasa dalam perbicaraan.

Trump, calon Republikan yang dijangka yang enggan berdebat dengan pesaingnya dalam perlumbaan peringkat pertama, menjawab dengan mengatakan beliau “sedia dan bersedia” untuk berdebat. Beliau dalam beberapa minggu kebelakangan ini telah mendesak Biden untuk terlibat dalam pertemuan satu lawan satu dengannya, menawarkan untuk berdebat dengan Presiden “bila-bila masa, di mana-mana, di mana sahaja.”

“Joe Biden yang korup adalah PENGHADAP DEBAT TERBURUK yang pernah saya hadapi – Beliau tidak boleh menyambung dua ayat!” kata Trump . “Saya Sedia dan Bersedia untuk Berdebat dengan Joe yang Korup pada masa yang dicadangkan pada Jun dan September.”

Pengerusi kempen Biden Jen O’Malley Dillon bahawa Biden tidak akan mengambil bahagian dalam perdebatan televisyen bercorak tradisional yang dianjurkan oleh Suruhanjaya Debat Presiden yang bersifat bipartisan, dengan mengutip jadual akhir suruhanjaya itu dan kesukaran terdahulu untuk mengekalkan calon daripada melanggar peraturan perdebatan. Trump juga telah mengutarakan kritikan terhadap suruhanjaya itu, dengan mendakwa bahawa ia memihak kepadanya dan bermula terlalu lewat dalam musim kempen.

Kempen Biden mencadangkan beberapa kriteria bagaimana perdebatan itu patut diatur, dengan menyeru perdebatan dihoskan oleh sebuah organisasi penyiaran yang mengacarakan perdebatan calon Republikan pada 2016 serta satu yang melakukannya dalam pilihan raya Demokratik pada 2020, “supaya tiada pihak boleh mendakwa bahawa pertubuhan penaja jelas tidak dapat diterima.” Penceramah untuk perdebatan, Kempen Biden menghujah, patut dipilih oleh hos penyiaran daripada kalangan kakitangan mereka yang biasa, “untuk mengelakkan ‘ringer’ atau pihak berat sebelah.”

“Patut ada had masa yang ketat untuk jawapan, dan giliran bercakap yang bergantian – supaya masa dibahagikan dengan adil dan kita mendapat pertukaran pandangan, bukan spektakel gangguan bersama,” tulis O’Malley Dillon dalam surat itu. Beliau juga menghujah bahawa perdebatan patut diadakan untuk penonton menonton di televisyen dari rumah mereka dan bukan di hadapan penonton langsung “dengan penyokong atau penderma yang berisik atau mengganggu, yang menghabiskan masa berharga perdebatan dengan tontonan berisik menyokong atau mengejek.”

Trump berkata beliau tidak bersetuju dengan panggilan Biden untuk tidak berdebat di hadapan orang ramai. “Saya sangat mengesyorkan lebih daripada dua perdebatan,” tulis Trump di Truth Social. “Dan, untuk tujuan kemeriahan, tempat yang sangat besar, walaupun Biden kononnya takut kepada orang ramai – Ini hanyalah kerana beliau tidak mendapat mereka. Cukup beritahu bila, saya akan ada di sana. ‘Ayo bersiap untuk bergelut!!!’”

Biden juga memanggil untuk berdebat naib presiden pada hujung Julai selepas Konvensyen Kebangsaan Republikan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.