Presiden Amerika Syarikat Joe Biden bercakap dengan tuan rumah Seth Meyers dalam 'Late Night with Seth Meyers' pada 26 Februari 2024.

(SeaPRwire) –   Presiden Amerika Syarikat Joe Biden mengatakan Israel bersedia untuk menghentikan serangannya di Gaza semasa bulan puasa Muslim yang akan datang iaitu Ramadan jika persetujuan dicapai untuk melepaskan sebahagian daripada tebusan yang dipegang oleh militan.

Penasihat dari Amerika Syarikat, Mesir dan Qatar sedang bekerja pada rangka kerja persetujuan di mana Hamas akan melepaskan sebahagian daripada puluhan tebusan yang dipegangnya, sebagai balasan untuk pembebasan tahanan Palestin dan penghentian bertempur selama enam minggu. Semasa jeda sementara itu, perbincangan akan berterusan mengenai pelepasan tebusan yang tinggal.

Tiada tindak balas segera daripada Israel terhadap komen Biden, yang dikeluarkan untuk penerbitan awal Selasa.

Permulaan Ramadan, sekitar 10 Mac, dianggap sebagai tarikh akhir tidak rasmi untuk persetujuan penghentian bertempur. Bulan itu merupakan masa kesalehan agama dan puasa fajar hingga maghrib selama beratus juta Muslim di seluruh dunia.

Biden berkata pada Isnin bahawa beliau berharap persetujuan penghentian bertempur boleh berkuat kuasa minggu hadapan. Semasa jeda, perbincangan akan berterusan mengenai pelepasan tebusan yang tinggal dan pembebasan tahanan Palestin tambahan yang dipegang oleh Israel.

“Ramadan akan datang dan telah ada persetujuan oleh Israel bahawa mereka tidak akan terlibat dalam aktiviti semasa Ramadan juga, untuk memberi kami masa untuk mengeluarkan semua tebusan,” kata Biden dalam persembahan di NBC’s Late Night With Seth Meyers.

Pada masa yang sama, Biden tidak menyeru agar perang berakhir, yang dipicu oleh serangan maut Hamas terhadap selatan Israel pada 7 Oktober.

Beliau meninggalkan pintu terbuka untuk operasi darat Israel akhirnya di bandar Rafah, di sempadan dengan Mesir, di mana lebih separuh daripada populasi 2.3 juta orang Gaza telah melarikan diri di bawah perintah pemindahan Israel.

Prospek serbuan ke atas Rafah telah memicu kebimbangan global mengenai nasib awam Gaza yang terperangkap di sana. Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu menyatakan operasi darat di Rafah merupakan komponen tidak terelakkan strategi Israel untuk menghancurkan Hamas.

Biden berkata pada Isnin bahawa beliau percaya Israel telah melambatkan serangannya terhadap Rafah: “Mereka perlu, dan mereka telah membuat komitmen kepada saya bahawa mereka akan memastikan terdapat keupayaan untuk mengevakuasi bahagian penting Rafah sebelum mereka pergi dan menumpaskan saki-baki Hamas … tetapi ini merupakan proses.”

—Goldberg melaporkan dari Tel Aviv. Shurafa melaporkan dari Rafah, Jalur Gaza.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.