U.S. President Joe Biden arrives on Marine One at Minneapolis–Saint Paul International Airport in St. Paul, Minn., Wednesday, Nov. 1, 2023, after speaking in Northfield, Minn.

MINNEAPOLIS — Presiden Amerika Syarikat Joe Biden berkata beliau berfikir harus ada “penangguhan kemanusiaan” dalam peperangan Israel-Hamas, selepas ucapan kempen beliau pada petang Rabu terganggu oleh seorang penunjuk perasaan yang meminta gencatan senjata.

“Saya fikir kita perlu penangguhan,” kata Biden.

Panggilan itu merupakan perubahan halus bagi Biden dan pegawai kanan Rumah Putih, yang sepanjang krisis Timur Tengah telah berpegang teguh dengan menyatakan mereka tidak akan menentukan bagaimana Israel menjalankan operasi tentera mereka berikutan serangan pada 7 Oktober oleh Hamas.

Tetapi presiden Amerika Syarikat telah menghadapi tekanan yang semakin meningkat daripada kumpulan hak asasi manusia, pemimpin dunia yang lain dan juga ahli-ahli liberal parti Demokratnya sendiri, yang menyatakan bahawa serangan udara Israel ke atas Gaza adalah hukuman beramai-ramai dan sudah tiba masanya untuk gencatan senjata.

Dalam ulasannya, Biden meningkatkan tekanan ke atas Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu untuk memberikan penduduk Palestin sekurang-kurangnya perangguhan kemanusiaan sementara dari operasi tentera tanpa henti yang telah meninggalkan beribu-ribu maut dan menenggelamkan jalur seluas 141 kilometer persegi itu dalam krisis kemanusiaan yang bergejolak.

Rumah Putih telah enggan meminta gencatan senjata tetapi telah memberi isyarat bahawa Israel harus mempertimbangkan penangguhan kemanusiaan untuk membenarkan orang awam menerima bantuan dan bagi warga asing yang terperangkap di jalur Gaza untuk meninggalkan Gaza.

Tentera darat Israel telah maju berhampiran Bandar Gaza dalam pertempuran sengit dengan militan, tentera berkata pada Rabu. Sementara itu, beratus-ratus warga asing dan puluhan mangsa Palestin yang cedera teruk dibenarkan meninggalkan Gaza selepas lebih tiga minggu dalam kepungan.

Orang pertama meninggalkan Gaza — selain empat tebusan yang dibebaskan oleh Hamas dan satu lagi diselamatkan oleh pasukan Israel — melintasi Mesir, melarikan diri walaupun serangan bom mengusir ratusan ribu dari rumah mereka, dan makanan, air dan bahan api hampir habis.

Jurucakap Keselamatan Negara Dewan Keselamatan Negara John Kirby berkata awal semalam bahawa Biden akan segera menghantar duta besar baru ke Israel, Jack Lew, ke Timur Tengah dan beliau akan diberi tugas antaranya “menyokong usaha Amerika Syarikat untuk mewujudkan syarat-syarat bagi penangguhan kemanusiaan untuk menangani keadaan kemanusiaan yang semakin memburuk yang dihadapi oleh penduduk awam Palestin.”

Pada petang Rabu, Biden berucap kepada orang ramai penyokong di Minneapolis tentang sebab-sebab beliau bertanding sebagai presiden pada tahun 2020 apabila seorang wanita bangun dan berteriak: “Tuan Presiden, jika anda peduli tentang orang Yahudi, sebagai rabbi, saya perlu anda meminta gencatan senjata.”

Kehadiran beliau di bandar itu menarik lebih 1,000 penunjuk perasaan tidak jauh dari tempat majlis derma itu diadakan, dan mereka membawa bendera Palestin dan papan tanda yang berbunyi “Berhenti Membunuh Kanak-kanak”, “Bebaskan Palestin” dan “Gencatan Senjata Sekarang”.

Biden berkata beliau memahami emosi yang mendorong penunjuk perasaan itu, yang dengan cepat diteriak oleh orang lain dalam bilik dan dibuang keluar. Beliau berkata, apabila diminta, bahawa penangguhan “bermakna memberi masa untuk mengeluarkan tahanan.” Pegawai Rumah Putih kemudian menjelaskan bahawa beliau bermaksud tebusan dan bantuan kemanusiaan.

“Ini sangat rumit bagi Israel,” Biden terus berkata. “Ia juga sangat rumit bagi dunia Islam juga. … Saya menyokong penyelesaian dua negara, saya telah dari awal.”

“Hakikatnya ialah Hamas adalah pertubuhan pengganas. Pertubuhan pengganas sepenuhnya,” katanya.

Tetapi Biden mencatatkan bahawa beliau telah bekerja pada bantuan kemanusiaan, dengan berkata beliau adalah orang yang meyakinkan kedua-dua Netanyahu dan Presiden Mesir Abdel Fattah el-Sissi untuk membenarkan bantuan memasuki Gaza.

“Saya orangnya,” katanya.

—Madhani melaporkan dari Washington. Wartawan Associated Press Colleen Long di Washington dan Amy Forliti di Minneapolis menyumbang kepada laporan ini.