COMBO-US-VOTE-DEBATE

(SeaPRwire) –   Artikel ini adalah sebahagian daripada The D.C. Brief, surat berita politik TIME. Daftarkan diri anda untuk menerima berita seperti ini ke dalam peti surat anda.

Dalam tahun pilihan raya biasa, kita akan berada tujuh bulan sebelum debat presiden pertama calon-calon parti yang dinamakan. Tarikh dan lokasi sudah dicatatkan: 16 September di Universiti Negeri Texas di San Marcos. Pasukan kempen Presiden Joe Biden dan pendahulunya, Donald Trump, mungkin akan menjadualkan hari-hari persiapan jauh dari medan perjuangan, dan merancang untuk menjadikan hasilnya sebagai kemenangan bagi pihak mereka, dan kegagalan yang menyedihkan bagi pihak yang lain.

Walaupun skenario itu masih boleh berlaku, satu skenario yang lebih mungkin ialah acara Texas itu dibatalkan, seperti yang dijadualkan di Virginia dan Utah pada bulan Oktober. Sebenarnya, kita mungkin sudah menyaksikan debat presiden terakhir 2024—yang berlangsung pada 10 Januari di Des Moines, antara Nikki Haley dan Gabenor Florida, Ron DeSantis. Trump, seperti yang telah dilakukannya untuk setiap debat primer, melepasi yang itu, enggan berkongsi udara yang sama dengan pesaing-pesaingannya yang kurang mendapat undian. (Kadar penarafan untuk acara-acara primer ini perlu dicatatkan, adalah teruk tanpa Trump untuk menyediakan hiburan.)

Dan kini kita kelihatan menuju ke permainan ayam debat, di mana tiada satu pun daripada calon yang mungkin bersedia untuk menyatakan sama ada mereka bersedia untuk naik ke pentas yang sama dengan lawan mereka nanti pada tahun ini.

Seorang jurucakap untuk kempen Biden berkata ibu pejabat tidak akan memberikan sebarang komen tentang debat atau menambah apa-apa kepada rencana ini dengan cap jari tertera. Dua orang jurucakap untuk usaha Trump tidak mengakui soalan itu. Pada masa lain, apabila diminta secara terus tentang debat-debat, pegawai-pegawai kanan isu itu sebagai terlalu awal kerana tiada calon yang rasmi sebagai penama.

Tetapi perbualan dengan koteri penasihat yang mendakwa membentuk strategi kempen, dan respons mereka mendedahkan diri sebagai usaha untuk menetapkan jangkaan untuk rancangan yang belum pasti.

Bagaimana kita sampai ke sini? Bahkan sebelum Trump memenangi undian pertama atau diperoleh delegat tunggal dalam usahanya untuk kembali ke Rumah Putih, Jawatankuasa Kebangsaan Republikan memberitahu kumpulan bipartis yang lama menganjurkan debat presiden selama berdekad-dekad bahawa mereka tidak berminat dengan perancangan mereka, terima kasih banyak. Jika calon—dianggap bahkan ketika itu pada 2022 untuk menjadi Trump—mahu berhadapan dengan pilihan Demokrat untuk 2024, mereka mungkin boleh mengatur perjanjian sampingan. Tetapi tidak ada yang akan melalui Suruhanjaya Debat Presiden, yang pengendalian acara-acara terkini telah menarik tuduhan kecenderungan GOP, dan diperoleh undi bulat di mesyuarat RNC di Memphis.

Kemudian, setahun kemudian, Trump sendiri bertentangan dengan pilihan pusat parti untuk mengakomodasi kehendaknya: “Dia dan saya mesti berdebat secara pasti. Itulah yang saya suka. Kami berdua mesti berdebat,” kata Trump pada Jun apabila diminta tentang sesi berhadapan kepala ke kepala dengan Biden. Dan beberapa bulan kemudian, Trump berkata pada Disember bahawa dia mahu membuat debat menjadi tumpuan larian: “Bagaimana tentang 10 debat?”

Jika diberi peluang untuk menghadapi Biden sekali lagi, ia mungkin terlalu menggoda bagi Trump, yang sedang dinasihatkan untuk menghadkan paparan lebarnya di pelbagai jurusan—termasuk media sosial—dan biarkan gerakan yang dia mulakan memberinya kuasa kembali ke pejabat. Hal yang sama mungkin berlaku bagi Biden, yang memberikan tindak balas visceral kepada “Trump”, tetapi masih mempercayai lingkar dalaman, kebanyakan mereka sangat terhadap pergaduhan muka ke muka di mana semuanya boleh berlalu pada bila-bila masa.

