(SeaPRwire) –   (WASHINGTON) — Pentadbiran Biden pada Rabu mengatakan ia akan membatalkan hutang $6 bilion untuk orang yang menghadiri Art Institutes, sistem kolej untuk keuntungan yang tutup pada 2023 di tengah tuduhan penipuan.

Menyatakan bahawa Art Institutes dengan “meluas” berbohong, Kementerian Pendidikan menggunakan kuasanya untuk membatalkan pinjaman pelajar untuk peminjam yang diperdaya oleh kolej mereka.

“Institusi ini memalsukan data, dengan sengaja membohongi pelajar, dan menipu peminjam untuk menanggung gunung hutang tanpa membawa kepada prospek kerjaya yang menjanjikan pada akhir pengajian mereka,” kata Presiden Joe Biden dalam kenyataan.

akan secara automatik memadamkan pinjaman untuk 317,000 orang yang menghadiri mana-mana kampus Art Institute antara 1 Januari 2004 dan 16 Oktober 2017.

Secara keseluruhannya, pentadbiran Demokrat mengatakan ia telah meluluskan pembatalan hampir $160 bilion hutang pelajar melalui pelbagai program sedia ada. Di antara jumlah keseluruhan itu, $28.7 bilion telah dibatalkan untuk mereka yang diperdaya oleh kolej mereka atau pergi ke kampus yang tiba-tiba ditutup.

Kementerian mengatakan ia bertindak selepas mengkaji bukti dari peguam negara Massachusetts, Iowa dan Pennsylvania, yang sebelumnya menyiasat aduan penipuan dan menuntut rantai untuk keuntungan.

Menurut penemuan Kementerian Pendidikan, rantai itu mengelirukan pelajar tentang kejayaan graduan dan tentang perkongsian pekerjaan yang akan membantu pelajar mencari pekerjaan.

Rantai itu memberitahu pelajar berpotensi bahawa lebih daripada 80% graduan mendapat pekerjaan dalam bidang pengajian mereka, tetapi itu kebanyakannya berdasarkan data yang dipalsukan, kata Kementerian Pendidikan. Kadar pekerjaan sebenar adalah di bawah 57%.

Kampus juga mengiklankan gaji graduan yang berdasarkan data palsu dan termasuk pelanggaran ekstrim untuk membuat purata kelihatan lebih baik, kata kementerian itu.

Satu kampus termasuk gaji tahunan bintang tenis Serena Williams untuk memintas purata gaji, penyiasat mendapati. Williams mempelajari fesyen di Institut Seni Fort Lauderdale, Florida.

Taktik rantai itu membawa peminjam untuk meminjam jumlah hutang yang tinggi untuk program yang tidak membayar, kata kementerian itu.

“Art Institutes memperdaya harapan pelajar yang cuba memperbaiki hidup mereka melalui pendidikan,” kata Richard Cordray, ketua pegawai operasi Pejabat Pinjaman Pelajar Persekutuan Kementerian Pendidikan. “Kami tidak dapat menggantikan masa yang dicuri daripada pelajar ini, tetapi kami boleh mengangkat beban hutang mereka.”

Pada Rabu, Kementerian Pendidikan akan memulakan menghantar e-mel kepada peminjam yang akan mendapat hutang mereka dibatalkan. Mereka tidak perlu mengambil sebarang tindakan, dan bayaran yang sudah dibuat untuk pinjaman akan dikembalikan.

Pada puncaknya, rantai itu mempunyai puluhan kampus di seluruh negara, termasuk di New York, Chicago, Miami dan Los Angeles. Ia dikendalikan selama berdekad-dekad oleh Education Management Corp., yang runtuh pada 2018 selepas tahun-tahun masalah undang-undang.

Syarikat itu mencapai persetujuan dengan Jabatan Keadilan pada 2015 atas dakwaan taktik perekrutan haram. Segera selepas itu, ia mula menutup kampus dan kemudian menjual sisa kepada syarikat lain.

Lapan kampus terakhir ditutup tahun lalu.

Pentadbiran Biden terus membatalkan hutang pelajar melalui beberapa program sedia ada walaupun ia mengejar rancangan pembatalan sekali gus yang lebih luas. Rancangan itu adalah lanjutan kepada satu yang ditolak oleh Mahkamah Agung tahun lalu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.