Dengan terang-terangan: debat adalah salah satu cara terbaik untuk menetapkan semula dinamik kempen, dan, sekurang-kurangnya untuk masa ini, dua lelaki yang kelihatan menuju ke penamaan yang dinamakan tidak mempunyai sebarang minat untuk mengacaukan keadaan cair itu lagi. Dan, mengikut perbualan datang dari penasihat dan sekutu mereka, mereka mungkin sudah menghalang diri mereka daripada dewan debat, yang sudah dibukukan bermula pada pertengahan September.

Tentu saja, tiada Biden mahupun Trump adalah penama rasmi parti mereka secara rasmi. Tetapi sejauh ini dalam kalendar primer, tiada sebab untuk berfikir Trump akan bersetuju berkongsi pentas dengan Haley—calon terakhir yang berdiri antara dia dan penamaan Ketiga Rumah Putih dalam lapan tahun. Bagi dirinya pula, Haley menolak peluang untuk berdebat sekali lagi dengan DeSantis ketika keluar dari Iowa; DeSantis menarik diri beberapa hari kemudian walaupun keputusannya sendiri di tempat kedua di Iowa daripada menghadapi kekalahan ketiga atau lebih buruk di New Hampshire.

Biden telah mengambil strategi serupa terhadap pesaing-pesaingnya dalam pilihan raya perdana. Benar, Biden adalah Presiden yang bertugas manakala Trump hanya bertindak seperti satu. Biden telah menepis panggilan untuk debat pilihan raya perdana, seperti yang biasa bagi semua penghuni yang bertugas sejak Gerald Ford. Penghuni dari kedua-dua parti telah menepis cabaran dalaman untuk penggal kedua dan bahkan membatalkan pilihan raya perdana sama sekali. Bill Clinton pada 1996 memenangi 34 daripada 36 pilihan raya perdana tahun itu, George W. Bush memenangi 30 negeri sementara 10 negeri membatalkan pilihan raya perdana mereka pada 2004 dan secara efektif menyerahkan diri kepada Bush sahaja pada kertas undian. Apabila Barack Obama mencari penggal kedua, 10 negeri menarik diri daripada pengundian sama sekali dalam pilihan raya perdana; bagi Trump pada 2020, di tengah-tengah wabak, puluhan negeri melakukan tindakan yang sama untuk alasan yang sering bertentangan.

Walaupun pengundi mungkin terkejut dengan prospek calon-calon utama parti tidak pernah berdebat antara satu sama lain secara langsung sebelum Hari Pilihan Raya, ia tidak sepenuhnya tidak didengari. Secara sejarah, walaupun, ia telah menjadi prerogatif Presiden yang bertugas sama ada sebarang debat berlaku atau tidak.

Tetapi pesaing memaksa situasi tidak mustahil juga. Richard Nixon mendesak debat pada 1968 sebagai pesaing dan melakukan yang sama pada 1972 sebagai penghuni yang bertugas. (Kenangan tentang debat 1960 yang memalukan terhadap JFK jelas memberi maklumat pasukan media Nixon.)

Cerita sejarah tersedia di hujung jari penasihat parti yang sedang mencari untuk membenarkan setiap versi strategi kelihatan tidak terelakkan untuk melepasi debat. Tetapi tiada daripada itu sangat meyakinkan, mahupun hujah itu terlalu relevan dengan isu-isu yang dibangkitkan pada siklus ini. Pelindung Trump menegaskan masalah sebenar adalah suruhanjaya debat, yang mereka kata cenderung kepada kepentingan korporat yang membenci Trump dan akan memilih pengacara yang tidak adil. Seorang penyokong Biden, sementara itu, mencadangkan membenarkan Presiden berkongsi pentas dengan Trump terlalu berisiko, dengan mengingatkan bahawa kali pertama mereka bertemu untuk berdebat pada 2020, Trump telah menunjukkan positif untuk Covid-19 semasa hari-hari sebelum pertandingan itu tanpa mendedahkannya.

Pada akhirnya, walaupun, ada realiti ini: rakyat Amerika tidak khususnya boleh dipengaruhi, sekurang-kurangnya pada masa ini dan apabila mempertimbangkan dua pilihan ini. (Ramai daripada mereka yang tidak suka pertandingan semula Biden-Trump mungkin mempertimbangkan dirinya sebagai penggemar Haley jika bagaimanapun dia dapat merebut penamaan daripada Trump.) Parti boleh memilih versi realiti mereka sendiri, rangkaian yang condong kanan dan kiri boleh memperkuatkan mesej yang ditemui berguna oleh tuan rumah, berita tempatan telah dikosongkan, menghadkan sejauh mana pengundi belajar tentang bagaimana hasil pilihan raya akan menjejaskan komuniti tempatan. Dan itu masih sebelum disinformasi meresap ke dalam campuran.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.